Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gouden Stier 2022: deze brokers dingen mee

Beste brokers in 2022

De nominaties voor de IEX Gouden Stier 2022 zijn bekend. Welke online brokers dingen mee naar deze prestigieuze prijs?

Onder invloed van de lage rente en aanhoudend stijgende aandelenkoersen hebben de afgelopen jaren meer beleggers dan ooit de beurs weten te vinden. Hoewel de marktomstandigheden inmiddels minder gunstig zijn en banken en brokers het aantal klanten weer wat zien dalen, beschouwen veel beleggers aandelen nog steeds als de beste manier om vermogen op te bouwen. Historisch gezien levert beleggen immers nog altijd een hoger rendement op dan sparen.

Uiteraard is het wel belangrijk om zaken te doen met een betrouwbare, voordelige broker met een aanbod waar u goed mee uit de voeten kunt. Het aantal marktpartijen is de afgelopen jaren toegenomen, waarbij zich vooral een strijd om de jonge belegger lijkt af te tekenen. Met 'gratis' beleggen, fractionele aandelen, spaarplannen en crypto's proberen brokers klanten naar zich toe te trekken.

Het toegenomen aanbod van aanbieders en diensten brengt een luxeprobleem met zich mee, want hoe vind je nu de beste broker?

Het jaarlijkse IEX-onderzoek onder Nederlandse beleggers kan hierbij helpen. Daarin geven klanten van deze partijen zelf antwoord op de vraag wat hen wel en niet bevalt aan de geboden dienstverlening. Oftewel: wie biedt het meeste waar voor zijn geld? 

5.300 beleggers hebben gesproken

Meer dan 5.300 beleggers hebben hun oordeel gegeven over zeven criteria: de gebruiksvriendelijkheid van de website, gebruiksvriendelijkheid van de app, het assortiment, de handelsmogelijkheden, de informatievoorziening, de service / kwaliteit van de helpdesk en de prijs/kwaliteitverhouding.

Omdat de kosten rendement afsnoepen en vooral van belang is waar u het meeste waar voor uw geld krijgt, heeft dat laatste criterium een zwaardere weging meegekregen.

Deze brokers zijn beste keuze

Van alle brokers die door beleggers zijn genoemd, hebben de onderstaande tien aanbieders de hoogste score behaald. Zij zijn genomineerd voor de IEX Gouden Stier en mogen zich IEX Beste Keuze noemen.

 • ABN Amro
 • BUX Zero
 • DeGiro
 • eToro
 • FXFlat
 • IG
 • Lynx
 • Mexem
 • Plus500
 • Trade Republic

De resultaten van het onderzoek vindt u terug in de Beste Keuze-vergelijker, die te raadplegen is op IEX.nl.

Wie wordt de broker van het jaar?

Een onafhankelijke jury zal de komende maanden beoordelen welke van de bovenstaande tien partijen in het afgelopen jaar overall de meest onderscheidende prestatie heeft geleverd voor Nederlandse beleggers en de titel Broker van het Jaar mag dragen.

Dit wordt begin 2023 bekend gemaakt.

Enkele highlights uit het beleggersonderzoek

 • Trade Republic heeft de hoogste overall score behaald (4,09 op een schaal van 1 tot en met 5)
 • Van alle grootbanken heeft alleen ABN Amro het weten te schoppen tot Beste Keuze.
 • De website van IG wordt door beleggers als meest gebruiksvriendelijk beschouwd.
 • Bux Zero blinkt uit met de app. Ook de prijs/kwaliteitverhouding is daar volgens beleggers het meest in orde.
 • Van alle brokers waarderen beleggers het assortiment van Mexem het meest.
 • Mexem staat ook op een gedeelde eerste plaats met Lynx wat betreft handelsmogelijkheden
 • Lynx heeft de meeste punten behaald in de informatievoorziening en de service/helpdesk
 • Vier brokers zijn erin geslaagd om een totaalscore van meer dan 4 punten te behalen: Trade Republic, IG, Lynx en FXFlat.

Bekijk de volledige uitslag in de IEX Beste Keuze-vergelijker

Zie ook de nominaties in andere categorieën:

 


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

 1. 20 feb Stem nu voor de Gouden Stier Publieksprijs
 2. 12 feb Superbowl-indicator voorspelt bear market 3
 3. 24 jan ASML opent +6,7% na cijfers en duwt AEX boven 800 punten

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. Bergen 30 november 2022 17:09
  Erg jammer dat er geen gegevens getoond worden van de brokers die de top 10 niet gehaald hebben. Met name over Saxo Bank, die de voormalige winnaar Binck Bank heeft opgeslokt en totaal heeft verpest met zijn eigen platform. Wel veelzeggend natuurlijk dat Saxo niet eens de top 10 haalt, terwijl ze zichzelf zo fantastisch vinden!
 2. TraderVic 30 november 2022 18:19
  Jammer dat Saxo er niet bij zit. Waarom eigenlijk? Zo is de vergelijking niet geheel compleet. In tegenstelling tot de ontevredenheid die heerst na de samensmelting met Binck, ben ik al 12 jaar erg tevreden met Saxo. Ik heb in mijn fulltime trading jaren veel kunnen vergelijken met o.a. IG, Binck, Etoro. IG en Saxo zijn wat mij betreft de beste brokers van dit rijtje. Zeker voor actieve handelaren en beleggers.
 3. The JoRo Boys 15 december 2022 15:24
  Ik ben ook al 5 jaren klant bij Saxo - dat is het !
  Saxo platform een van de beste plus 100% compleet wat betreft info
  Functioneel zijn de platforms van Interactive Brokers ( Lynx Mexem )
  niet te overtreffen en correct dat Saxo niet bij de top 10 hoort !
  Service bestaat niet bij Saxo , geen vragen , betaal voor alles en nog wat.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links