Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Krakende chipper Besi

Krakende chipper Besi

Op lange termijn hebt u niks te klagen met Besi. Per saldo dan. Er zijn wel eens tijden dat het u dun door den pantalon loopt. Kijk maar op het bord. Het is weer zover. 


Op korte termijn en al helemaal op dagelijkse basis wordt u horendol van dit aandeel. Het gaat altijd hard. Leuk als het omhoog gaat zoals in 2016 en 2017, maar minder leuk als... Juist, dit jaar dus. Het fonds is tussen neus en lippen door de helft van zijn waarde kwijt. Eigenlijk zonder nieuws.

Intussen noteert het fonds tien keer de winst bij 10% dividendrendement. Dat Besi op papier zo'n koopje is, geeft natuurlijk aan dat de markt het niet vertrouwt. Of het nou de (verwachte) conjunctuur, handelsoorlog of bedrijfsspecifieke redenen zijn, de beurs acht huidige winst en dividend niet houdbaar.

Dat bewijzen ook de shorts. Er staat een flinke hoeveelheid uit - and counting. Deze jongens en meisjes zitten zeker niet altijd goed, maar zijn beslist niet gek.


Wachten tot 26 juli

Op 26 juli komt Besi met H1-cijfers en - hopelijk - een outlook H2. Misschien dat er voor de tijd een of meer analisten met nieuwe schattingen komen, maar dat is koffiedik kijken. Wat dacht u van een winst- en omzetwaarschuwing van Besi zelf? Niet in te schatten, maar ik zou bijna denken dat de koers daarvan uit gaat.

We moeten het nu even doen met de schattingen die er zijn. Ik verklap u alvast dat die niet om over naar huis te schrijven zijn, maar ze lijken mij in alle bescheidenheid ook geen reden om het aandeel bij kop en kont in de kliko te gooien. Eerst het lange trackrecord, koers versus winst per aandeel.


Aan het touwtje is overdreven, maar u ziet dat door de jaren heen de beurs de winstfluctuaties van Besi aardig accuraat weet in te prijzen. Merk ook op hoe snel en drastisch de winst kan stijgen of dalen. En dat is de crux bij dit aandeel. Nee, geen tech on steroïds, maar gewoon een keurig, net bedrijf.

Winst en omzet zijn alleen een beetje héél volatiel en daarmee ook de koers. De kunst is natuurlijk inschatten en timen wanneer de draaien zijn, want dan kan u een heleboel centjes verdienen. Enfin, wat zijn de huidige schattingen? Reuters voor H1 en heel 2018:


Handig die blauwe cijfertjes, zie hier de Reuters schattingen voor omzet en winst voor de komende jaren.


Strategie

U ziet het, de analisten houden het op een bescheiden groei. Ok, dat rechtvaardigt wellicht dat de koers niet meer als een gek oploopt, maar even een derde er af in een half jaartje is weer andere koek. Nogmaals, dat kan niet anders betekenen dat de markt neerwaartse bijstellingen verwacht, toch?

En flinke ook getuige die koersdaling, huidige waarderingen en oplopende shorts. Op 26 juli weet u meer, maar dan is de mogelijke koerswinst - of dat nou long of short is - in principe weg. U moet zelf inschatten als u dit wilt spelen. Ja, dat is hoog risico, maar dat is het altijd als er een hoop te verdienen valt.

Succes. Oh ja, als u als buy & hold belegger in dit aandeel bent gestapt, zou ik als ik u was u gewoon strikt aan uw strategie houden, ofwel waarschijnlijk blijven zitten en misschien plukjes bijkopen op de daling. Tenminste, u hebt bij Besi toch wel van te voren bedacht wat u bij dalingen doet...?

Anders hebt u het nu te kwaad, daar kan ik me alles bij voorstellen. Meestal niet de omstandigheden waarin u de beste beleggingsbeslissingen neemt. Nou ja, dan kan u altijd nog een goede fles openen. 

De IEX Beleggersdesk houdt het ondertussen op een overdreven afstraffing (Premium).

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 4finance 26 juni 2018 11:10

    BESI.... overdreven daling.... Prachtig bedrijf... Goede kaspositie en veel omzet met mooie producten... Soms ook iets minder omzet... Die aandelenkoers gaat op termijn natuurlijk weer fors omhoog... Nu kopen voor de LT is de kans om mee te liften op aandeel herstel... Niet iets voor de KT....

  2. [verwijderd] 26 juni 2018 15:09
    Toen het aandeel op € 3,75 stond begreep ik niet waarom het aandeel zo ongelooflijk laag stond. Toen we richting € 40,- gingen kreeg ik na jaren wel hoogtevrees.
    Overigens geldt dat inmiddels voor de gehele stockmarket. Je hebt wel ballen als je nu nog bijkoopt, maar ik vrees dat je ze dan vrij snel op het hakblok mag leggen.
  3. privee 26 juni 2018 16:29
    quote:

    schubi007 schreef op 26 juni 2018 12:40:

    Goldman Sachs had meer aandelen nodig om uit te lenen aan de shorters? Neutrale positie en ondertussen margin vangen van partijen waaraan ze deze dienst leveren?
    In persbericht stond volgende: "Goldman Sachs meldde een kapitaalbelang van 5,02 procent met eenzelfde stemrecht. Een groot deel van dit belang wordt middellijk potentieel gehouden."

    Volgens mij kan je een middellijk potentieel gehouden belang niet uitlenen.
    Gr Privee
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links