Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voorbeurs: Superdonderdag

Nina Brink duimpjes gisteravond bij de Fed. Alle groeiramingen licht naar boven bijgesteld. Met andere woorden: geen Quantitave Easing 3 (QE3), ofwel een nieuw rondje staatsobligaties opkopen door de Fed (partijen die die dingen normaal kopen, gaan dan wat anders met hun geld doen - dat is het idee erachter).

En de koersen? Die reage(e)r(d)en amper, zelfs goud niet dat bij de vorige QE's garen spon en EUR/USD trok/trekt nota bene wat aan. Niets zo onvoorspelbaar als de beurs. Dat houdt ons van de straat en hoewel er nu weinig nieuws is, wacht ons een druk dagje. Of laten we bedrijfscijfers weer links liggen?

Superdonderdag, want het is wat betreft kwantiteit dé cijferdag van KW1. Bij ons zijn er Olies, Unies, Randstad en een horde small caps, in Europa zijn er wat bankjes - onder andere Deutsche Bank, Barclays, BBVA en Banco Santander - en in de VS zijn er onder meer ExxonMobil, UPS, Amazon en Starbucks.

Ongeleid projectiel

Het zijn niet de namen waar de beurs in het verleden echt scherp op reageerde. De cijfers gaan vast wel eens te meer bewijzen dat het bedrijfsleven relatief goed draait, lean & mean is en dat de huidige malaise in de wereld en vooral de EU en de VS komt door overheden met grote gaten in hun handen.

Of u daar een boodschap aan hebt is een heel ander verhaal. De beurs heeft de laatste tijd zo zijn eigen dynamiek. Ongeleid projectiel, zou oma zeggen. Goed, hoe staat de hele boel er bij nu?

 • De futures openen licht licht hoger, behalve de DAX future. Wellicht worden daar de vele cijfers waaronder DB slecht ontvangen
 • In Azië hadden de beurzen dicht kunnen blijven: extreem sneue plusjes en minnen
 • EUR/USD staat pardoes boven 1,32! Geen vragen hierover aub, ik heb geen antwoorden
 • Hoog creatief-met-kurk gehalte ook bij goud en zilver en oliebenchmarks WTI en Brent. Wat een gefröbel in de marge
 • Oh, de Bund future opent ruim hoger, ofwel de goegemeente duikt weer in de Duitse Bunds. Slecht teken voor aandelen? Als het zo blijft, dan houd ik het er voorzichtig op dat de aandelenkoersen zo na het openingshalfuurtje terug moeten

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Ik zou zeggen, gooi er nog maar wat blikken geld tegenaan, EU. Vroeg of laat gaat het vast wel een keertje helpen. Vast wel. Misschien. Hopelijk. FT is ook kritisch, vandaar deze grafieken.

Lukas Daalders Best of the Web

IEX-columnist en Robeco's Lukas Daalder, wat heb je voor leuke linkjes en gave grafieken vandaag? "Met intrigerende grafieken van de ECB, apple meets studentenschuld en verschil in herstel in de VS, de beperkte toegevoegde waarde van een eigen munt (VK), Duitsers in Griekenland (not), keuze te over?"

Belangrijkste KW1 cijferkandidaten

Macroagenda

 • 14:30 VS: weekly jobless claims (consensus: 375.000)
 • 16:00 VS: pending home sales maart (consensus: +1,0%)
 • 16:00 VS: FHFA House Price Index april (consensus: +0,1%)
 • 16:00 VS: Richmond Fed Manufacturing Index april (consensus: 8,0)

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:10 Topzware macrodag vandaag en term 'transitory' valt weer bij inflatie 2
 2. 29 nov Goednieuwsshow voorbeurs en wachten op nieuws uit China en Duitsland 2
 3. 28 nov Na de koers lopen nu ook de burgers zélf bij Beyond Meat van het bord 6

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 26 april 2012 11:54
  Hoi 'd Aandelen,

  Veel handelaren zitten ook met hun handen in t haar, het vliegt alle kanten uit. Nu weer. Dankzij heavyweights Olies en Unies staat AEX nog in de plus, elders is t weer bagger om vanmiddag misschien weer...

  Yep, maandag is beurs open, maar behalve mijn voorbeurs zal je niet vele kopij aantreffen op IEX.

  Dinsdag viert Europa dag van de arbeid (dag van zo min mogelijk werken voor zoveel mogelijk geld lijkt mij meer van deze tijd) en zijn de beurzen dicht.

  groet,
  Arend Jan
 2. trein1989 26 april 2012 13:37
  in feitelijk hebben we 2 dagen vrij 30 april koninginnedag (nationale feestdag) scholen dicht
  1 Mei dag van de Arbeid EU feestdag alleen zijn de beurzen dicht
  ik weet wel dat Duitsland en Frankrijk en de zuid-europese landen het viert
  NL viert het niet echt
  lijkt mij wel handig om naar 30 april ook vrij te hebben 1mei
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links