Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waarom de AEX gaat zijwaartsen (en u weet het vast beter)

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
 2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
 3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 6 december 2022 13:23
  Als we kijken naar de Buffett indicator, dan zijn aandelen nog altijd duur. Toegegeven, dat is in de VS. Maar daar lopen we toch als een kwispelend hondje achteraan.
  www.longtermtrends.net/market-cap-to-...

  Als je naar hun stocks to commodities chart kijkt, krijg je de indruk dat we klaar zijn voor een verschuiving richting grondstoffen voor minimaal 10 jaar.
  www.longtermtrends.net/stocks-commodi...

  Persoonlijk vind ik uranium en uraniummijners heel interessant. Niet in de laatste plaats omdat ze cryptocurrency-achtige rendementen kunnen laten zien. Crypto-netwerken zelf kunnen met enige goede wil ook uitgelegd worden als een commodity, maar dat is een gevoelig onderwerp hier.
 2. Han de Wit 6 december 2022 13:23
  Alibaba: "Bij timen of puur technisch handelen is de kans groot dat u die mist. Zeker omdat het altijd snel gaat."
  Dat is zeker waar, alleen wanneer je op die lange grafiek kijkt kun je wel vaststellen dat wanneer het volume significant toeneemt na een periode van flink dalen, dat dat de kans van een (korte?) trendomdraai vergroot.
 3. forum rang 4 BowmoreBoerke 6 december 2022 13:27
  Strategie: ik middel ook, maar op twee sporen. Maandelijks gaat een vast bedrag naar de beleggingsrekening waarvan de helft bestemd is voor US Dividend aristocrats en de andere helft voor individuele aandelen. Die koop ik gestaffeld - halve positie per keer - en let ik op de weging (meer defensief dan risico in de portefeuille) plus een cash positie ter grootte van 2 posities te allen tijde vrij voor buitenkansjes (zoals Flatex gisteren).

  Verder heb ik een beperkt bedrag op een turbo rekening om al naar gelang short of long te gaan in individuele aandelen, Munt paren en indices. Soms binnen de turbo's gehedged - short aex, long Adyen vandaag. De winsten room ik maandelijks af en koop ik Euro stoxx 50 trackers voor. Verlies wordt niet gecompenseerd, anders dan de vaste, maandelijkse en zeer geringe bijstortingen.

  Verder heb ik mijzelf beperkt tot maximaal één aankoop per dag qua individuele fondsen.

  Trackers gaan er nooit uit, enkel de individuele aandelen wanneer de weging in de portefeuille scheef groeit.

  Na 2,5 jaar eindelijk een werkwijze gevonden die bij mij past.Metcsank aan de gecombineerde inzichten van jou Arend Jan en Niels Koerts.
 4. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 6 december 2022 13:37
  Als ik Arend Jan goed begrijp verwijst hij naar de stagflatie-periode uit de vorige eeuw die duurde van pak hem beet 1970 tot 1990. Er was toen inflatie maar geen economische groei met een vlakke beurs als gevolg.
  Echter, het is maar net welke variabelen je in de grafiek zet. De economie is een variabele en de USD is dat ook.
  Als je de DOW afdrukt in een historisch meer stabiele waarde als goud, dan krijg je een hele andere grafiek te zien.
  www.longtermtrends.net/dow-gold-ratio/

  Vanaf de top in 1965 recht omlaag naar de crisisjaren van 1980, toen Thatcher, Reagan en in NL Lubbers de economie uit het slop moesten sleuren. Sterk omhoog tot de dotcom bubbel in 2000 en we zitten in een correctie sindsdien. De beweging omhoog vanaf 2011 was weinig anders dan een correctie binnen de dalende trend. Het lijkt mij redelijk te verwachten dat de volgende beweging weer omlaag zal zijn.

  Dit is US stocks versus de wereld
  www.longtermtrends.net/msci-usa-vs-th...
  www.longtermtrends.net/emerging-vs-de...
  Gevolgd door de wereld versus emerging markets

  Grondstoffen + emerging markets lijkt de nieuwe trend te worden.
 5. elschenk 6 december 2022 14:11
  Zijwaarts, mooi verhaal weer. Maar mijn portefeuille laat wel verschil zien tussen belegd in individuele aandelen of in beleggingsfondsen. Beiden kregen klappen de afgelopen zeg 2 jaar, de twintig Nederlandse aandelen daarin en waar ik ongeveer per aandeel destijds 2000 euro heb gestopt herstelden zich en staan nu beduidend hoger dan toen, mijn fondsen (een duurzaam, een wereld en een obligatie-fonds) zakten tot zo'n 20 % weg maar tot nu geen enkel herstel. Wie snapt dat nog, mede gezien de hogere kosten van beleggen in fondsen en de knowhow daarachter?
 6. Steven v. O. 6 december 2022 16:35
  Die naderende recessie laat zich niet makkelijk voorspellen. Omdat werkelijk iedereen en z'n huisdier een recessie verwacht, acht ik de kans hierop kleiner (path dependency). Om maar niet te spreken over de ongenadige sterkte van de consument (+arbeidsmarkt).

  Ben handelaar, dus kijk niet verder dan Q1-2023. Hierin ga ik mee met het beeld van Mike Wilson (MS); 2022 was het jaar van multiple-compression (K/W) gevoed door rente. Cijferseizoen Q1 zal meer scheuren vertonen, waar vooruitzichten (en zeker analistenverwachtingen) naar beneden bijgesteld moeten worden. Hier verwacht ik nieuwe lows.

  Verder ga blootstelling beperken en redelijk geconcentreerd spelen. Het veld van mogelijke mogelijkheden is te wijd, correlaties te hoog en zichtbaarheid te laag.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links