Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX sluit lager, rente loopt verder op

Beurzen trappen het vierde kwartaal in mineur af

Het sentiment op het Damrak blijft bar en boos. Vanochtend opende de AEX nog licht in de plus, maar al snel kantelde het sentiment en werd er weer vooral op de verkoopknop gedrukt. 

Sombere macrocijfers uit de eurozone van de inkoopmanagersindexen gaven vooral een krimp weer. Tel daarbij op dat de rente toch weer opliep in zowel Europa als de VS, en de bears kenden opnieuw een goede dag. 

Gevolg was dat de beurzen gaandeweg de dag dieper in het rood zakten. Een herhaling van zetten van de vorige maand. En dan is het de uitdaging toch nog enkele fondsen te vinden die de dag in de plus wisten af te sluiten. Welnu, dat is ASMI, Besi en NN Group nipt gelukt. 

Dalers waren er ondertussen volop te vinden. We noemen AkzoNobel, DSM-Firmenich en Philips als grotere dalers, maar het lijstje fondsen dat in de min eindigde was aanzienlijk langer. 

De midkap gaf evenmin veel aanleiding tot vreugde. Zo noteerde Flow Traders zelfs op een all time low, maar ook fondsen als Alfen, AMG en Just Eat Takeaway moesten gevoelig terug. Fugro, Galapagos en JDE Peet's konden de berendans, zij het nipt, ontspringen. 

Kijken we tot slot nog even naar de smallcaps: BrunelFastned en ForFarmers wisten nog aardig stand te houden, maar stevige koersverliezen waren er voor onder andere Avantium, Kendrion en PostNL

De AEX startte het vierde kwartaal derhalve in mineur en verloor op deze eerste handelsdag 0,6% om te sluiten op een stand van 724 punten. 

Top drie stijgers/dalers 

pharming
Bron: IEX.nl

Flow Traders 

De marktomstandigheden blijven suboptimaal voor Flow Traders, om maar eens een understatement van stal te halen. Beleggers handelen te weinig en de volatiliteit is vroegtijdig al in een winterslaap geraakt.  

Pech dus voor Flow Traders en niet iets dan binnen the span of control van het management ligt. Tegelijkertijd geldt dat áls de vlam in de pan slaat op de financiële markten, het concern direct ook fors geld verdiend. Een update van de IEX Beleggersdesk naar aanleiding van een afgelopen vrijdag gehouden pre earnings call

Viasat

Viasat, een communicatiebedrijf dat werkt met satellieten, kampt met serieuze problemen. Opvallend genoeg heeft de Baupost Group - een van 's werelds grootste hedge funds - serieus geld in het aandeel gestoken, zo'n $400 miljoen. 

De fund manager, Seth Karman, staat te boek als een echte waardebelegger en is tevens bekend als risicoavers. Meer dan interessant genoeg dus om voor Premium leden eens in dit aandeel te duiken

Modelportefeuille update

Ook de drie IEX Modelportefeuilles liepen afgelopen bar slechte week een deukje op, maar bleven structureel aanzienlijk beter presteren dan hun respectievelijke benchmarks. En er vielen de nodige lichtpuntjes te bespeuren

 


Nationaal Beleggersonderzoek 

Wij nodigen beleggers van harte uit om mee te doen aan het Nationaal Beleggersonderzoek. Bent u tevreden met de dienstverlening van onder andere brokers en vermogensbeheerders, of mist u als belegger juist zaken waar aanbieders tekort schieten? Laat het weten in het Nationaal Beleggersonderzoek: dat vergt slechts enkele minuten van uw tijd. Uw mening telt! Klik hier voor deelname


 

Wall Street 

Een wat aarzelend begin van het vierde kwartaal op Wall Street. Beleggers lijken toch de kat nog uit de boom te kijken. De opening rond 15:30 uur was mixed in de VS. Het goede nieuws uit de VS was overigens dat een shutdown op het laatste moment vermeden kon worden. De verder oplopende rente drukte het sentiment echter.  

Tesla (%) was aanvankelijk de gebeten hond op het bericht dat het wat minder auto's had afgeleverd dan verwacht, maar het aandeel trok nadien alweer snel bij. En ondertussen wil Duitse sandalenmaker Birkenstock toch de sprong naar de beurs maken. De IPO-prijsvork is gesteld op $44 - $49 per aandeel. De eerste handelsdag zal naar verwachting woensdag 11 oktober zijn. 

Op het slot van Europa noteerde de Dow Jones 0,3% lager, de S&P 500 vrloor 0,1% en de Nasdaq zakte met 0,9% weg.  

Rentes 

De rentes leken afgelopen vrijdag even rechtsomkeerd te maken, maar vandaag wordt de opmars helaas weer voortgezet en het gaat best hard zoals hieronder zichtbaar is.  

rente
Bron: Reuters

Brede markt  

De meeste Europese beurzen vonden in lijn met de AEX gaandeweg de dag naar beneden. Het sentiment is en blijft bar slecht, waarbij de stijgende rente voor een belangrijk deel als oorzaak kan worden aangevoerd. 

De euro moest opnieuw terrein prijs geven ten opzichte van de Amerikaanse dollar op grofweg 1,05 en ook de olieprijs deed opnieuw een bescheiden stapje terug. Bitcoin trekt zijn eigen plan en rallied er aardig op los, terwijl goud wel duidelijk last heeft van de hogere rente. En de VIX, die doet vrijwel niks. 

pharming
Bron: IEX.nl

Het Damrak   

 • Adyen (- 0,1%) werd opnieuw getrakteerd op een lager koersdoel van een Amerikaanse zakenbank, maar wordt door profs getipt als herstelkandidaat 
 • DSM-Firmenich (- 2,3%) lijkt het vertrouwen van beleggers aardig te hebben verspeeld. De overname van Firmenich valt niet lekker en prijsdruk bij de vitaminedivisie zijn voor de hand liggende verklaringen   
 • NN Group (+ 1,3%) veert opnieuw krachtig op na de koersval vorige week als gevolg van een negatieve gerechtelijke uitspraak rond de Woekerpolisaffaire   
 • Aperam (- 1,1%) is vrijwel volledig hersteld van de daling als gevolg van de winstwaarschuwing eind vorige maand 
 • Flow Traders (- 5,5%) kwam vrijdag met een nogal sombere pre earnings call, de marktomstandigheden blijven matig tot ronduit slecht  
 • Avantium (- 1,8%) is geen aandeel om in portefeuille te hebben op een risk off day als vandaag  
 • Pharming (- 1,8%) kan zich ook niet langer onttrekken aan het bearish sentiment op het Damrak
 • Op de lokale markt moest ook beursuitbater Euronext (- 2,1%) een stapje terug doen op het sombere nieuws van Flow Traders 

Adviezen (bron: Guruwatch.nl)  

aex
Bron: IEX.nl

Agenda 03 oktober

00:00 Chinese beurzen gesloten
06:30 Reserve Bank of Australia - Rentebesluit (Aus)
16:00 Vacatures - Augustus (VS) 

En dan nog even dit 

Staking VS autofabrikanten raakt ook de staalprijzen 

Rentestijging VS weet maar van geen ophouden 

Ook ESG-proof beleggingen moeten voldoende renderen 

Hogere rentes zullen bedrijfswinsten drukken 

Meningen over Europese luxeaandelen zijn sterk verdeeld 

Tesla levert minder auto's af dan verwacht  

 


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

 1. 17:50 Slotcall: AEX per saldo amper van zijn plek, spanning bij vastgoed
 2. 11:50 Brunel weet niet te verrassen op beleggersdag
 3. 01 dec Slotcall: AEX kent prima dag, rente duikt omlaag 2

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. speedy0070 2 oktober 2023 18:03
  Hoor of zie niets over de kredietkaart maatschappijen van jullie kant. (Banken beschermen??)
  Zal ik het dan maar doen?
  Echt nieuws van SPEEDY!!

  Volgens Goldman Sachs lijden creditcardmaatschappijen in het snelste tempo in bijna dertig jaar, afgezien van de Grote Financiële Crisis, verliezen.

  De creditcardverliezen bereikten in september 2021 hun dieptepunt, en hoewel de aanvankelijke stijgingen waarschijnlijk een omkering waren van de stimuleringsmaatregelen, zijn ze sinds het eerste kwartaal van 2022 snel gestegen. Sinds die tijd is het aantal verliezen alleen maar toegenomen in de recente geschiedenis tijdens de recessie van 2008. .

  Het is nog lang niet voorbij, voorspelt het bedrijf.

  De verliezen bedragen momenteel 3,63%, een stijging van 1,5 procentpunt ten opzichte van de bodem, en Goldman ziet ze nog eens met 1,3 procentpunt stijgen naar 4,93%. Dit komt op een moment dat Amerikanen meer dan 1 biljoen dollar aan creditcards verschuldigd zijn, een recordhoogte volgens de Federal Reserve Bank of New York.

  “Wij denken dat achterstallige vorderingen halverwege volgend jaar ondermaats kunnen blijven presteren ten opzichte van de seizoensinvloeden en verwachten dat de verliezen voor de meeste emittenten pas eind 2024/begin 2025 hun hoogtepunt zullen bereiken”, schreef analist Ryan Nash vrijdag in een notitie.

  Wat ongebruikelijk is, is dat de verliezen toenemen buiten een economische neergang, benadrukte hij.

  Van de afgelopen vijf cycli van creditcardverlies werden er drie gekenmerkt door recessies, zei hij. De twee die plaatsvonden toen de economie zich niet in een recessie bevond, waren halverwege de jaren negentig en tussen 2015 en 2019, zei Nash. Hij gebruikte de geschiedenis als leidraad om verdere verliezen vast te stellen.

  “Naar onze mening lijkt deze cyclus op de kenmerken van wat er eind jaren negentig werd ervaren en enigszins vergelijkbaar met de cyclus van '15 tot '19, waarin de verliezen toenemen na een periode van sterke kredietgroei en tot nu toe deze cyclus een vergelijkbaar tempo van normalisatie kent. ”, zei Nash.

  De geschiedenis laat ook zien dat de verliezen de neiging hebben om zes tot acht kwartalen na de piek van de kredietgroei hun piek te bereiken, zei hij. Dat impliceert dat de kredietnormalisatiecyclus nog maar halverwege is, vandaar de voorspelling van eind 2024, begin 2025, zei hij.

  Nash ziet het grootste neerwaartse risico voor Capital One Financial,
  gevolgd door Discover Financial Services

  Dit effect zal ook in europa opdoemen en problemen veroorzaken bij de banken. Moge duidelijk zijn.
 2. forum rang 4 Ben 4 oktober 2023 09:44
  quote:

  Ben schreef op 2 oktober 2023 20:48:

  Philips bij de grote dalers?
  Het blijft lachen met sommigen op IEX.. :-)

  Net als die eeuwige behoefte om enorme stijgingen bij PostNL met hoge omzet bijna ALTIJD over het hoofd te zien, en daarentegen dalingen bij lage omzet altijd optimistisch te vermelden.... :-)
  Aha!
  Dit verklaart veel!
  Schijnbaar wist Martin al eerder van de geplande actie voor vanochtend om de koers van Philips omlaag te brengen en noemde hij DAAROM Philips al vast bij de grote dalers....
  Onze beurs zit vreemd in elkaar, en, onze media ook... :-)
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links