Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tweespalt in hedgefundland

Gisteren heeft Ernst & Young voor de vijfde keer het resultaat van het jaarlijkse onderzoek naar de wereldwijde hedgefondsmarkt gepresenteerd. Opnieuw blijkt dat beheerders en beleggers een verschillende perceptie hebben van wat belangrijk is. Eens is men het in elk geval over de grootste bedreiging, het effect van de nieuwe regelgeving voor deze markt. Positief is ook te noemen het herstel van de hedgefondsmarkt. Maar met de groei vragen beleggers steeds meer om goed ondernemingsbestuur en supervisie, terwijl de beheerders nog altijd denken dat de performance het belangrijkste is.

Ernst & Young heeft het onderzoek uitgevoerd onder 92 hedgefondsen en 42 institutionele beleggers. De fondsen hebben 600 miljard dollar onder beheer, de beleggers hebben in totaal 130 miljard dollar in hedgefondsen geïnvesteerd.

Op vijf terreinen lopen de bevinden van het onderzoek van Ernst & Young  tussen beheerders en beleggers sterk uiteen:

  1. ondernemingsbestuur
  2. het aantrekken van kapitaal
  3. fondsuitgaven
  4. onafhankelijke administratie
  5. opvolgingsstrategie


De effectiviteit van ondernemingsbesturen wordt door beleggers nogal eens betwijfeld. Slechts 45% van de beleggers noemt het bestuur van effectief, terwijl 68% van de beheerders een pluim in de eigen hoed steekt. 75% van de laatstgenoemden is erg ingenomen met de verantwoording die het aflegt aan de achterban, maar 38% van de beleggers onderschrijft dat. Beleggers zien de besturen nog teveel gericht op het belang van de fondsbeheerders.

Langetermijnrendement, daar draait het om. Toch?
Driekwart van de beheerders denkt dat langetermijnrendementen het belangrijkste criterium is. Echter 43% van de beleggers onderschrijft dit, voor hen zijn andere thema’s rond due diligence belangrijk. Zij wijzen op risicobeheer, inconsistente informatievoorziening, gebrek aan onafhankelijk bestuur of dito administratie. Ernst & Young pleit voor het verbeteren van de communicatie, omdat voor veel beheerders ook niet duidelijk is waarom zij mandaten verliezen of niet krijgen.

De winst van de sector staat onder druk door hogere kosten voor compliance, verslaggevingseisen en infrastructuur. 76% van de beleggers wil een schaduwadministratie, maar slechts 35% wil hiervoor betalen. Ernst & Young ziet de uitkomst als een oproep aan de fondsbeheerders om hun fondsuitgaven af te stemmen op wat beleggers vragen en willen betalen.

Grote overeenstemming is er over de rol die de onafhankelijk administrateur speelt voor het beleggersvertrouwen. 74% van de beleggers wil dat het hedgefonds de waardering van beleggingen volledig aan een onafhankelijk administrateur overlaat, terwijl 71% van de beheerders dit als riskant afwijst. Wel is er de noodzaak om de systemen van het fonds af te stemmen op die van de administrateur. Er blijkt veel dubbel werk verricht te worden.

Fondsbeheerders lijken een blinde vlek te hebben voor een duidelijke opvolgings- en continueringsstrategie. Bij beleggers noemt bijna tweederde dit als een belangrijk thema voor hun beleggingsbeslissingen, slechts 39% van de fondsbeheerders ziet dit in. Loyaliteit wordt ook verschillend ervaren. Denkt meer dan de helft van de beheerders dat de loyaliteit van beleggers vooral ligt bij de oprichters, de investeerders zelf schrijven hun loyaliteit vooral toe aan individuele portefeuillemanagers

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 09:45 Must read: zachte landing nog steeds mogelijk
  2. 16 mei Must read: Dit zijn de plannen van de nieuwe regering
  3. 15 mei Must read: Powell heeft geduld

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links