Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: AEX -4,3%

Slot: AEX -4,3%

Het is helaas niet de week geweest waar we allemaal op hebben gehoopt. De AEX daalde 4,3% en voor het eerst gingen de beurzen in de VS mee met het slechte sentiment. Met name de Nasdaq 100 (-5,9%) kreeg een flinke dreun te verduren.

We hebben allemaal het gevoel dat de beurzen allemaal gruwelijk duur zijn, maar eerlijk gezegd valt dat nog wel mee.

We zien dat de koerswinstverhouding van de S&P500 alweer zakt richting het dertigjaars gemiddelde van 20. De waardering van de Europese aandelen is ook lekker naar beneden gegaan.

Lage rentes

Vergeet niet dat de rentes nog altijd zeer laag zijn. In de VS is deze weliswaar 3,2% maar de Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier bedraagt nog altijd slechts 0,6%. Kortom, echte alternatieven voor aandelen zijn er nog niet echt.

Daar komt bij dat de bedrijfswinsten historisch gezien blijven groeien. In de onderstaande grafiek hebben we eventjes de winstgroei van bedrijven afgezet tegen het verloop van de S&P500. Deze lopen aardig naar elkaar toe.

Wessanen

Omgerekend groeien de winsten van de bedrijven die genoteerd staan aan de S&P500 6,5% per jaar. Hiermee kunnen we een leuk rekensommetje te maken: 

Een hypothetisch voorbeeld: met een huidige K/W van 20 zou u na 20 jaar uw geld terugverdienen als de winsten van bedrijven NIET groeien, en de waardering GELIJK blijft. Dit betekent een rendement per jaar van 3,5%. Niet heel spannend allemaal.

Maar aangezien de bedrijfswinsten binnen de S&P500 met gemiddeld 6,5% groeien, kom ik uit op een rendement van 10% (3,5+6,5%) die u boekt als u een tracker koopt op de index. Uiteraard, behaalde rendementen uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst, maar zo slecht ziet het er allemaal niet uit.

Toch gaat het er om hoeveel u onderaan de streep aan winst overhoudt en dan lijkt het mij toch echt verstandiger om met de markt mee omhoog te gaan. Misschien moeten we de shorters wel bedanken dat zij de koersen laag houden. Hierdoor kunt u tegen een lagere prijs instappen en een hoger dividend binnenhalen. Wat vindt u? 

De brede markt deze week

De gehele markt kreeg deze week een behoorlijk tik. De AEX (-4,3%) deed het zelfs nog een tikkeltje minder slecht dan de DAX (-4,9%) en CAC (-4,9%). Kleine verschillen allemaal. 

Wessanen

De lijstjes

  • AEX deze week -4,3%
  • AEX deze maand -6,1%
  • AEX dit jaar -5,2%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar -2,3%

Rentes

De rentes deden vandaag niet zoveel. De Nederlandse- en Duitse vergoeding op tienjaars staatsleningen daalde een puntje, maar meer was het ook niet.  

Rentes

AEX

Alleen Ahold (+0,8%) heeft het hoofd boven water weten te houden. Doorgaans sterke namen, zoals DSM (-8,7%) en Aalberts (-8,6%) kregen een pak rammel. 

Wessanen

AMX

Flow Traders (+5,1%) profiteert van de hogere volatiliteit op de beurzen. SBM Offshore (+1,4%) kreeg verschillende koopadviezen van grootbanken en bleef goed liggen. Op het aandeel Adyen (-12,7%) hoeft u geen turbo te kopen. 

Wessanen

ASCX

Deze week is het Wessanen (+12,1%) dat herstelt van de klappen die het dankzij de koersdoelverlaging van ING had opgelopen. Alfen (+1,5%) noteert ook slechts een procentje onder haar all time high. 

Kiadis Pharma (-16,3%) is de absolute bleeder van de week door het nieuws dat het biotechbedrijf meer tijd nodig heeft om aanvullende vragen te beantwoorden van de EMA. Collega Martin vertelde hier kort iets over. 

Wessanen

Nu nog even dit

Sympathiek van onze collega's van RTLZ: maandagavond organiseren ze een kleine IEX-reünie, die ook nog eens live wordt uitgezonden op internet. In Beurs Inside is niet alleen Nico Inberg te gast, maar ook twee beursexperts die we een beetje mogen beschouwen als 'eigen kweek' van IEX: Lukas Daalder, hoofdstrateeg bij Blackrock en Corné van Zeijl, analist en strateeg bij Actiam.

Buiten het feit dat zij jarenlang hun pen hebben gescherpt als columnist bij IEX, zijn Daalder en Van Zeijl onder andere de architecten van de meer dan 15 jaar oude IEX Bull/Bear-indicator, die maandelijks het sentiment onder Nederlandse beleggers meet.

Komende maandag gaan Inberg, Daalder en Van Zeijl het onder andere hebben over de recente koerscorrectie. We zijn nog niet halverwege oktober en de AEX staat inmiddels dertig punten lagere dan aan het begin van deze maand. Is dat het begin van nog meer ellende of zien we juist nieuwe koopkansen opdoemen?

Volgers van de IEX-Portefeuilles weten inmiddels een beetje hoe Nico Inberg daarover denkt. Maandagavond vertelt hij meer. U kunt zich hier aanmelden. 

Zondag schrijft Arend Jan weer een vooruitblik op de volgende week. Bedankt voor uw bezoek en reacties en een fijn weekend toegewenst!

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links