Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Mark ♥ BB Biotech

Ik ben absoluut geen voorstander van buy and hold-achtige strategieën, maar sommige beleggingen moet je de tijd geven om te rijpen. Een biotechbelegging blijft mijn eeuwige flirt, hoewel ik de sector nooit volledig zal begrijpen.

Wat ik wel begrijp is dat vergrijzing, vetzucht en virussen (de drie V’s die vrijwel alle westerse landen bezighouden) en allerlei ongeneselijke ziektes in toenemende mate zorgen voor maatschappelijke problemen. Ze bieden medicijnenfabrikanten een garantie voor toekomstige omzetten, zeker als ongeneselijke ziektes geneesbaar worden.

Omdat biotechnologische en farmaceutische bedrijven in grote mate afhankelijk zijn van klappers (blockbusters) en patenten, is spreiding mijn devies. Dat doe ik al zeven jaar middels hetzelfde product: BB Biotech, een Zwitserse, beursgenoteerde investeringsmaatschappij met kenmerken van een fonds en een aandeel.

Verdomhoekje
BB Biotech is al jaren genoteerd op meerdere beurzen en versloeg tot 2008 bijna ieder jaar de belangrijkste benchmarks. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis zit het bedrijf echter in het verdomhoekje en daar kwam het pas in de tweede helft van vorig jaar uit. Sinds de vrije val in augustus steeg het aandeel een indrukwekkende 56%.

De opleving kent meerdere oorzaken. Ten eerste rapporteert het bedrijf in Zwitserse franken en de kracht van die munt beïnvloedde de winst in de jaren 2008 tot medio 2011 negatief. Sinds september beweegt de frank echter nauwelijks meer tegenover de euro en dat maakt de winst meer voorspelbaar.

Overigens noteert het aandeel tegen een discount van bijna 20% ten opzichte van de net asset value van de portefeuille. Die discount bestaat al jaren en heb ik nooit goed begrepen. De meeste bezittingen van het bedrijf zijn enorm liquide. Massale inkoopprogramma’s van eigen aandelen hebben nooit echt mogen helpen.

Behoeftelijst
De biotechsector in z’n geheel is bovendien aan het herstellen. Dat herstel begon in maart 2009, maar accelereerde de afgelopen maanden. Er zijn spraakmakende overnames, nieuwe doorbraken en ten slotte is de fameuze biotechhype al meer dan tien jaar geleden.

Tegenwoordig zijn (vooral Amerikaanse) biotechbedrijven reusachtige cash cows met een businessmodel dat maar in beperkte mate afhankelijk is van economische ontwikkelingen. Medicijnen staan op de westerse behoeftelijst bijna net zo hoog als voedsel en zullen dus altijd worden gekocht.

Met BB Biotech wed ik dus op meerdere paarden tegelijk.

Disclaimer: Mark Leenards zit long BB Biotech.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ; ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Lees alle favoriete aandelen van IEX-columnisten in de IEX-valentijnsspecial
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥


Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Twitter: @AEXalternatief.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Mark Leenards

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen en vanaf zeer jonge leeftijd actief belegger voor eigen rekening. Leenards selecteert aandelen op basis van een zelf ontwikkeld kwantitatief screeningmodel dat toegepast kan worden op ruim 50.000 aandelen wereldwijd. Naast aandelenselectie houdt hij zich bezig met ...

Meer over Mark Leenards

Recente artikelen van Mark Leenards

  1. okt '14 Deflatie of schuldontwaarding 5
  2. apr '13 Keerzijde van succes 9
  3. dec '12 Eindejaarsklif 6

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links