Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Rebound

De AEX heeft ondertussen bijna de hele bullmarkt sinds 2003 gecorrigeerd. Na de neerwaartse doorbraak door de zone tussen 374 en 378 ontstond er een sterk verkoopsignaal.

Binnen de kortste keren werd hierbij ook het laatst Fibonacci-retracementniveau op lange termijn (61,8%) rond de 350 punten gebroken. Vanuit een eerder ontstaan hoofd-schouderpatroon lag het koersdoel rond de 280 punten.

Tot vorige week gingen wij uit van een draaipunt ergens tussen de 280 en de 309. De AEX is zelfs hier nog onderdoor geschoten. Onze langetermijnopinie blijft voorlopig op short staan (sell-the-rally).

Er moet een duidelijk omkeerpatroon voor de lange termijn ontstaan voordat wij onze langetermijnvisie verhogen. Onze kortetermijnopinie verhogen wij wel naar long. De kans op een forse rebound in de komende dagen tot enkele weken is naar onze mening groot.

Nummer drie
De tijd van overdrijving is in volle gang en forser dan wij in eerste instantie hadden ingeschat. Stijgende danwel dalende trends gaan vaak gepaard met het getal drie. Oftewel drie gaps (gaten in de grafiek) vlak achter elkaar en/of drie versnellingsfasen, waarbij de dalende toppenlijnen danwel stijgende bodemlijnen steeds steiler worden.

Tot op heden zijn er in de laatste weken nog maar twee openstaande gaps gevormd (inclusief afgelopen vrijdag). De drie versnellingsfasen zijn overigens wel te onderkennen in zowel de week- als de daggrafiek.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Richting 309
Wij gaan ervan uit dat de AEX in de komende dagen het 309-niveau opnieuw gaat testen. Pas een opwaartse doorbraak door de dalende toppenlijn en horizontale weerstand geeft aan dat een nieuwe belangrijke bodem is gemaakt.

Voor een uiteindelijke verbetering op lange termijn is het noodzakelijk dat de AEX zowel de dalende toppenlijn op lange termijn én de horizontale weerstand op 420 punten weet te breken. Dit is procentueel nog erg ver weg.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Overspannen grafieken
Alle signalen wijzen naar overspannenheid in de grafieken, ook als gekeken wordt naar de point-en-figure, Elliott-wave en de technische indicatoren. Zolang de komende rebound-reactie al voor de genoemde 309 in de kiem wordt gesmoord, is de kans groot op een test van de langjarige horizontale steun rond de 217.

Hierbij kunt u denken aan een rebound die maximaal de voormalige steun op 280 zal testen, wat overigens ook de bovenkant is van de nog openstaande gap tussen grofweg 270 en 280 punten. Deze rebound richting in eerste instantie 309 moet overigens echt in de komende dagen plaatsvinden, anders is de kans op verdere verzwakking groot.

Pas een opwaartse doorbraak door 309 zal voor de eerste structurele verbetering zorgen, waarna dit bevestiging moet worden boven de 318 (38,2% Fibonacci-niveau tussen de top op 417 en de recente bodem). Daarna mag pas een verdere herstelbeweging richting de 355 en 378 worden verwacht.

Forse bewegingen
Wel benadrukken wij dat vanuit het verleden te zien is dat een trendomkeer bijna altijd gepaard blijft gaan met forsere uitslagen en zowel hogere bodems als toppen. Vanuit de technische indicatoren zijn opvallende dingen waar te nemen. Ten eerste is er nog steeds een positieve divergentie in de RSI.

Ondanks dat met de laatste beweging van de AEX de RSI de stijgende bodemlijn heeft afgebroken, bevindt de RSI zich nog steeds boven de vorige bodem en boven het oversold-gebied. Het Momentum en de MACD hebben daarentegen wel nieuwe dieptepunten gemaakt


Klik op de grafiek voor een grote versie

Positieve crossing
Deze dieptepunten komen overeen met het dieptepunt van de AEX in 2003. Ook dit geeft aan dat de kans op een draaimoment en een forse rebound van de AEX groot is. Als bevestiging voor de middellangetermijn- en langetermijnomkeersituatie moet de MACD wel op deze extreem lage niveaus in de komende dagen een positieve crossing maken.

U kunt hierop wachten, de kans is echter groot in dit soort markten dat de AEX procentueel al een enorme sprong heeft gemaakt voordat de MACD deze crossing laat zien. Ook de VIX bevindt zich rond niveaus die sporadisch voorkomen. Nadat de VIX in de afgelopen weken al de toppen van de laatste jaren testte, is de VIX bijna verdubbeld in de afgelopen dagen.

Dit geeft ook de overspannenheid in de markt aan. Gepaard gaande met een forse rebound in de indices, verwachten wij minimaal een test van de VIX richting het uitbraakniveau op 37,50 tot 38. Pas een neerwaartse doorbraak van dit niveau geeft een technische verslechtering van de VIX aan.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Bas Heijink & Ruurd Haan zijn verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. Heijink is Senior Salestrader en Haan is Manager van de Centrale Salestrading Desk. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Klik hier om een reactie aan de auteurs te sturen.




Bas Heijink & Ruurd Haan zijn verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. Heijink is Senior Salestrader en Haan is Manager van de Centrale Salestrading Desk. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink & Ruurd Haan

Het technisch analistenduo Bas Heijink en Ruurd Haan schrijft iedere week diverse updates over diverse instrumenten. Zij kijken zowel naar buitenlandse indices als naar individuele aandelen en de AEX. Senior salestrader Bas Heijink bedient binnen de Centrale Salestrading Desk van ING Bank Private Banking de vermogende r...

Meer over Bas Heijink & Ruurd Haan

Recente artikelen van Bas Heijink & Ruurd Haan

  1. okt '08 TA: Eindelijk de draai 29
  2. okt '08 TA: S&P en Nikkei blijven zwak 13
  3. okt '08 TA: Iets beter 23

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 oktober 2008 14:17
    1 zwaluw maakt nog geen zomer
    leuk dat de heren nu eindelijk een sterk verkoop signaal noemen (en wel de doorbraak van de zone tussen 374 en 378:)
    En ja NU zeggen ze dus ook:
    "Binnen de kortste keren werd hierbij ook het laatst Fibonacci-retracementniveau op lange termijn (61,8%) rond de 350 punten gebroken. Vanuit een eerder ontstaan hoofd-schouderpatroon lag het koersdoel rond de 280 punten."

    een 'beetje laat', inderdaad ....
    hoeveel mensen zijn er, zelfs vrij recent, aangeraden om te kopen op de dips, door dit duo?

    not funny dit duo 'bassie en 'ha-die-'haan
  2. kwast-c 13 oktober 2008 15:21
    Wat de foto betreft hebben ze al geluisterd
    (staan niet meer met ko...../ruggen) tegen elkaar
    nu nog even met vakantie gaan.
    +/-3 weken geleden moesten we nog even door de 417 en nu is het weer de 309 ze vergeten zeker
    dat hier een verschil is van meer dan 100 punten
    Hou nu eens op met TA en laat eerst de markt weer eens normaliseren.
    mvrg Kwast-c
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links