Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Adyen, Besi, AMX en huizen

Liveblog: Adyen, Besi, AMX en huizen

Update 16:15 uur: Bezi, Beesie of Besi?

Excuses, ik ben niet echt geïnspireerd deze middag. Ik heb wel een leuke uitsmijter. Nico dan.

 


Update 12:45 uur: Swing mee met de ECB

Hahah, deze wil u ik niet onthouden. De ECB leest ook wel eens krant en blog en heeft gelukkig humor. Dan komt het vast allemaal wel goed? Ik verheug me al op de zuurpruimen in de comments :-)

Mario had ook echt zijn best gedaan gisteren in zijn persco. Kijk eens wat een keurige plasgoot. Mag je ook wel een beetje van een Italiaanse heer verwachten, vind ik dan ook wel weer.

 


Update 12:30 uur: Adyen

Als ik nu turf - het verschilt nogal per koerstik - is Adyen dit jaar het beste Nederlandse beursfonds: +44%! Tot voor een paar jaar terug kregen we vandaag op het slot - laatste vrijdag van januari - een persbericht van Euronext met de jaarlijkse indexwijzigingen per maart. Nu is dat pas eind volgende maand.

Wat de actuele marktwaarde betreft kan Adyen zo (het linkerrijtje van) de AEX in: rond €20 miljard (verschilt per koerstik deel II). De dagelijkse omzet kan ook het probleem niet zijn, maar is de free float groot genoeg? Reuters meldt 45%. Als iemand het weet of een som heeft, houd ik me aanbevolen, ik krijg het niet boven tafel.

Dit is zeker van belang, want als Adyen in de AEX komt, moeten alle indexfondsen en -trackers het aandeel kopen, ofwel is er op papier koopdruk. Maandag gaat voor het aandeel de stille periode in voor de cijfers van 27 februari, ofwel alle Adyenners met aandelen kunnen alleen koersen F5'en en zelf niks doen. 

Rest mij niets anders dan de huidige analistendata te geven. Er is amper trackrecord, het aandeel is net dik een halfjaar genoteerd, maar beleggen is toch vooruitkijken. Dit is de verwachting voor over een maandje. Voor wie  het nog niet wist, Adyen is een écht bedrijf, dat écht omzet heeft en écht winst maakt.

En hoe! Diepe buiging voor alles en iedereen bij deze onderneming, dit is in dertien jaar uit de grond gestampt. Leve het Hollandse ondernemerschap. 

De groeicijfers zijn meer dan indrukwekkend, dit zijn nog eens double digits. U betaalt nu alleen wel 222 keer de huidige en 175 keer de verwachte winst. Voor een financial is dat best pittig. Banken en verzekeraars op het Damrak doen zelfs veel minder dan tien en betalen dikke, vette dividenden. Adyen noppes.

Als het betalingsbedrijf echter die groeicijfers gaat halen, nog jaren weet te continueren en misschien wel kan verbeteren, kan het aandeel achteraf echter een koopje blijken nu. Amazon, Facebook en Google (Alphabet) zijn hier de mooiste voorbeelden van. Het kan ook niet uitkomen. Dan bent u duur uit. Dat is nou risico.

There's no free lunch deel zoveel. Ook niet bij Adyen. 

 


Update 12:00 uur: Shutdown

Krijgen we eigenlijk wel een VS BBP Q4 cijfer? Potverdorie, dat gekissebis in Washington gaat iedereen en alles nog geld kosten.

Zeg ook hier eens wat van, Mevrouw the Queen. Of stuur de Royal Navy ofzo. Die kent de weg daar. Subtiele foto trouwens zo in de goudkluis van de BoE :-)

 


Update 11:30 uur: Ifo en DAX

De beroemde, voorlopende Duitse vertrouwensindex Ifo Geschäftsklima over januari is uit... en de uitslag zal niemand verbazen. Wat misschien eerder verbaast is de DAX. Eens te meer: hebben de markten vorig jaar een korte (feel?) recessie en/of winstdip ingeprijsd en kijken ze daar nu al wee overheen?>

 


Update 11:00 uur: AMX on fire?

Volgens mij overdrijf ik niet eens. Een jaar lang een zeurende, zuigende, zanikende daling en dan ineens... Ik sta paf.

Hier de details. We zijn nog geen maasnd onderweg in 2018. Iets met startblokken.

Misschien moet u Besi ook maar eens op uw technische verlanglijstje zetten:

 


Update 10:30 uur: Huizenprijzen

Omdat we niet allemaal tonnen of miljoenen beleggen, is voor velen van ons het eigen huis strikt genomen de belangrijkste belegging.

Het CBS geeft echter maar hele korte grafieken. Jammer, want ik trek ze zo uit Reuters Datastream:

Even anders bekeken:

De cijfers en de tekst van het CBS spreken voor zich: leuk voor eigenaren, minder leuke voor (aspirant)kopers. En toch, huizen zijn per saldo eigenlijk altijd duur (wat dat ook maar moge zijn). U bent uw geld nu aan het huis zelf kwijt, waar u vroeger krom lag voor de bank:

Helaas gaat die gemiddelde hypotheekrente niet verder terug. Speciaal voor de meelezende millennials: in de jaren tachtig was een huis kopen ook geen pretje. Onze tienjaarsrente geeft een idee van wat we toen maandelijks moesten aftikken. Reken de maandelijkse lasten maar eens uit bij 12% ofzo. Schrikken. 

Ga ik nog even preken.

Het is ook geen recht als je net van school komt en je eerste baan krijgt, dat je meteen een penthouse aan de Amsterdamse Herengracht moet kunnen kopen. Net als je een aandelenportfolio langzaam door de jaren opbouwt, is dat ook met een huis zo. Begin klein en dan langzaam groeien. Het is ook nooit anders geweest. 

Je start je beleggingsportfolio toch ook niet met meteen met een zwik aandeeltjes Berkshire Hathaway A à $300.000 per stuk? 

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
 2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
 3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. schubi007 25 januari 2019 11:17
  Je hoeft het niet als een belegging te zien, maar dat is het wel denk ik.
  Met een koophuis zit je in het vastgoed en heb je (in de meeste gevallen) een belang bij een lage rente door de hypotheek die er tegenover staat.

  Dat is ook een reden dat ik niet teveel in vastgoedaandelen beleg vanuit het idee van spreiding.
  En dat ik weet dat ik niet moet gokken op een daling van de rente, want daar profiteer ik al van via mijn hypotheek.
 2. nemo77 25 januari 2019 13:02
  quote:

  schubi007 schreef op 25 januari 2019 11:17:

  Je hoeft het niet als een belegging te zien, maar dat is het wel denk ik.
  Met een koophuis zit je in het vastgoed en heb je (in de meeste gevallen) een belang bij een lage rente door de hypotheek die er tegenover staat.

  Dat is ook een reden dat ik niet teveel in vastgoedaandelen beleg vanuit het idee van spreiding.
  En dat ik weet dat ik niet moet gokken op een daling van de rente, want daar profiteer ik al van via mijn hypotheek.
  Ik heb 30 jaar vaste, dus wat hogere rente, maar dat kan je dus ook weer allemaal aftrekken, de belastingdienst betaalt met je mee...
 3. forum rang 9 josti5 26 januari 2019 18:57
  quote:

  nemo77 schreef op 25 januari 2019 13:02:

  [...]

  Ik heb 30 jaar vaste, dus wat hogere rente, maar dat kan je dus ook weer allemaal aftrekken, de belastingdienst betaalt met je mee...
  Dit is een even pijnlijk als hardnekkig misverstand.
  Hopelijk heb je het grootste deel van die 30 jaar al achter de rug!
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links