Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Den Haag wil hypotheekrenteaftrek afschaffen

Den Haag wil hypotheekrenteaftrek afschaffen

Politiek Den Haag is al jaren bezig om de hypotheekrenteaftrek definitief af te gaan schaffen. Natuurlijk wordt dit niet (altijd) hardop geroepen uit Den Haag.

Geen enkele politieke partij zal dit ook in zijn programma opnemen omdat zij weten dat dit veel kiezers gaat kosten. Op het ogenblik is globaal 65% - 70% van de woningen in Nederland een koopwoning.

Heel wat wijzigingen

Als ik even terug kijk dan kan ik niet anders concluderen dat er vanaf 2001 al heel wat wijzigingen zijn doorgevoerd.

 • Dertig jaar renteaftrek voor iedere huizenbezitter vanaf 1-1-2001.
 • Invoering van de bijleenregeling vanaf 1-1-2004.
 • Invoering gedragscode per 1-1-2007 (vaste woonquotes, toetsrente naar tien jaar).
 • Invoering van het banksparen vanaf 1-1-2008.
 • Maximale aflossingsvrije hypotheek 50% van de waarde van de woning vanaf 1-8-2011 (nieuwe gedragscode hypothecaire financieringen).
 • Vervallen van de goedkoperwonenregeling vanaf 1-1-2010.
 • Invoering BGFO 2 vanaf 1-1-2010 (verbod bonusprovisie, provisie moet passend zijn).
 • Invoering van de verplichte aflossing voor starters vanaf 1-1-2013.
 • Beperking van de kosten koper naar 5% vanaf 2013, dit percentage wordt verder afgebouwd de komende jaren naar 0%.
 • Per 1-1-2014 een verder beperking van de renteaftrek met 0,5% per jaar voor de hoge inkomens. De renteaftrek is nog 51,5% (was 52%) in 2014.
 • Afschaffing van diverse subsidies voor starters vanaf 1-1-2013.
 • Beperking van lopende box 1-polissen en rekeningen voor doorstromers vanaf 1-1-2013.
 • Fiscaliteit vanaf 1-1-2013 wordt zeer ingewikkeld doordat er twee groepen ontstaan (starters en doorstromers).
 • Afschaffing provisie (adviseurs moeten op factuur gaan werken).
 • Studiefinanciering wordt als lening beoordeeld.
 • Blokhypotheek zit vanaf 2014 in de NHG-regels, maar welke bank biedt die al aan?
 • Nieuwe NHG-regels met betrekking tot het toetsen van de maximale hypotheek bij scheiding (werkelijke last toets).
 • De hypotheekrenteaftrek wordt vanaf 2020 in stapjes verlaagd naar 36,9%.
 • Verlaging van het Eigen Woning Forfait naar 0,65% (is nu 0,75%).
 • Afschaffen van de Wet Hillen in 30 jaar.

Ik weet zeker dat ik nog enkele wijzigingen ben vergeten. Een politieke partij zal nooit in zijn programma opnemen dat zij de hypotheekrenteaftrek volledig willen afschaffen, dan verliezen ze teveel stemmen. Daarom worden er beperkte maatregelen voorgesteld die de grootste groep van de huizenbezitters het minst zullen treffen.

Kleine wijzigingen, groot effect

Een voorbeeld is de hypotheekrenteaftrek vanaf 350.000 euro (of een ander bedrag) af te schaffen. In Den Haag is al lang besloten dat de hypotheekrente volledig wordt afgeschaft. Om dit op een nette manier te kunnen doen, moeten er maatregelen worden doorgevoerd die iedere keer een kleine beperking van de renteaftrek opleveren.

De huizenbezitters zullen nu niet klagen daar het vaak om een paar euro per maand gaat. Echter iedere wijziging bij elkaar opgeteld wordt een leuk bedrag per maand. Hierbij heeft Den Haag nog het geluk dat de hypotheekrente al jaren laag is.

Door de verplichte aflossing van de hypotheek voor starters in te voeren vanaf 1 januari 2013 blijkt in werkelijkheid dat deze starters globaal 22 jaar renteaftrek kunnen genieten. Dit heeft te maken met de bijtelling van het Eigen Woning Forfait die weer afhankelijk is van de hoogte van de WOZ waarde.

Aangezien de WOZ waarde de afgelopen jaren iedere keer is verhoogd en het percentage van het EWF (bijna) niet is verlaagd, worden de netto maandlasten van een huizenbezitter automatisch hoger. Dit merken zij pas als de IB-aangifte wordt ingevuld.

Een mooi voorbeeld is het percentage van de renteaftrek. Deze wordt in stapjes verlaagd naar 37,05% in 2023 (In 2020 naar 46%, in 2021 naar 43%, in 2022 naar 40%). De verlaging van het percentage EWF is echter niet bekend. Deze is heel toevallig in 2019 verlaagd naar 0,65% (was 0,70%).

Huizenbezitter heeft niets te vertellen

Wie goed leest, zal direct concluderen dat het renteaftrekpercentage meer daalt dan het EWF-percentage. Het gevolg is dat de huizenbezitter meer per maand moet gaan betalen. Anders gezegd: maandelijks minder terug krijgt van de fiscus. Aan de andere kant wordt de huizenbezitter wel gecompenseerd door minder belasting te betalen over zijn inkomen.

Een huizenbezitter heeft niets te vertellen. Politiek Den Haag neemt deze groep gewoon in de maling. Ik ben half 2012 wel eens uitgenodigd door het Ministerie van Financiën. Een praat groepje met kenners van de markt om te overleggen of de verplichte aflossing van de hypotheek per 1 januari 2013 wel zo verstandig was. Na een uurtje toen iedereen aan het woord was geweest, kregen wij te horen dat de verplichte aflossing gewoon werd doorgevoerd daar Brussel dit had geëist.

Wij waren dus voor niets uitgenodigd om over dit onderwerp onze mening te geven. Het leuke was dat Nederland nog moest stemmen en dat politieke partijen in de media niets verkondigde over de verplichte aflossing. Deze werd pas eind 2012 doorgevoerd terwijl dit een half jaar eerder al bekend was in Den Haag.

Zelfde probleem

Hetzelfde is nu weer aan de hand. In Belastingdienst weet het niet meer blijkt dat het Ministerie van Financiën vanaf 2013 geen duidelijkheid wil geven over en bepaalde groep huizenbezitters.

In januari 2017 hebben zij een noodverband aangelegd om het Goedkeurend Besluit te introduceren. Dit Besluit is geïntroduceerd om huizenbezitters op het eerste gezicht te helpen met meer duidelijk over de duur van de renteaftrek. In werkelijkheid wordt er niet verkondigd dat een starter met het goedkeuren van dit besluit minder renteaftrek heeft in de toekomst.

Bovendien geeft het Ministerie van Financiën geen 100% duidelijkheid hoe het precies zit met de berekening van de renteaftrek met daarbij de juiste hypotheekbedragen. Dit kunnen zij wel doen, maar de fiscus die alles moet uitvoeren kan het niet bijhouden. De materie is te ingewikkeld geworden, waardoor de fiscus deze zelfs handmatig moet verwerken bij schenkingen.

Wanneer afgeschaft?

De hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft, maar dit gaat (waarschijnlijk) nog wat jaartjes duren. Ik verwacht dat de aftrek rond 2030 in de prullenbak gaat. Ik ben dan ook benieuwd wat Den Haag vanaf 2020 gaat verzinnen als het belastingtarief 36,90% moet zijn.

Een verdere verlaging naar 30% lijkt mij dan een volgende stap. Hierbij natuurlijk als goedmakertje een verder verlagen van het percentage van het EWF.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

 1. 17 mrt Verzwijgen studieschuld is niet meer mogelijk 7
 2. 03 mrt Aflossingsvrije hypotheek niet meer aantrekkelijk voor starters 3
 3. 17 feb Maximale hypotheek in 2023

Gerelateerd

Reacties

30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. B-rood belegger 15 februari 2019 17:22
  quote:

  Apekool schreef op 15 februari 2019 10:29:

  De simpelste oplossing is: een eerlijker belastingsysteem.

  Box3 vrijstelling omhoog naar 1 miljoen, jaarlijks te indexeren, en dan eigen huis naar box3.

  Alle rare trucjes vallen dan weg: HRA en EWF bestaan niet meer en je kan box1/2/3 niet meer tegen elkaar uitspelen.
  Simpel is niet altijd de beste oplossing...
  Als ik Jos' column zo lees zijn er al minstens 20 beperkende maatregelen voor de HRA doorgevoerd. Dus geen wonder dat geen hond meer precies snapt hoe het nu precies zit...

  Schaf dan volledig af per 2022, schuif die vrijstelling box 3 idd omhoog en zet het huis (met hypotheek) daaronder.
  Schaf dan ook alle kromme tegemoet komende regels m.b.t. huurtoeslagen af.
  En als ze dan toch bezig zijn, doe dat met alle toeslagen... compenseer dit op het IB percentage van de laagste schaal en we zijn weer terug op een wel begrijpelijk en transparant systeem.

  Welkom in Utopia
 2. Advocaat van de Duivel 15 februari 2019 17:35
  Den Haag wil alleen heel lang van de hypotheekrenteaftrek af en probeert dat nu op een voor hen zo gunstig mogelijke wijze te realiseren zonder dat het hele land in opstand komt.

  Het afschaffen van de renteaftrek zou prima zijn als je dat combineert met een toptarief van bijvoorbeeld 45%. Dan mag iedereen kiezen of hij zijn geld al dan niet wil besteden aan een huis als investering of niet. Huis en eventuele schuld naar box 3 en klaar.

  Maar dan inderdaad wel alle subsidies aan de andere zijde ook eraf. Dus huurtoeslag exit!

  Zodra je dat roept heb je hier gelijk een land vol met gele hesjes aangezien dat natuurlijk niet mag......…..

 3. zonnedaal 15 februari 2019 18:56
  quote:

  euro2000 schreef op 15 februari 2019 12:45:

  maar dan ook de risicoloze bewoners van sociale huurhuizen met een huursubsidie gaan niveleren als de renteaftrek verdwijnt of gereduceerd wordt en op zijn minst naar rato
  Om in aanmerking te komen voor huursubsidie zijn er inkomens- en vermogenstoetsen. Dit in tegenstelling tot de HRA. Dit soort toetsen kunnen natuurlijk ook voor de HRA worden ingevoerd. Dan pas spreekt men over nivelleren.
 4. kareldr 15 februari 2019 21:24
  De komende 20 jaar draait de politiek om 3 dingen: hoe betalen we de groei van 3,7 miljoen naar 5 miljoen AOWers, hoe betalen we de stijgende zorgkosten, hoe betalen we het gedoe met klimaat. Dit gaat al snel richting 200 miljard/jaar.

  Dus linksom, rechtsom, de huizenbezitters, Jan BovenModaal, spaarders: gaan meer en meer belasting betalen.
  Dus ja de afschaffing gaat door, voor 2025, denk ik, en het gaat pijn doen, financieel.
  Dimdammen over andere HRA systemen heeft geen zin, het geld moet hoe dan ook geïnd worden bij dezelfde groep mensen.
 5. Bonost 15 februari 2019 23:35
  Je hebt helemaal gelijk kareldr. Maar om efficient te worden bij de belastingdienst zonder mensen aan te nemen of programmatuur noodgedwongen ingewikkeld te maken is een versimpeling van het belastingsysteem aan te raden.
  Dat heeft verder niets met de huursubsidie te maken. Die mensen krijgen dat niet voor niets. Dus alle voorstellen hiervoor zijn gewoon kul. Je kunt geen huurwoning vergelijken met een koopwoning, omdat de huurwoning geen bezit is van die belastingschuldige.

  Als je gaat kijken dan heeft een huis kopen alles te maken met het vormen van een belegging. En zelfs een belegging waarvoor men het geld leent. Iedereen weet dat dat niet een lekker uitgangspunt is, maar dat staat even buiten deze beschouwing.

  Het is dus logisch dat de aanschaf van het huis in box 3 zou vallen voor het bedrag waarvoor hij wordt getaxeerd (hier zou je de WOZ-waarde kunnen gebruiken en de hypotheekschuld hierop in mindering wordt gebracht. Daarbij moet dan wel de schuldendrempel worden afgeschaft voor deze hypothecaire lening. Dit in tegenstelling tot de huidige box 3 hypotheek. De schuldendrempel kan wel worden gehandhaafd bij andere leningen voor b.v. een tweede woning.
  Uiteraard verdwijnt dan het forfait, maar dat lijkt mij logisch.

  N.B. men zou eens moeten kijken naar de opzet van Box 3 in zijn geheel. Men wil al jaren af van de vermogensbelasting en eigenlijk moet men naar de belasting van de toename van het vermogen. Want dat zijn de eigenlijke inkomsten en hierover zou dan een soort inkomstenbelasting moeten worden geheven, eventueel uitgesplitst over de daadwerkelijke beleggingen met hun eigen percentages. Met de huidige technologie zou dat moeten kunnen.
 6. forum rang 7 izdp 16 februari 2019 00:09
  65 tot 70% is eigen woning bezit zeg je Jos.
  Uit welke bron tap je dan?
  Geen enkel mij bekend cijfer komt bij jouw percentage in de buurt.

  Om Brussel zeg je.
  En behoor je dan tot de dommen die dat als zoete koek slikken?
  Immers het is baarlijke nonsens.
  Brussel kan wel wensen en willen, maar is volstrekt machteloos als wij anders kiezen.

  Dus Jos ik respecteer je bijzonder, maar laat deze onzin waar ze behoort; in de prullenbak van de populisten.
 7. martine1 16 februari 2019 08:03
  Ik kom hier voor het eerst en hetgeen ik te zeggen heb is waarschijnlijk eerder al gezegd. Zo ja, excuses voor mijn posting.
  Ik heb een hypotheek van 30.000 Euro op mijn huis met een WOZ waarde van 400.000 Euro. Dankzij de oorspronkelijke wet Hillen betaalde ik geen huurwaarde bijtelling. Dit is nu veranderd en wet Hillen is exit alhoewel het nog 20(?) jaar duurt voordat het effect verdwenen is. Nu heb ik bij de aangifte voorlopige aanslag 2019 gemerkt dat indien ik de opbrengsten/kosten van het huis onderbreng bij mijn echtgenote ( AOW + 100 Euro/maand pensioen) dit geen negatief effect heeft op de te betalen belasting. Velen van jullie zullen dit toepassen op box 3 opbrengsten van beleggingen maar misschien is deze tip nuttig voor sommigen hier op dit forum.
 8. forum rang 4 taurus86 16 februari 2019 08:19
  Je bent een belangrijk aspect vergeten. De waardetoename van een huis is onbelast. Dat is in veel landen - waar overigens geen HRA bestaat - en max 85% gefinancierd wordt, wel het geval. Dus een huis uit 1973 (68.000 euro) nu op de markt voor 385.000 euro, zou best een deel van - naar nu achteraf blijkt - te veel ontvangen subsidie, iets (20%) mogen afstaan. 3,9% Return on Investment gemiddeld + door HRA marktconforme woonlasten gedurende de looptijd. Mag wel wat minder.
 9. Jos Koets 16 februari 2019 16:49
  quote:

  izdp schreef op 16 februari 2019 00:09:

  65 tot 70% is eigen woning bezit zeg je Jos.
  Uit welke bron tap je dan?
  Geen enkel mij bekend cijfer komt bij jouw percentage in de buurt.

  Om Brussel zeg je.
  En behoor je dan tot de dommen die dat als zoete koek slikken?
  Immers het is baarlijke nonsens.
  Brussel kan wel wensen en willen, maar is volstrekt machteloos als wij anders kiezen.

  Dus Jos ik respecteer je bijzonder, maar laat deze onzin waar ze behoort; in de prullenbak van de populisten.

  Even goed lezen aub. De verplichte aflossing is ingevoerd omdat Brussel dit eiste (was in 2012). Het Ministerie van Financien waar ik was uitgenodigd heeft mij dit letterlijk verteld. Hierbij waren ook nog andere kenners van de markt die waren uitgenodigd en het kunnen bevestigen.

  Dus ga niet lopen verkondigen dat ik onzin loopt te schrijven.

  Gr. Jos
 10. Jos Koets 16 februari 2019 20:50
  quote:

  izdp schreef op 16 februari 2019 20:05:

  Dag Jos, ze kunnen je het wel vertellen en je dat wijsmaken, maar vertel mij maar op welke rechtsgrond de EU dit kon eisen.

  Dus ik hou vol dat je echt onzin schrijft, totdat je dit aantoont en dan zal ik de eerste zijn die diep door het stof voor je gaat.

  Ik vind het prima als dat je mening is. Ik schrijf alleen wat mij vertelt is toen door min.fin.
 11. Mousje 19 februari 2019 09:12
  quote:

  kweetoknie schreef op 16 februari 2019 14:57:

  Wat ik niet snap is dat er geen duidelijke communicatie is vanuit de overheid over het eindigen van de HRA per 1-1-2031 voor een groot deel van de huiseigenaren. Ik verwacht dat een behoorlijk aantal in de problemen gaat komen t.z.t.
  Er lopen toch diverse acties vanuit de banken met het adagio "aflossingsblij i.p.v. aflossingsvrij" (hoe hypocriet het ook moge klinken uit de monden van de bankmedewerkers)? Dus er is wel degelijk sprake van communicatie over de risico's en de gevolgen van 30 jaar aflossingsvrij.

  Overigens denk ik dat door de extreem lage rente en de afschaffing van de Wet Hillen, op den duur bruto = netto, en er dus geringe lastenverzwaring optreedt.
 12. forum rang 7 izdp 19 februari 2019 11:29
  quote:

  Jos Koets schreef op 16 februari 2019 20:50:

  [...]

  Ik vind het prima als dat je mening is. Ik schrijf alleen wat mij vertelt is toen door min.fin.

  Dus je erkent dat je klakkeloos een bewering overneemt: het bekende blamen van Brussel om eigen beslissingen als eigen te verbloemen

  Dit vind ik bijzonder kwalijk, want juist de deskundige beroepsgroep laat zich op deze manier volledig wegzetten.
  Ik word echt doodziek als op deze manier 'Brussel' onterecht wordt beschuldigd.
  Stemmingmakerij in plaats van feiten.

  Kortom het is niet mijn mening, ik baseer me op de feiten van regels, richtlijnen en wetten.
  Niet op praatjes voor de vaak, die hoor ik wel bij de kapper.
 13. forum rang 9 josti5 20 februari 2019 09:14
  'Dus je erkent dat je klakkeloos een bewering overneemt: het bekende blamen van Brussel om eigen beslissingen als eigen te verbloemen

  Dit vind ik bijzonder kwalijk, want juist de deskundige beroepsgroep laat zich op deze manier volledig wegzetten.
  Ik word echt doodziek als op deze manier 'Brussel' onterecht wordt beschuldigd.
  Stemmingmakerij in plaats van feiten.

  Kortom het is niet mijn mening, ik baseer me op de feiten van regels, richtlijnen en wetten.
  Niet op praatjes voor de vaak, die hoor ik wel bij de kapper.'

  @izdp: dat je je forumvervuiling en persoonlijke aanvallen nu al buiten de koffiekamer begint de deponeren, is wel een grove overschatting van jezelf!

  Ieder kind weet inmiddels, dat Brussel en IMF te touwtjes in handen hebben, óók in Nederland.
  Van daaruit komen de (vaak onzinnige) opdrachten, zonder enige kennis van historie en samenhang.
  Daar hebben zij geen wetten voor nodig, maar schoothondjes als Rutte, die braaf uitvoeren, wat zij opgedragen krijgen.
  Dus wat Jos bij MinFin te horen kreeg, is gewoon de realiteit.
 14. AEX900 20 februari 2019 14:51
  In 2020 gaat de eigen woning gewoon naar Box3. Eerst nog met een forfaitaire aftrek som, die in de volgende 2(?) jaren wordt afgebouwd naar 0,00.
  Volgende afknijp volgt door iedereen zijn opgebouwde pensioen over te hevelen naar box-3.
  Weet nu waarom het Groen-links is: we Zien dan allemaal groen van ellende.
 15. forum rang 7 izdp 21 februari 2019 02:40
  quote:

  josti5 schreef op 20 februari 2019 09:14:

  'Dus je erkent dat je klakkeloos een bewering overneemt: het bekende blamen van Brussel om eigen beslissingen als eigen te verbloemen

  Dit vind ik bijzonder kwalijk, want juist de deskundige beroepsgroep laat zich op deze manier volledig wegzetten.
  Ik word echt doodziek als op deze manier 'Brussel' onterecht wordt beschuldigd.
  Stemmingmakerij in plaats van feiten.

  Kortom het is niet mijn mening, ik baseer me op de feiten van regels, richtlijnen en wetten.
  Niet op praatjes voor de vaak, die hoor ik wel bij de kapper.'

  @izdp: dat je je forumvervuiling en persoonlijke aanvallen nu al buiten de koffiekamer begint de deponeren, is wel een grove overschatting van jezelf!

  Ieder kind weet inmiddels, dat Brussel en IMF te touwtjes in handen hebben, óók in Nederland.
  Van daaruit komen de (vaak onzinnige) opdrachten, zonder enige kennis van historie en samenhang.
  Daar hebben zij geen wetten voor nodig, maar schoothondjes als Rutte, die braaf uitvoeren, wat zij opgedragen krijgen.
  Dus wat Jos bij MinFin te horen kreeg, is gewoon de realiteit.
  Je klets uit je nek josti.
  De man van dat ministerie kan dat wel beweren, maar Brussel kan dat doodgewoon niet eisen.
  Brussel en het IMF hebben de touwtjes niet in handen.
  Simpelweg omdat onze overheidsschuld en onze begroting aan de normen voldoen en wij geen enkel probleem hebben met de financiering.

  Niet ik, maar jij vervuilt dit forum met je complottheorieën en beweringen die je uit het luchtledige plukt.
  Ronduit misselijk zoals jij Rutte wegzet.
  Lever kritiek op maatregelen, uitspraken etc, maar zo kwalificeren zegt heel veel meer over jou.
  Ieder kind? Nee, alleen kinderen zoals jij.
30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links