Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Post, Sif, Kiadis en Flow

Liveblog: Post, Sif, Kiadis en Flow

Update 16:15 uur: Sif

Let altijd op de volumes bij kleine, illiquide aandelen die doorgaans met weinig volume handelen. Dan kan één relatief grote order al voor relatief veel koersbeweging zorgen. Zie Sif vandaag. Geen idee wie die Poelie is, maar ik weet wel dat 'ie long Sif is, sinds begin april de Sif CEO zelf bijkocht.

 


Update 16:00 uur: Kiadis

Morgen is de aandeelhoudersvergadering van Kiadis, dat openlijk van een Nasdaq-notering droomt. Meer is er eigenlijk niet, maar Kiadis zet wel in tien dagen een ritje neer van 20%. Bij een biotech kan dat ook in één dag als er een leuk persbericht is, zoals u ook duidelijk aan deze langere grafiek afleest, maar toch.

Die €10 rond is nog net niet op het bord gekomen, u moet het vooralsnog met €9,99 doen, maar het is wel zo'n beetje de centrale koers van Kiadis. Op de een of andere manier komt het fonds hier sinds de beursgang iedere keer weer uit na een feestje of een kater. De spread daarbij is ongeveer €5,50 naar boven of beneden.

Er zijn enorm veel postings vandaag op het Kiadisforum, maar verder nieuws kom ik er niet tegen.  

 


Update 15:45 uur: Flow Traders

De score valt mee, maar Flow Traders is wel daler van de dag. U kent het verhaal: het handelshuis moet het vooral hebben van reuring en drukte op de beurs, om het populair te zeggen. Het aandeel beweegt per saldo mee met de volatiliteit (lees: de VIX indices), maar dat is zeker niet één op één. Laat staan op dagbasis.

Dat blijkt ook deze maand. Ondanks de bescheiden toestanden op de markten beweegt het aandeel per saldo min of meer vlak. Wat ook aan dit plaatje opvalt is dat Flow Traders nooit meefietst op de echt hoge pieken in de VIX (ja, ik kijk Giro d'Italia), zoals u hier aan de Amerikaanse VIX index afleest, die van de S&P 500.

Wat met wijsheid achteraf ook opvalt, is dat het fonds veel te duur naar de beurs is gebracht, zoals de consensus nu luidt. Die liep er in twee maanden uit, lijkt de grafiek nu te suggereren. Stiekem vind ik dat mooi. Laat het maar aan handige handelaren over om hun tent op een goed moment naar de beurs te brengen.

 


Update 15:00 uur: Porsche

Corruptie-onderzoekje. Met 176 recherecheurs binnenvallen. Zeg maar of dat is omdat de zaak zo groot is, of om de naam van het bedrijf. In ieder geval mogen ze iedere dag wel binnenvallen: koers +1,5%. Vraag mij ook niet hoe, wat en waarom (de markt had 177 rechercheurs ingeoprijsd?), het staat op het bord.

 


Update 14:00: Apple

Het is nog anderhalve maand tot het Q2-cijferseizoen begint. Dit moet geen gewoonte worden, maar dat zou toch best kunnen gebeuren als de handelsoorlog VS-China blijft voortduren en zich misschien verder verscherpt. Zijn het niet de bedrijven zelf die waarschuwen, dan de analisten wel.

Ter memorie, Apple omzetwaarschuwde begin januari vier weken voor de cijfers. Niet dat zeker is dat het bedrijf dat weer doet - begin juli? - maar het geeft aan dat het op deze manier lange beursweken kunnen worden tot het volgende cijferrondje. Citi waardeert af naar $205 van $220. Koers nu -0,2%.

Voor de volledigheid, het bericht meldt niet of Citi buy, hold of sell hanteert. Ik gok dan maar buy, dat zijn alle analistenadviezen.

Dit is Apple onderliggend; die escalatie van die handelsoorlog komt inderdaad ongelegen. De verwachtingen trokken net wat aan. Wat mij vooral verbaast zijn die verlaagde dividendverwachtingen. Heel fors - en waarom?  

 


Update 11:30: Wáár koopt China zoal? Nou...

Dit is significant. Ik zie u al hardop denken, maar nee: al dan niet de hand van de Amerikaanse president hierin wordt niet duidelijk in dit artikel.

Wat wel duidelijk wordt uit het stuk is dat de Chinezen dan maar elders gaan shoppen, als ze niet overal meer voor alles terecht kunnen.

 


Update 11:25: Rentes?!

Tja...

Bij onze Nachbaren is het helemaal bar en böse:

Niels geeft u dit rijtje ook al en inderdaad, het zoveelste ruzietje Brussel-Rome lijkt de trigger. Zie echter ook de Amerikaanse rente weer kletteren, het geld stroomt nu richting de tegelijkertijd veiligste en meest liqiduide vluchthavens die er zijn: Amerikaanse en Duitse staatobligaties. Nogal risk-off dus.

Nog even over Italië, ja de rente-spread met Duitsland loopt op:

We hebben het alleen niet zo lang geleden wel gekker meegemaakt. Veel gekker.

 


Update 10:50 uur: PostNL

De percentages zijn niet wereldschokkend vandaag - er is ook echt nul komma nul fondsnieuws - en PostNL is zowaar stijger van de dag. Vorige week noteerde het fonds maar een dubbeltje boven de all time low van €1,47 uit 2013. Hoe wreed, want zoveel (dividend)fondsen noteren juist in de buurt van hun toppen.

Er is nu wat herstel, maar de grafiek oogt nog onheilspellend en het volume rond de bodem en de opgang nu is zeker niet om over naar huis te schrijven. 

U ziet duidelijk dat gelet op de verwachtingen de daling niet uit de lucht komt vallen. Ook hier is het afwachten of de bodem is gezet, als u op de stukken zit te azen. Dat het hoogrisico is bewijzen het dividendrendement van 14,7% (er gaat een of twee jaar worden gepasseerd) en de netto shorts van 11,9%.

 


Update 10:00 uur: Amsterdam maar weer eens

De ironie wil dat van alle experimenten die 020 ooit uit- en doorvoerde er maar ééntje wereldwijd is aangeslagen en een blijvertje is gebleken: jawel, rond 1600 ontstond in onze hoofdstad modern kapitalisme, aandelen- en valutahandel. Precies dat waar de stad anno nu een broertje dood aan heeft. 

 


Update 09:45 uur: Zoek het prijsverschil

Geweldige reclame dit. Maar wat zijn de marges? Gelet op dat u 32 keer de verwachte winst voor Nike en 26 keer voor Adidas betaalt, denk ik dat die bij die dure schoenen wel goed zit.

 


Update 09:30 uur: Stakingen

Schrale troost als u al een uur verregend op een verlaten station tevergeefs... Leuk staatje dit en het verrast mij. In mijn idee en herinnering werd er rond 1980 behoorlijk gestaakt in ons land. Niet dus. Staken is eigenlijk iets van honderd jaar geleden. Toen de factor arbeid inderdaad nog een inhaalslagje had te maken.

Iets anders. Valt het u ook op dat u in de hele pensioendiscussie zelden sommetjes tegenkomt? Gewoon simpel. Bijvoorbeeld hoeveel jaar u zoveel premie moet inleggen, waarover zo veel rendement wordt of moet worden behaald voor een zoveeljarig pensioen van zoveel procent van het laatste loon. 

Ik bedoe maar, veel meningen, weinig financiële onderbouwing.  

 


Update 09:00: Lang leve parkeergarages

Altijd lekker leesvoer, relletje rond de dorpspomp op de Amsterdamse Zuidas. Q-Park, eigendom van KKR, gaat los op de prijzen, zeg. Jammer dat de durfinvesteerder het parkeerbedrijf heeft gekocht, want er was even sprake van dat het naar de beurs kwam. Jammer, anders hadden wij dit nu als dividend opgestreken :-)

Ik maak wel eens het grapje dat ik het liefste alleen maar in dit soort simple & stupid cashcow business zou willen beleggen. Valt ook weinig aan te vernaggelen: gewoon schoon en netjes houden en verder is het vooral een kwestie van hand ophouden. Dit voorbeeld maakt dat duidelijk.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
 2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
 3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 ffff 28 mei 2019 12:05
  Iets anders. Valt het u ook op dat u het in de hele pensioendiscussie zelden sommetjes tegenkomt? Gewoon simpel. Bijvoorbeeld hoeveel jaar u zoveel premie moet inleggen, waarover zo veel rendement wordt of moet worden behaald voor een zoveel jarig pensioen van zoveel procent van het laatste loon...….

  Precies! Arend Jan. Je slaat de spijker weer eens op de kop. Gisteren nog hadden we in de KK van IEX eenzelfde discussie. Met enkele actuarissen, met enkele op demografisch gebied goed onderlegde statistici moet toch in ieder West-Europees land toch redelijk precies te berekenen zijn hoeveel reserves er opgebouwd moeten worden voor welk te ontvangen pensioen.

  Al 40 jaar beheerde ik een eigen Pensioenfonds en daaruit wordt nu enkele jaren "getrokken". Het is toch gewoon een kwestie van gezond verstand, van voorzichtige calculaties om vrij aardig te kunnen berekenen wat haalbaar is en wat niet haalbaar is.
  Op Nederlandse journaal momenteel: Van die domme reacties als: ik wil meer pensioen en ik wil eerder pensioen. Tja, dat willen we bij wijze van spreken allemaal wel. Maar het punt is: Wat gat het kosten. Waarom ook komen de belaagde vervoersbedrijven niet met een goed onderbouwd verhaal dat eerder met pensioen en hogere pensioenen onbetaalbaar wordt. Is dat nou zo moeilijk...?

  Nu blijft het weer zo dat domme geschreeuw van wij motten weer meer en eerder, zonder te beseffen dat "wij" wel langer leven.

  Peter
 2. taurus86 28 mei 2019 12:58
  fff. Is het schreeuwen, als je weet dat in de gouden jaren van pensioenopbouw (vóór 2000) er door de werkgevers werd geëist, dat er een premievakantie moest komen wilden zij ingaan op loonsverbetering? Ene Wim Kok vond dat destijds een redelijke eis. Maar ook Wim had als vakbondsman teveel aandacht voor 'Ouwe Jongens Krentenbrood'.
  Het liep dus verkeerd af. En toen de rente ging dalen hadden zijn opvolgers niet het lef om een deel van de enorme besparing op de 'te betalen rente op de staatsschuld' op te eisen voor rekenrente- fixatie op 3,5% .
 3. forum rang 5 theo1 28 mei 2019 13:34
  @ffff: het probleem zit natuurlijk in het rendement dat je mag veronderstellen. Als je te veel veronderstelt, loop je het risico dat het fonds leegloopt en dat de latere gepensioneerden niks meer krijgen. Als je te weinig veronderstelt, dan kort je de pensioenen terwijl dat niet nodig is. Het veronderstelde rendement is die beruchte rekenrente. Terwijl pensioenfondsen veel meer rendement maken dan de rente. Vandaar de spanningen. Logisch toch dat mensen daar tegen protesteren? Ik vind dat ze gelijk hebben.

  Men wil een "objectieve" maatstaf voor verondersteld rendement, om de schijn te vermijden dat het rendement naar bepaalde belangen toe wordt gerekend. Maar het is lastig om een objectieve maatstaf te vinden die ook nog enigszins realistisch is. Zeker in deze tijden, nu de oude regels niet meer zonder meer opgaan.

  Tweede probleem is inderdaad ook nog dat er een hele grote berg geld ligt die erg verleidelijk is als de overheid en de werkgevers het moeilijk hebben. Het is altijd weer erg lastig om er dan vanaf te blijven en dat is in het verleden dus ook niet gelukt.
 4. Woudsehoeve 28 mei 2019 14:07
  Volgens mij is dat pensioen verhaal heel simpel:
  Iedereen zijn eigen potje opbouwen.
  Geen max of min.
  Geen bijdrage werkgever, gewoon bruto loon)
  Zelf bepalen hoeveel.
  Zelf bepalen hoe te beleggen/sparen. (hoger/lager risico)
  Zelf het moment bepalen van pensioen (eerder is minder, later is meer)
  Zelf bepalen hoeveel wanneer.

  Ik denk dat een "zelf" pensioen het beste is, minimale regels.
  Dan valt er niks te staken.

  Of zie ik het nu te simpel. Moet het "volk" tegen zichzelf beschermd worden....
  Maar dat doen we al met de AOW premie en uitkering toch? vaste bedragen en tijdplan.
 5. forum rang 5 theo1 28 mei 2019 15:43
  quote:

  Woudsehoeve schreef op 28 mei 2019 14:07:

  Volgens mij is dat pensioen verhaal heel simpel:
  Iedereen zijn eigen potje opbouwen.
  Geen max of min.
  Geen bijdrage werkgever, gewoon bruto loon)
  Zelf bepalen hoeveel.
  Zelf bepalen hoe te beleggen/sparen. (hoger/lager risico)
  Zelf het moment bepalen van pensioen (eerder is minder, later is meer)
  Zelf bepalen hoeveel wanneer.

  Ik denk dat een "zelf" pensioen het beste is, minimale regels.
  Dan valt er niks te staken.

  Of zie ik het nu te simpel. Moet het "volk" tegen zichzelf beschermd worden....
  Maar dat doen we al met de AOW premie en uitkering toch? vaste bedragen en tijdplan.
  Cynische reactie: maar dan hebben vakbonden, werkgevers en overheid geen vinger meer in de pap en wordt het bestaansrecht van de vakbonden pas echt twijfelachtig.

  Minder cynische reactie:
  - iedereen zijn eigen potje: feit is dat de levensverwachting van grote groepen mensen veel voorspelbaarder is dan die van individuen. Je kan veel voordeel halen door het sterfterisico te poolen. Dat is op zich een goed argument voor een (semi-)collectief systeem.
  - geen max of min: heel erg veel mensen zullen niet of nauwelijks sparen en enorm in inkomen achteruit gaan op het moment dat ze niet meer werken. Lullig voor henzelf, maar ook voor de overheid, want ze zullen voor alles hun hand gaan ophouden en dat zal niet keihard genegeerd worden want dat is politiek onhaalbaar. Het zijn nog steeds kiezers.
  - geen incentives: maakt het nog veel moeilijker om genoeg te sparen.
  - zelf bepalen hoe te beleggen: ik ben voor de optie, maar niet als default. Ik verwacht veel wild gespeculeer met pensioengeld, en aan de andere kant weer een grote groep die niks anders durft dan alles contant te houden of op de spaarbank te zetten. De ene groep verspeelt alles, de andere maakt geen rendement en verliest zijn geld aan inflatie/vermogensbelasting. Veruit de meeste mensen kunnen niet fatsoenlijk beleggen. Veruit de meeste beleggers verliezen alleen maar. De grote meute is hiervoor niet genoeg financieel geschoold. Niet om denigrerend te zijn, het is gewoon een gegeven.
  - voor de meeste mensen in jouw systeem zal de keuze voor ze worden gemaakt, the hard way. Mensen zullen stoppen met werken als ze echt niet meer kunnen en dan zijn ze volledig afgeragd met alle mogelijke kwalen en dus akelig duur qua gezondheidszorg. Of ze eindigen in armoede met de problemen die daar weer bij horen.

  De AOW is een minimumvoorziening, net als de bijstand. Je kan ervan leven, maar dat wil je niet als je het enigszins kan voorkomen.

  Ik ben zelf voor een minder collectivistisch systeem dan het huidige, maar volledig "zoek het maar uit" gaat niet werken. Daarvoor heeft de gemiddelde mens te weinig discipline en te weinig verstand van geld. Je moet iets verzinnen dat stimuleert om geld te sparen, liefst volautomatisch, en dat op een redelijke manier belegt, ook volautomatisch. En een manier waarbij je wel gebruik maakt van sterftetabellen van grote groepen, maar waar er nog steeds een bedrag is die individueel aan jou is toe te rekenen. Dat kan bij levensverzekeringen ook, dus waarom niet bij pensioenen?

  Je zou ook ongeveer het huidige systeem kunnen houden, maar met de optie om een deel van de premie in eigen beheer te beleggen, met de nodige fiscale voordelen. Wie wil kan het zelf doen, voor eigen risico. Moet je ook niet zeuren. De rest kan gewoon meeliften. En wellicht zou je zelf moeten kunnen bepalen bij welk pensioenfonds je je geld wil laten beheren. Een stukje concurrentie houdt ze scherp. Hoewel het risico natuurlijk is dat ze heel veel geld gaan spenderen aan marketing en folders vol foto's van blije bejaarden.

  Kortom: als het gemakkelijk was, hadden we allang het ideale systeem.
 6. forum rang 9 objectief 28 mei 2019 17:02
  quote:

  dipje schreef op 28 mei 2019 16:33:

  Als ik mij goed herinner heeft ene Heer Lubbers een aantal jaren geleden 25 miljard weggehaald bij het ABP....Achterstallig loon bedoelt voor pensioenopbouw ingelegd door werknemers.
  Lubbers???? Uit de schatkist was te(veel) pensioenbijdrage aan het ABP gestort en dat is teruggeboekt. De Staat is n.l. de werkgever van de ambtenaren; dus dit was een zaak onderling tussen Staat en haar ambtenaren.
 7. [verwijderd] 28 mei 2019 17:16
  Zelf zpreek ik liever over de "burger" i.p.v. het "volk". De meesten gaan niet zo goed met geld om en geven meer uit dan er binnenkomt. Er blijft dus niks over om te sparen. Daarom moet het wel verplicht zijn om een goede pensioenregeling te hebben. Jammer alleen dat de huidige pensioenfondsen zoveel geld voor zichzelf houden i.p.v. uitkeren aan de deelnemers.
 8. forum rang 6 prinszicht 28 mei 2019 17:19
  quote:

  Brievenbus schreef op 28 mei 2019 17:16:

  Toch apart; PostNL vanochtend weer stevig omhoog, in de loop van de ochtend hier een verhaaltje over PostNL en op vrijwel hetzelfde moment wordt de aanval weer ingezet en de winst omgezet in stevig verlies.
  Wat een toeval zo af en toe op de beurs in A'dam...
  Geen toeval..... Pim wordt niet gepruimd. Zijn verhaal klopt niet. Jammer dat IEX er geen waarschuwing bij zijn interview zet.
 9. forum rang 7 ffff 29 mei 2019 10:52
  Theo,
  Dikke ab voor je twee postings. Met aandacht gelezen. Als je er goed over nadenkt: Die pensioenen zullen dus nog generaties lang voor enorme discussies zorgen: Voor de bijdragen die er betaald moeten worden en voor de pensioenen die er dan uiteindelijk uitbetaald worden. Het heeft een stuk van mijn 45 jarige loopbaan gekost...maar ik ben blij dat ik het zelf gedaan heb..

  Peter
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links