Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Van Dongen versus Nenner

Ik doe mee met de portefeuille waarin de IEX-redactie de adviezen van Charles Nenner volgt. Ik heb de man nu meerdere keren ontmoet en had hem ook al vaker op CNBC gezien.

Ik ben onder de indruk van zijn eerdere langetermijnvoorspellingen, omdat hij net als ik de problemen in 2008 voorspelde. Maar er zijn wel meer cycli-experts die dit ook deden. Het zal mijn afkeer voor goeroes wel zijn, of gewoon jaloezie.

Want nu ik Nenner op korte termijn intens volg, is hij toch minder accuraat dan hij claimt. Nu wil ik niet uitsluiten dat hij gewoon een te hoog verwachtingspatroon heeft gecreëerd door te zeggen dat hij in 99% van de gevallen goed zit.

Maar als de lat zo hoog ligt, dan krijg je het beroemde hoge-bomen-en-de-wind-verhaal.

Sinds zijn voorspellingen over Ajax keek ik een stuk rustiger Nenner had alles uit de grafiek gedistilleerd. Na het verlies in de Champions League is de koers echter weer flink teruggevallen.

Free fighting
Als intermezzo: zonder te ver af te wijken van het verhaal wil ik het toch even hebben over de beslissing van de gemeente Amsterdam om de free fighting-wedstrijden te verbieden omdat de onderwereld zou komen kijken. Dan moeten ze eens op de tribunes van de diverse voetbalstadions kijken.

Als we alles waar de penoze komt dicht moeten gooien, dan zitten we binnenkort de hele dag thuis. Ik ben voorstander van de free fighting-wedstrijden en zelfs voorstander om de harde kernen van de diverse supporters op een georganiseerde manier met elkaar te laten vechten in een stadion. Maar ik dwaal af.

Negatief op ING
Terug naar de Nenner. Een rare actie vond ik dat hij negatief was over ING. Hij adviseerde puts terwijl ik op dat moment heel positief was en ben. Nu kan het allemaal nog gebeuren maar wat me nog meer bevreemde was dat toen de koers omhoog ging, hadden we (de redactie en ik) hem niet goed begrepen.

Want hij had inderdaad gezegd dat hij een ING een ratioput-spread wilde. Maar met de ratiospread die hij wilde, zat je juist omhoog gericht en hij was op dat moment (en nu nog steeds) negatief. Nu was dit voor hem achteraf een briljante strategie.

Want ging het omhoog, dan verdiende hij geld in de spread en ging het omlaag dan had hij het perfect gezien. Maar ik vind dat je niet de verkeerde strategie goed moet maken met de verkeerde visie en ook niet andersom. Als we echt positief waren had ik gewoon een callspread geadviseerd.

Indicatoren
BAM was een long-kandidaat voor mij. Achteraf gezien, adviseerde ik te vroeg in te stappen. Maar ik zit nu nog steeds long en hoewel je inderdaad van winst nemen nooit armer wordt, wil ik ook niet te snel uit dit soort posities stappen. Daarom ben ik tegenwoordig meer van de indicatoren.

Omdat ik in het verleden maar al te vaak mooie aandelen na een paar euro winst eruit knalde terwijl ze nog veel meer gingen doen en ik dus de mooiste rit vaak miste. Kortom ik ben alleen ingestapt en blijf nog zakelijk long tot mijn Twindicator een signaal geeft.

Ik zit op dit moment ook nog steeds long in de AEX en in de Nikkei. Het negativisme van Nenner zie ik wel voor lange termijn (een paar jaar) maar nog niet voor de komende weken.

Goudverkoop
Ik ben het wel 100% met Nenner eens over waarom niemand in de politiek kamervragen stelt over het verkopen van onze goudvoorraad op de bodem van de goudprijs? Stelt u zich voor dat we geen kortetermijnpolitiek hadden gevoerd, dan hadden we vele tientallen miljarden euro’s meer kunnen krijgen voor de verkochte staven.

In 1992 werd er 400 ton goud verkocht van de voorraad die toen uit 1750 ton bestond. Dit is goud dat van de belastingbetaler was en geen functie had. In 1996 verkocht de De Nederlandsche Bank als ik me niet vergis iets van 300 ton. Een paar jaar geleden hadden we nog maar 612,5 ton goud over…

Als we het niet verkocht hadden waren we nu gewoon een nog rijker land en dan hoefden we onze politiebureaus niet te verkopen om een failliet te voorkomen en hoefden we ook niet om de verkeerde redenen de boetes te verhogen.

En zeg niet dat dit achteraf lullen is want ook ik riep wel degelijk dat je moest kopen toen iedereen beweerde dat goud geen functie had. Ik heb al twintig jaar lang een poster van de Comex op mijn kamer met de tekst: in iedere taal is goud geld…

Maar we blijven Nenner kritisch volgen en hopelijk voor hem is hij beter dan Van Dongen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en broker Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de Today’s Groep, die bestaat uit Today's Brokers en Today's Vermogens Beheer. Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De Today’s Groep is actief als vermogensbeheerder en als broker en is met beide entiteiten als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en DNB. Ook staan beide bedrijven als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 20 september 2010 12:10
    Cees,

    Met plezier het hele artikel gelezen. Die boetes blijven jou maar kwellen... En ja, de verkoop van het goud, was achteraf gezien niet goed getimed, maar wat zou je zeggen van de verkoop van al dat aardgas de afgelopen veertig jaar.

    En zo werden er in vier decennia reserves te gelde gemaakt waar een land eigenlijk eeuwen van had kunnen profiteren.

    Tenslotte nog een laatste opmerking: Dat hele Nenner-experiment heeft nogal wat reacties losgemaakt waaronder die van bezoekers die er zich echt in verdiept hebben en de man ook al heel lang volgen. En met goede postings kwamen.

    Ik vind het zo jammer dat jullie daar op de redactie zo'n rommelig zootje van maken. Iedereen start een draadje op.

    Ik denk dat er op dit moment zo'n 6 of 7 Nenner-draadjes in de KK lopen en dan creëer je de situatie zoals nu: In jouw draadje weinig reacties hoewel er toch leuke grafiekjes bijgeplaatst zijn en jouw opmerkingen relevant zijn , maar in die vorige draadjes met al die beslist waardevolle bijdragen van KK-bezoekers kwamen we nergens Cees tegen..........

    Het is de keuze van IEX, maar ik vind het allemaal maar onoverzichtelijk en rommelig.

    Liever één goede Nenner-draad dan 7 , enigszins rommelige en versnipperde, in de KK. Dan krijg je ook niet van die vragen in alweer een nieuwe Nenner-draad , die al lang en breed beantwoord zijn

    Peter
  2. k2es 20 september 2010 12:48
    Als je naar de grafiek kijkt dan was het juist wel verstandig om in 1992 goud te verkopen, pas omstreeks 2004, dus maar liefst 12 jaar later kwam de goudprijs hoger, en het was de laatste 5 jaar voor 1992 alleen maar gedaald, dus zeker geen goede belegging in 1992. Nu is er een absurde goudhype, maar die kan, net als alle andere luchtbellen, spoedig exploderen.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links