Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Calimero-effect

Het euro-pijnigingsspel gaat door zoals het gisteren ging en de steun ligt onder druk. De verwachting die ik eerder deze week had dat de koersontwikkeling noordwaarts zou zijn is even op pauze gezet, maar dat is nog steeds maar tijdelijk van aard - denk ik. De opwaartse trend is en blijft intact wanneer we nu de grafieken er bij zouden pakken, maar goed die grafiek kennen we nu onderhand wel en dat zijwaartse beeld waarin we zijn teruggevallen is niet heel erg spannend.

De parameters zijn 1,4550 en 1,4225 en de echte break uit de trend zou pas aan de orde zijn ver onder 1,40, dus tja, andere valuta’s vandaag dan maar? Op het forum kwam een verzoekje binnen om de kabel weer eens op te poetsen. En u kent het credo inmiddels: “U vraagt en wij draaien.” Ok, draaien maar dan.

GBP/USD, ook bekend onder de naam kabel, ziet er niet goed uit. De opwaartse trend in dit valutapaar is gebroken en inmiddels via een succesvolle pullback getest. Succesvol in deze zin dat de uitbraak wordt bevestigd, omdat er voor het eerst sinds lange tijd geen nieuwe hogere top is gerealiseerd. De 1,65 is gewoon te sterk gebleken voor dit jaar om te kunnen doorbreken.

Koersen draaien weer neerwaarts en het koersdoel is 1,60 om mee te beginnen. Daaronder gaat het een stuk verder en ik denk dat dit scenario richting 1,53 ook in de verwachting moet liggen voor een juiste visie op dit valutapaar. We spreken van de middellangetermijn-focus in deze analyse en dat houdt dus in dat er wel correcties op deze beweging verwacht dienen te worden.

Logisch lijkt mij, want een beweging ontwikkelt zich in fases en stappen. Er is hier weinig momentum te ontdekken voor dit timeframe, hetgeen een bevestiging vormt voor het niet te hoge tempo voor de middenlangetermijn-beweging. Kortom, ook hier geldt dat de USD sterker wordt ten opzichte van de Europese tegenhanger. Het is dus niet alleen de euro die op zn lazer krijgt; de UK doet leuk mee.

Echter, het verschil is dat de trend in GBP/USD stuk is en in EUR/USD geenszins. De overeenkomst zit hem in het kortetermijnbeeld.

Dan de driehoeksvergelijking met de EUR/GBP aan de andere zijde van de vergelijking. Wellicht vinden we een antwoord op de vraag of de EUR/USD nog eens een keer naar de 1,4550 wil in de komende tijd of dat we serieus rekening moeten houden met een aanval op de trend vlak onder de 1,40. We nemen voor de uiteindelijke vergelijking in het geheugen mee dat in de vorige analyse naar boven kwam dat de GBP er slechter voor lag dan de USD, en niet alleen voor de waan van de dag.

EUR/GBP doet niet heel veel op het moment. De opwaartse trend is nog steeds in tact, zoals hij ook nog steeds opgeld doet in EUR/USD. Het verschil is dat hier een kortetermijn-zijwaartse fase zonder animo is ontstaan, binnen de nog iets langer durende zijwaartse fase in de grote trend. De vertaling van dit alles is in feite dat de euro de winst die zij al heeft geboekt mag behouden van de markt, maar op dit moment ligt de focus ergens anders. Doe maar even iets voor je zelf, zoiets.

Wanneer we al deze info op een hoopje gooien komen we vanzelf tot de conclusie dat de dollar sterker ligt dan de Britse pond, en dat de euro ook nog steeds sterker is dan GBP en USD. De kortetermijnbewegingen hebben daar geen verandering in gebracht, sterker, het heeft de verzwakking van de GBP ten opzichte van de dollar alleen maar in de hand gespeeld.

Waar het dus op neer komt in deze is dat de USD probeert sterker te worden, maar dat dat voorlopig alleen maar tegen de zwakste broeders wil lukken op structurele basis. Tegen de yen wordt verloren, tegen de euro per saldo ook, maar tegen de arme zielige Pond durven ze wel. Ze zouden het eens moeten proberen tegen iemand van hun eigen omvang, durf je wel, dollar?


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Koffiezondersuiker 2 september 2011 15:30
    Als de eurozone haar problemen heel snel zou kunnen oplossen zal de euro/Am.dollar zo naar de 1,60 knallen.
    Maar we weten dat er enorme verdeeldheid in Europa is.

    Als Obama of andere krachten er op korte termijn in slaagt om de VS-economie te laten herstellen zal de euro/Am.dollar terug zakken naar 1,35 of lager.

    Lijkt me logisch.
    Daar heb ik geen TA voor nodig, ofschoon misschien het af en toe wel werkt op cruciale niveau's.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links