Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ahold, Heineken en het succes van 'domme business' op Beursplein 5

Ahold, Heineken en het succes van 'domme business' op Beursplein 5

Op 4 maart bestaat de AEX veertig jaar. Ahold (Delhaize) en Heineken zijn twee van de weinige fondsen die al die tijd in de index zaten. Een supermarktketen en een bierbrouwer, het is niet de meest sexy business. Het zijn ook niet twee aandelen waarmee u het grote publiek op het puntje van de stoel krijgt.

En toch is het lucratief. Bruto herbelegd deden beide fondsen en de index sinds die start tot en met nu per saldo per jaar:

  • AEX: 10,4%
  • Ahold Delhaize: 11,0%
  • Heineken: 12,4%

Eten en drinken, het betaalt pensioenen. Ruim. Want waar we er in de regel dertig jaar voor uittrekken om ons eigen huis af te lossen, bouwen we in principe in veertig jaar een pensioen op. Het is daarom een mooi moment om daar bij die veertigjarige AEX (laat onze ijdele diva het maar niet horen) eens naar te kijken. 

AEX aandeel Ahold Heineken koers


De fantasie kwam en ging

Het is meteen een leuke quiz: wie weet welke fondsen behalve Ahold Delhaize en Heineken van meet af aan in de toen nog dertien namen tellende index zaten? Shell (dat toen nog Koninklijke Olie heette, das war einmal), Unilever (nu 100% Brits), Philips en Akzo(Nobel). In juni 1983 werd Aegon toegevoegd.

Dat is alles. Sindsdien kwamen en gingen tientallen namen: ABN (Amro), KLM, Gist-Brocades, Hoogovens, NN (dat een comeback maakte), Versatel, UPC, KPNQwest, Hagemeyer, Fortis, Getronics, BAM, BolsWessanen en Just Eat Takeaway om er een paar te noemen. De fantasie kwam en ging, zo mag u het ook zeggen.

Want uiteindelijk overleefde in de index alleen domme business als de genoemde supermarktketen en bierbrouwer, maar ook energie (Shell), verf (AkzoNobel), eten en verzorging (Unilever) en scheerapparaten. Dat is helaas zowat het enige product waarop alleskunner & allesverprutser Philips consequent marges maakt. 

Schandaalvrij Heineken

Aandeel Ahold koers


En zelfs dat ging niet van een leien dakje. Onder CEO Cees van der Hoeven ging Ahold Delhaize wel even de wereld veroveren. Het deed te veel te dure overnames en een boekhoudschandaal deed het bedrijf in 2003 bijna de das om. De winkels draaiden echter door en dan is er toch nog zo'n rendement over veertig jaar.

Ahold Heineken ShellPhilips Akzo Unilever


Het laat overtuigend zien dat beleggingsrendement met bloed, zweet en tranen komt, zelfs als u in defensieve, domme businessaandelen zit. Als u goed kijkt ziet u dat behalve AkzoNobel ook Shell, Unilever, Heineken en Philips groeiaandelen waren. En alle kenden ze drama's, schandalen, toestanden en koersimplosies.

Alleen familiebedrijf Heineken bleef dit alles bespaard. Misschien dat het fonds (mede) daarom structureel zo duur is, maar dat is gissen en is zeker geen garantie. Een ding is zeker: beleggingsrendement komt nooit aanwaaien. Eminence grise Charlie Munger zegt dat u altijd rekening moet houden met -70% op uw belegging.

En dan zijn dit nog defensieve beleggingen. De risico's bij groeiaandelen zijn nog veel en veel groter, zie het komen en gaan van al die hippe en snelle fondsen in de AEX maar. Dat u het ook even weet als u in de facto monopolist ASML zit en zich veilig waant. Zie Alphabet maar de laatste maanden: het kan zomaar anders zijn. 

En toch: buy & hold loont als u bent gespreid en u... het decennia volhoudt. Het is de drang om snel rijk te worden, die ons de das omdoet. Ritjes maken, stock picken, timen, ongeduld en de drang om outperformance te halen zorgen voor een nog groter verloop onder (zogenaamde) beleggers dan onder de fondsen in de AEX.     


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Jackio 15 februari 2023 13:11
    Leuk stuk AJ, ik ben nu 54 en ben mijn ouders elke dag dankbaar dat zij vanaf midden jaren 80 toen ik een krantenwijk nam mij de eerste stappen op de beurs hebben bijgebracht en van mijn eerste verdiensten aandelen gekocht heb. Sindsdien van alles meegemaakt, Van der Moolen, AH tot aan Fokker. Mooie tijden! Werd zelfs gebeld door de plaastselijke NMB omdat Shell 50 cent gestegen was. Groet vanuit de Algarve
  2. GroteVriendelijkePrutser 15 februari 2023 14:13
    Mooi stukje.

    Maar over die drang om outperformance te halen: het is niet alleen een wens hoor. Het is eigenlijk een must.

    Voorbeeldje, met alleen de inflatie in acht nemende:
    Je wilt 10k van nu laten groeien naar het equivalent van 100k nu maar dan over 30 jaar. Dan moet je dus bij een gemiddelde inflatie van 2,5% per jaar over 30 jaar geen 100k bij elkaar hebben belegd maar 209k.

    1,025^30=2,09

    En dan gaat daar ondertussen nog je dividendbelasting, kapitaalbelasting, beleggingskosten etc vanaf.

    En met een beetje pech heb je een keer een goeie krach te pakken in die 30 jaar en ben je terug bij af.

    Het is allemaal nog niet zo eenvoudig.

    Wel de moeite waard, dat ben ik met je eens.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links