Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

China heeft zóveel leegstand dat alle Duitsers er kunnen wonen

China heeft zóveel leegstand dat alle Duitsers er kunnen wonen

Het is weer vrijdag dus hebben we voor u een nieuwe podcast in de aanbieding. Zoals u van ons gewend bent, bespreken Arend Jan en ik op een luchtige wijze de belangrijkste beursontwikkelingen. Deze week is Erik Mauritz te gast. Hij is sinds begin deze maand hoofd van de IEX-Beleggersdesk.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

       • Het failliete Evergrande en de problemen van de Chinese huizenmarkt
       • ASR maakt plaats voor Universal Media Group
       • Een half miljoen Nederlanders zien crypto's als alternatief voor spaargeld
       • Nasdaq zonder vijf grootste aandelen zit in bear market
       • Avantium mag eindelijk zijn fabriek bouwen
       • Accell zet shorters te kijk
       • ASR verhoogt dividend met minimaal 18%
       • Brunel doet slimme overname
       • Kooptip Ackermans & Van Haaren
       • Beter Bed en hun leaseconstructie
       • Mogelijke delisting van Chinese ADR's
       • Insider trading
       • Wel of geen bescherming toebrengen aan de portefeuille?

 

De aflevering van vorige week kunt u hier terugluisteren

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 02 jun "Just Eat Takeaway is een overnamekandidaat" 35
 2. 01 jun Inspelen op vergrijzing: Aedificia versus Care Property Invest
 3. 31 mei Netflix is de absolute winnaar van de digitale revolutie

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. Shenzhener 10 december 2021 17:15
  Toen ik in 2013 naar Shenzhen verhuisde zag ik enorm veel gebouwen met leegstand. Als je er nu komt is het bomvol en staat haast niks leeg. Huizenprijzen zijn bovendien zo'n 400% gestegen in de afgelopen 10 jaar.

  Met Shenzhen als thuisbasis is Evergrande hierdoor wellicht te optimistische geweest.
 2. Maan Arkenbosch 11 december 2021 22:50
  Het is niet alleen Evergrande, welke in de problemen zit, voornamelijk via hoge rente financiering, waardoor hun huren en koop woningen onbetaalbaar zijn.
  Als uiteindelijk de Chinese (lage) overheid de schulden overneemt, om een crash te vermijden, zal er een forse afschrijving volgen.De vraag is of er een domino effect ontstaat door omvallen van toelevering bedrijven en krimp van bouw en aanverwante bedrijf sectoren, waarbij zelfs export restricties/belastingen kunnen plaatsvinden door CO2 heffingen i.v.m. de de meer dan 1200 kolenstook centrales in China.
  De E.U. politiek, E.C.B. is ook gevaarlijk bezig en gebruikt zelf bevorderde inflatie, door de bevolking van de Noord E.U. landen indirect op te zadelen met wegstrepen en inflateren, schuld van Zuid E.U. en Oostblok staten.
  Vooreerst gaat de hoge inflatie niet verdwijnen, aangezien het opkopen van schulden titels en drukpersen volgens E.C.B. Lagarde gewoon doorgaat.Dat betekent dat de financiële markten geen vertrouwen hebben in de verdediging van de waardevastheid van de €.
  Zo kunnen staatsobligaties tegen een fors hogere koers door de E.C.B. opgekocht, een fors balans verlies worden, indien de kapitaalmarkt rente omhoog schiet.
  Oorzakelijk verband, dat de E.U. inflatie hoog blijft is de stijging van de V.S. Fed rente, waardoor de $ sterker wordt..
  Zoals eerder gesteld, heeft een stijgende $, t.o.v. de €., nu al in een jaar 9%!, invloed op de grondstoffen markten, aangezien de grondstoffen in $ noteren.
  Voorts is de looninflatie in het huidige inflatie cijfer nog niet (voldoende) verdisconteerd.
  Door de klimaat problemen, CO2 belastingen en dwingende producenten maatregelen, zullen zachte grondstoffen, eerste levens behoeften zoals rijst, graan, fossiele energie, strategische metalen door markt manipulatie en productie/oogst tekorten, in prijs stijgen.
  Bekend is dat transport kosten via containers bijna verachtvoudigd is, waarbij vooralsnog opstoppingen bij haven terminals de kosten verder omhoog jagen.
  Voorts zullen door sterkere vergrijzing, sociale uitgaven en hogere defensie lasten, waarvoor niet (fiscaal)gereserveerd is, via Monopoly geld gefinancierd worden.
  Doordat goederen en diensten fors gaan stijgen, krijgen dezen, ook nog een op zwieper via de hierop procentuele BTW, belasting opslag.
  Het is nog nooit voorgekomen dat de totale globale schuldenberg bijna 5 maal groter is dan de totale wereld economie!
  Zoals eerder gesteld, zal door de lagere koopkracht, van de lagere en midden klasse, marge verkrapping en zombie bedrijven uitval, plaatsvinden, zeker wanneer overheid steunoperaties in 2022 beëindigd worden.
  Voorts zal nog meer geautomatiseerd en blockchain/gerobotiseerd worden om efficiency voordelen te bewerkstelligen, welke de werkeloosheid verhoogd.
  Dat zijn voorwaarden, voor stagflatie, waarvoor de centrale banken geen gereedschap meer beschikbaar hebben.
  Zijn economische chaos en sociale onrust in aantocht?
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links