Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Wilde olierit

Nadat wij medio augustus onze korte termijn opinie voor olie naar long hadden verhoogd, vond er binnen enkele dagen een forse rebound plaats richting de eerste weerstandszone van 120-122 dollar.

Uiteindelijk werd ons stoplossniveau van 110 dollar gebroken, wat zorgde voor een verlaging van onze korte termijnopinie. In de afgelopen dagen werd ons uiteindelijke koersdoel van 100 dollar getest en gaan wij opnieuw uit van een sterke rebound in de komende dagen tot weken.

Als stoploss houden we de belangrijke steun van 98 dollar aan. De verhoging van onze vorige opinie van short naar long lag met name in het gegeven dat de steile dalende toppenlijn werd gebroken.

Verder ondervond de olieprijs sterke steun in de zone 110-112 dollar waar zowel het 200-daags gemiddelde als het 38,2% Fibonacci retracementniveau lag.

Ernstige verzwakking
Wij hadden echter een forsere rebound verwacht richting maximaal de 130 tot 135 dollar. Uiteindelijk bleek de weerstandszone van 120-122 dollar toch te sterk. Voor het langere termijn beeld is er nu een fors lagere top gemaakt. Daarnaast heeft de olieprijs de lange termijn stijgende trend - net onder de 110 dollar- afgebroken. Voor de lange termijn is dit een ernstige verzwakking.

Voor de korte termijn verwachten wij een rebound tot maximaal de bovenkant van de nog openstaande gap rond de 115 dollar. Het zou ons echter niet verbazen als deze gap toch open blijft staan en er alleen nog een terugtest plaatsvindt van de voormalige lange termijn stijgende bodemlijn, nu rond de 110 dollar.

Na deze rebound mag een doorbraak onder de 98 dollar worden verwacht richting het laatste belangrijke Fibonacci niveau van 86 dollar. Opvallend hierbij is dat tevens een belangrijke horizontale steun is. Ook de technische indicatoren wijzen op een aankomende rebound. De MACD maakt op een zeer laag niveau een dubbele bodem. Het niveau waar de MACD zich nu bevindt is in de afgelopen jaren niet voorgekomen.

br>Klik op de grafiek voor een grote versie

Horizontale steun
In de bovenstaande daggrafiek is te zien dat de precieze steun rond de 98 dollar ligt. Hier ligt zowel een sterke horizontale steun en het 50% Fibonacci retracementniveau tussen de recente all-time high en de bodem van begin 2007.

Doordat de vaker genoemde drie versnellingsfasen nu definitief zijn gebroken, gaan wij uit van een verdere lange termijn daling. Vooral omdat de lange termijn stijgende trend nu definitief is afgebroken. Een daling gaat altijd gepaard met lagere bodems en lagere toppen.

Het is overigens nog pril om te spreken van een dubbele bodem, omdat uiteindelijk nog een positieve crossing noodzakelijk is voor de definitieve start van een sterke rebound. Deze verwachten wij wel in de komende dagen. Ook de RSI bevindt zich op een zeer laag niveau en daarmee in een oversold-conditie.

Oversold
Dit kan overigens wel nog enige tijd aanhouden, maar uiteindelijk dient deze oversold-conditie ook te worden geneutraliseerd. Vanaf de toppen in de onderliggende olieprijs is te zien dat er sprake is van een dalende toppenlijn in de RSI.

Wij houden vanuit de RSI dan ook rekening met een maximale stijging richting de 40 tot 45 punten voor een test van deze dalende toppenlijn.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Bas Heijink & Ruurd Haan zijn verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. Heijink is Senior Salestrader en Haan is Manager van de Centrale Salestrading Desk. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Klik hier om een reactie aan de auteurs te sturen.




Bas Heijink & Ruurd Haan zijn verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. Heijink is Senior Salestrader en Haan is Manager van de Centrale Salestrading Desk. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink & Ruurd Haan

Het technisch analistenduo Bas Heijink en Ruurd Haan schrijft iedere week diverse updates over diverse instrumenten. Zij kijken zowel naar buitenlandse indices als naar individuele aandelen en de AEX. Senior salestrader Bas Heijink bedient binnen de Centrale Salestrading Desk van ING Bank Private Banking de vermogende r...

Meer over Bas Heijink & Ruurd Haan

Recente artikelen van Bas Heijink & Ruurd Haan

  1. okt '08 TA: Eindelijk de draai 29
  2. okt '08 TA: S&P en Nikkei blijven zwak 13
  3. okt '08 TA: Iets beter 23

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links