Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: nieuwe top AEX en feest (+8,0%) en drama (-12,5%) op bullish Damrak

Slotcall: nieuwe top AEX en feest (+8,0%) en drama (-12,5%) op bullish Damrak

Europese aandelen stijgen en Amerikaanse dalen op technologie na, dat net de voeten droog houdt. 

Dat mag u voor een belangrijk deel aan een aantrekkende dollar toedichten, de munt stijgt 0,6% ten opzichte van de euro. De rentes lopen een paar basispuntjes op, maar in Europa trekken de gevoeligere aandelen zich er niets veel van. De AEX ook niet, de index staat op de hoogste stand sins januari vorig jaar.

Het sentiment is al bullisher, er is goedgemutste macrodata uit de VS en op het Damrak vallen de cijfers van Ahold Delhaize, Heineken en Vopak goed en die van Alfen en CM.com... minder. Om het zacht uit te drukken. En sinds wanneer handelt Warren Buffett in grote aandelen? Over dit alles gaat deze uitgebreide slotcall.  

Oh ja, de AEX (oranje) zet vandaag een nieuwe hoogste slotstand neer in de rally sinds december en/of de draai in oktober, maar geen nieuwe hoogste intradagscore. Dat is 770,80 van gisteren, Valentijnsdag. Paars is onze tienjaarsrente... en het is niet de gewoonte dat beide samen oplopen. 


Ahold Delhaize

Onze analist Peter Schutte vinkt de cijfers van Ahold Delhaize groen af op misschien de betere, maar nog altijd moeizame Europese marges na. Met 10,5% dividendverhoging en een eigen aandeleninkoop van 3,5% maakt het aandeel zijn defensieve status waar.

Ahold Delhaize laat aan het begin van het jaar nooit het achterste van zijn tong zien. De outlook voor 2023 oogt conservatief met een onderliggende operationele marge van meer dan 4%. De onderliggende winst per aandeel zou dan ongeveer stabiel blijven.

Kostenbesparingen dienen boven de €1 miljard uit te komen. Het concern verwacht dit jaar wederom een vrije kasstroom van circa €2 miljard en denkt voor circa €2,5 miljard te investeren in digitaal en online, en gezondheid en duurzaamheid.

Ahold blijft ook gecommitteerd aan het voor dit jaar lopende aandeleninkoopprogramma van €1 miljard en aan het dividendbeleid, maar maakt daarbij wel de kanttekening dat het dit continue aan de macro-economische omgeving zal toetsen.

Ook eventuele overnames kunnen de aandeelhoudersbeloningen doen veranderen. Het valt niet uit te sluiten dat Ahold een grote overname in de Verenigde Staten op het oog heeft.


Heineken

Het verhaal is al zo oud als het aandeel bestaat? Heineken is duur en levert op korte termijn maar beperkt aandeelhouderswaarde op. In the long run zijn er echter nooit schandalen, akkefietjes, zeperds én koerszeperds. Dat is helaas wel het geval bij andere defensieve waarden, waardoor het aandeel er toch goed uit springt.   

Onze analist Niels Koerts is niet erg onder de indruk van de cijfers, maar voetzoekers ontdekt hij ook niet. 

De stijgende winstgevendheid in combinatie met de sterke balans stelt Heineken in staat om zijn dividend met liefst 40% te verhogen tot €1,73 per aandeel. Daarmee komt de Pay-out ratio uit op 35,1% en dat is in lijn met het dividendbeleid (een pay-out ratio van circa 30 tot 40%).

Hoewel er sprake is van een forse dividendverhoging is een yield van 1,9% nog altijd geen vetpot. Ook omdat het bedrijf geen eigen aandelen inkoopt. De focus ligt vooral op overnames en deze strategie pakt de laatste jaren niet geweldig uit. De beurskoers is sinds de herfst van 2015 immers niet vooruit te branden.

Alfen

Eerst de daggrafiek van Alfen, want wat hier vandaag allemaal gebeurde op de cijfers? Er zit bijna €20 euro tussen hoogste en laagste koers.

Niels volgt ook het aandeel Alfen en spreekt van uitstekende cijfers, maarr... Het is 2022 en dan eist de beurs op hoge toon margeverwachtingen in de outlook bij met name de dure groeiaandelen. Zie Adyen vorige week en Alfen durft een marge-outlook niet aan. Die staan ook wat onder druk en vandaar waarschijnlijk die koerszeperd. 

De omzet dikte afgelopen jaar met 76% aan tot €439,9 miljoen en dat is €10 miljoen meer dan waar wij op rekenden. Hier staat echter tegenover dat de marges in het vierde kwartaal wat meer onder druk staan dan verwacht.

Over het gehele boekjaar 2022 wist Alfen zijn aangepaste ebitda weliswaar met 115% op te voeren tot €79,4 miljoen (marge van 18,0%), maar in het vierde kwartaal wist de energiespecialist een marge van slechts 15,8% te bewerkstelligen.


CM.com

Om het beestje bij de naam te noemen: CM.com wordt vandaag uitgekotst op de cijfers, zoals dat bruusk op de vloer heet en strandt op een haar van de bodem op €9,79. De afstraffing is op de hoogste omzet in haar driejarig beursbestaan. Analist Martin Crum legt de vinger op de zere plek:

Die discrepantie tussen een relatief stevige omzetgroei en een flink dalende brutomarge roept vraagtekens op. Margedruk is zichtbaar bij CPaaS en Payments.

Aangezien CPaaS - een cloud-based platform voor real-time communicatiekanalen zoals SMS en spraak - goed is voor circa 83% van de groepsomzet, is dat direct de zwakste plek bij de cijfers van CM.Com.

Het management wijt dit hoofdzakelijk aan de (afnemende) impact van Covid-19, maar dat vertelt niet het gehele verhaal. Die margedruk wordt overigens ook in 2023 verwacht en hier heeft het management echt wat slagen te maken.

Immers, een stevige groei van de omzet is uiteraard welkom, maar als dit ten koste gaat van de brutomarge zet het geen zoden aan de dijk.

Wat moet u nu als u vast zit in dit aandeel, omdat u op een veel hogere koers bent ingestapt? Om kort door de bocht te gaan, stel u zelf eerlijk de vraag: zou ik het aandeel nú met deze fundamentals, op deze koers willen hebben? Ja is hold en nee is sell. Ga niet zitten hopen, want hopen is verkopen.


Vopak, Ebusco, mooie macro's, bulls en Buffett

Hebt u nog even een dagje geduld voor een analyse van de goed ontvangen en degelijke Vopak-cijfers, maar hier is nog wel een recensie van Martin van de trading update van Ebusco van gisteren.


Dat is nog niet alles vandaag, er waren ook nog macro's. Vorige maand schrok de beurs zich een hoedje van de duikelende New York Fed Index: toch recessie? Dat gevaar lijkt nu met dit dik meevallende februaricijfer even afgewend.


Kijk aan, de Amerikaanse detailhandelsverkopen vallen ook al mee.


Intussen is het beurssentiment gedraaid, er zijn eindelijk weer eens meer bulls dan bears. Of is het jammer genoeg?


Nog één ding over de brede markt vandaag: opmerkelijke transacties waren er in Q4 van Warren Buffett's Berkshire Hathaway. Al na drie maanden verkoopt hij al grootste deel van TSMC?! Het gebeurt zelden dat hij, de buy & hold belegger die hij is, al zo snel zo'n groot belang in zo'n groot fonds verkoopt.

Verder verkoopt hij een deel van Chevron en breidt hij zijn positie in Apple uit. Voor het hoe en waarom moeten we afwachten, of Buffett misschien vandaag commentaar geeft op de networks (meestal CNBC of Yahoo!), of anders op de Q4-cijfers of de aandeelhoudersvergadering dit voorjaar.


Belanden we eindelijk bij de brede markt uit. De aandelen spreken voor zich en ondanks die dollar gaan goud en olie wel erg hard onderuit. Bitcoin heeft dan weer de geest, ondanks intussen bijna dagelijks dingetjes, akkefietjes en een rood aanlopende SEC. 


Zoals gezegd, de rentes tikken een paar beeps bij.


Beursplein 5

Dit zijn de bankadviezen vandaag met ING dat DSM verlaagt en KPN verhoogt. Let wel, Barclays herhaalt het koersdoel van €106 voor Alfen. Het is geen verhoging. Adyen stijgt ondanks een verlaging van KBC en Goldman Sachs verandert niets aan dat koersdoel en advies. Geldt ook voor JPMorgan met Air France-KLM.

Klik op het plaatje voor verdere details.


Verder nog iets? Offensief, defensief, cyclisch, financials en wat voor smaken we nog meer op het Damrak, er is op cyclicals na geen grote marktbrede gemene deler vandaag. Alles beweegt door elkaar.

 • TSMC staat -6,2% in New York na -3,5% vannacht in Taiwan. U weet intussen waarom, maar het lijkt onze chippers niet veel te deren
 • Cyclische waarden liggen goed tot aardig. Misschien omdat het recessiespook hoe langer hoe meer verdwijnt: zie ArcelorMittal, AkzoNobel, Signify, IMCD, DSM, Aperam en misschien ook OCI
 • Vastgoed heeft betere dagen gekend, Unibail, Eurocommercial, Vastned en NSI. Wereldhave valt nog mee
 • ING blijft maar worstelen met €13. Kijk naar de jaargrafiek en u bent vast geneigd om technisch te gaan kijken
 • Philips is een beetje dood geld aan het worden sinds de cijfers
 • Bij handelsfonds Air France-KLM moet u zerker technisch kijken
 • Leuke stijging van Just Eat Takeaway, maar per saldo zijwaarts het fonds sinds november
 • Azerion blijft maar dalen, dalen en dalen

Oh ja, morgenvroeg is het druk op het Damrak. Heel druk.

 • 07:00 Arcadis - Cijfers vierde kwartaal
 • 07:00 BAM - Cijfers vierde kwartaal
 • 07:00 DSM - Cijfers vierde kwartaal
 • 07:00 NN Group - Cijfers vierde kwartaal
 • 07:30 Aedifica - Cijfers vierde kwartaal
 • 07:30 Ordina - Cijfers vierde kwartaal
 • 08:00 Relx - Cijfers vierde kwartaal
 • 18:00 Vastned - Cijfers vierde kwartaal
 • 00:00 OCI - Bava


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 14:50 Vooruitblik: arme wij - is het niet Mr. Market, dan is het Den Haag wel
 2. 22 sep Het valt mee voorbeurs en het thema is touwtrekken aandelen en rentes
 3. 21 sep Opletten, AEX verslechtert, lagere bodem en dan kán het snel gaan 5

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. Roesie 15 februari 2023 20:23
  Waarom zijn de transacties van Berkshire opmerkelijk? Ik denk dat meneer Buffett de data van de afgelopen maanden wat grondiger bekijkt in tegenstelling tot vele anderen die alles door een roze bril zien en gelijk de slingers ophangen. Zeker de gouden bergen die mbt de chipsector beloofd worden, worden met de dag hoger. Zelden onderbouwd met argumenten op basis van feiten, maar door aannames en speculatie. Bij veel bedrijven uit de chipsector zit de potentiële winsttoename van de komende 3-10 jaar al lang en breed bij de koersen ingeprijsd. Bij TSMC is dit wellicht minder het geval echter het aandeel is zeker niet goedkoop gezien alle risico’s. Dat het belang in Apple is uitgebreid lijkt me ook niet vreemd aangezien het van alle grote techbedrijven wellicht het meest defensief is. Samen met de overige transacties lijkt het er naar mijn mening sterk op dat meneer Buffett heeft voorgesorteerd op een recessie.
 2. Habsnurker 15 februari 2023 20:53
  Beste IEX,

  Ik weet niet hoe ik jullie anders kan bereiken dan zo. Sinds 2 weken lid van IEX Expert. Het eerste Expert magazine ontving ik (na vele mails) 6 dagen te laat. Het magazine van vorige week is inmiddels ook al 5 dagen te laat en jullie klantenservice reageert nergens op.

  Wat hebben jullie abonnees wél te bieden zo?

  Groeten van een zeer teleurgestelde abonnee.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links