Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Zwabberindex

De AEX blijft gevangen onder 417,50. Met wisselende koop- en verkoopsignalen blijft het voor de korte termijn lastig in te schatten wat de definitieve richting voor de komende weken wordt. Voor een definitief koopsignaal dient de AEX haar dubbele top rond de 417,50 uit te nemen.

Wij behouden zowel onze korte termijn alsmede lange termijn opinie vooralsnog op neutraal. Verslechtering treedt pas op met een structureel weekslot onder de 390 en uiteindelijk lagere koersen onder de 378.

Door een toename van het volume in de laatste dagen lijkt een keuze voor een definitieve richting in de komende weken slechts een kwestie van tijd.

Het weekslot van afgelopen vrijdag lag nipt onder het vaker genoemde 50% Fibonacci retracement niveau tussen de bodem uit 2002 en de top van 2007 rond de 390 punten. Dit betekent wel het laagste weekslot van de afgelopen periode.

Zijwaarts
Zolang dit slot in de komende weken geen structureel vervolg krijgt onder de 390, gaan wij uit van een test van het 50% Fibonacci-niveau. In dat geval blijft de AEX in een zijwaartse fase gevangen en blijven wij uitgaan van een breder uitbodemingsproces. Pas een structureel weekslot onder de 390 met een snelle bevestiging onder de 378 geeft een nieuw lange termijn verkoopsignaal.

Aan de weekgrafiek is te zien dat de beweging van vorige week nog steeds is op te vatten als een terugtest van de voormalige lange termijn dalende toppenlijn (sinds de top van vorig jaar). Vanuit de weekgrafiek treedt er echter pas een structurele verbetering op als de dalende toppenlijn – sinds de top van net onder de 500 punten – wordt gebroken.

Dit niveau is nu te vinden rond de 434 punten. Verder ligt er nog de belangrijke horizontale weerstand en tevens ons koersdoel van 466 punten boven de markt. Zoals vermeld worden continu korte termijn koop- en verkoopsignalen gegeven. Uiteindelijk zal de AEX pas aan een nieuwe versnellingsfase kunnen beginnen als de dubbele top van 417,50 wordt gebroken.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Gap
De beweging van gisteren lijkt positief, maar dan dient zij vandaag wel een vervolg te krijgen met een nieuwe top boven de 405. Vooralsnog ligt er namelijk een island reversal in de AEX, ofwel een dubbele gap. Die is vrijdag ontstaan. Gisteren werd zij teruggetest, waardoor er nog een beperkte gap van ongeveer 0,50 punt openstaat.

Over het algemeen worden gaps vaak opgevuld. Echter, het zou een teken van kracht zijn als deze gap vandaag niet wordt gesloten en de AEX weer boven de 401 en mogelijk 405 punten weet te komen. Zolang de AEX geen nieuwe toppen maakt, is de kans reëel dat zij alsnog richting de 392 en mogelijk de 387 gaat.

Ook hier geldt dat de speelruimte breed is en er pas een definitieve verslechtering plaatsvindt onder de 374 – 378. Toch zou een eerste verzwakking een beweging onder de 387 zijn.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Indicatoren
Nu het volume sterk begint te verbeteren, dienen we vooral de overige technische indicatoren in de gaten te houden. Vooral het momentum en de RSI laten een vrij zijwaarts patroon zien rond het middenniveau. Hierbij zijn zowel dubbele bodems als toppen gemaakt. Een uitbraak aan één van beide kanten zou het startsein van een nieuwe korte termijn richting kunnen zijn.

De MACD heeft wel voor de korte termijn een negatieve crossing laten zien. De waarde hiervan moet niet worden overschat, omdat er al enige tijd consolidatie is. Tevens heeft zij vanaf de positieve crossing op een laag niveau een rechte lijn omhoog laten zien tot boven het middenniveau. Enige consolidatie met de mogelijke vorming van een hogere bodem is dus gewenst.

Wel is het opletten dat een negatieve crossing in de komende dagen niet te ver doorzet. Ondanks de consolidatie van de technische indicatoren, geven wij vooralsnog de voorkeur aan een voortzetting van de stijgende trend op korte termijn.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Bas Heijink & Ruurd Haan zijn verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. Heijink is Senior Salestrader en Haan is Manager van de Centrale Salestrading Desk. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Klik hier om een reactie aan de auteurs te sturen.




Bas Heijink & Ruurd Haan zijn verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. Heijink is Senior Salestrader en Haan is Manager van de Centrale Salestrading Desk. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink & Ruurd Haan

Het technisch analistenduo Bas Heijink en Ruurd Haan schrijft iedere week diverse updates over diverse instrumenten. Zij kijken zowel naar buitenlandse indices als naar individuele aandelen en de AEX. Senior salestrader Bas Heijink bedient binnen de Centrale Salestrading Desk van ING Bank Private Banking de vermogende r...

Meer over Bas Heijink & Ruurd Haan

Recente artikelen van Bas Heijink & Ruurd Haan

  1. okt '08 TA: Eindelijk de draai 29
  2. okt '08 TA: S&P en Nikkei blijven zwak 13
  3. okt '08 TA: Iets beter 23

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. xyxyxy 9 september 2008 15:03
    Geachte Heren, van zwabberen is in het geheel geen sprake.De index beweging is perfect passend
    in het lange termijn dalend trendkanaal.
    Overigens lees ik hier voor het eerst sinds maanden iets over een mogelijke daling.
    Na deze lange termijnmissers van uw zijde is mijn
    advies kijk een bij collega Edward Loef wiens
    ta adviezen bijna perfet zijn.
  2. [verwijderd] 9 september 2008 21:28
    Heren van de ING,

    Op TA vertrouwen ok, doe ik ook, niks mis mee. Dat iéts te positief interpreteren, niet mijn ding, maar ok... Er consequent naast zitten, al helemaal niet mijn ding.

    Maar jullie zouden toch eens het financiële nieuws moeten lezen... Ik weet het, is fundamenteel nieuws, maar probeer het toch eens...

    Gr. G
  3. [verwijderd] 10 september 2008 00:54
    "Door een toename van het volume in de laatste dagen lijkt een keuze voor een definitieve richting in de komende weken slechts een kwestie van tijd." lol

    Een typische uitspraak van deze overwegend optimistische Kampioen Zwabberaars.

    Het positieve in de bijdrage van vandaag is, dat ze niet adviseren om te kopen op de dips.
    Hoera!

    Zouden ze dan toch beginnen te leren?
    Alhoewel als men in het slot leest:
    "Dit niveau is nu te vinden rond de 434 punten. Verder ligt er nog de belangrijke horizontale weerstand en tevens ons koersdoel van 466 punten boven de markt."
    Dan betwijfel ik dat .....
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links