Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Een bijzondere belegging

Een bijzondere belegging

Centrale banken zijn een bekend begrip. Minder bekend is dat de aandelen van sommige centrale banken ook beursgenoteerd zijn. We noemen een Japan, België en Zwitserland.

Die laatste, SNB of voluit Swiss National Bank danwel Schweizerische Nationalbank, trekt af en toe de headlines. En dan niet wegens beleid, maar wegens wilde bokkensprongen van het aandeel.

Aandeel SNB verre van stabiel

Voor speculanten in cryptocurrencies als bitcoins wellicht slaapverwekkend, maar wie een blik op de chart van SNB werpt, ziet een allesbehalve stabiel koersverloop. En dat is gevoelsmatig toch ergens gek. Zouden centrale banken, en dus ook de eventueel beursgenoteerde aandelen daarvan, niet een relatief saai en stabiel verloop moeten kennen?

Tot een jaar geleden was er niets aan de hand. De chart vertoont het beeld wat je zou verwachten. Een beeld wat een ziekenhuispatiënt liever niet op de monitor ziet: een heuse flatliner. Zomer 2016 slaat de vlam ineens in de pan. Het aandeel van de SNB verdubbelt in enkele maanden tijd van goed 1.000 CHF tot ruim 2.000 CHF.

 

En daar blijft het niet bij. Of het met oplopende zomertemperaturen te maken heeft? Wederom in de zomer, ditmaal van 2017, spuit het aandeel omhoog en wel van circa 2.000 CHF tot nu 3.460 CHF.

Gisteren zomaar even een kleine 10% erbij. Een tamelijk heftige koersbeweging voor een op papier zo saaie, degelijke belegging als een aandeel in een centrale bank zou kunnen moeten zijn.
 

Centrale bank, maar niet conservatief

De vraag is waar de explosieve koersontwikkeling vandaan komt en waarom beleggers, of speculanten, zich zo storten op het eerbiedwaardige, conservatieve instituut de Zwitserse Nationale bank. Hoewel, conservatief is sinds enkele jaren feitelijk niet meer aan de orde.

De SNB heeft, in een poging de koersstijging van de Zwitserse frank af te remmen, rare dingen uitgespookt. De centrale bank heeft, populair gezegd, de geldpers aangezwengeld en is met dat uit het niets gecreëerde geld aandelen gaan kopen. Zo wil iedereen wel belegger worden natuurlijk.

Het gaat daarbij zeker niet om kleingeld. De waarde van alleen al de aandelenportefeuille in Amerikaanse aandelen bedroeg vorige maand ruim 84 miljard dollar.

Jawel, de SNB is grootaandeelhouder in onder andere Apple, Google, Amazon.com en Microsoft. De uitdrukking a license to print money krijgt daarmee wel een heel letterlijke betekenis.

Briljant businessmodel

Een briljant businessmodel: mogelijk ligt hier deels het antwoord in besloten van het waarom van de forse koersstijging van het aandeel SNB. Aan de hoogte van het dividend kan het alvast niet liggen. Dat ligt bij wet vast op maximaal 15 CHF per aandeel, ongeacht het resultaat van de bank.

Overnamegeruchten kunnen ook geen rol van betekenis spelen: niet alleen de hoogte van het dividend is gefixeerd, ook ligt bij wet vast dat de SNB niet overgenomen mag worden. Een buy-out van outside aandeelhouders is daarmee overigens niet van de baan, maar dit terzijde.

De schaarste van aandelen SNB, de hoeveelheid vrij verhandelbare stukken ligt op slechts 100.000. Een klein beetje speculatieve vraag, of vraag van serieuzere beleggers op zoek naar een safe haven, kan de koers van het aandeel al fors in beweging krijgen.

SNB als hedge fund

Wellicht zien beleggers het aandeel SNB wel als een hedge fund: de aandelenportefeuille is inmiddels dermate groot van omvang dat die kwalificatie de lading aardig dekt. Nu maar hopen dat de koersen niet hard onderuitgaan. Hoewel, een hedge fund met (letterlijk) onbeperkte middelen zal niet zomaar in de problemen komen. 

Toegegeven, hoe opvallend de SNB inmiddels ook te werk gaat: de Bank of Japan (BoJ) maakt het nóg veel gekker, maar daarover wellicht een andere keer meer. Inmiddels heeft SNB het equivalent van 25% van het Zwitserse bnp belegd in aandelen.

De puzzel is nog niet gelegd of speculanten het bij het rechte eind hebben en dat SNB een briljante belegging vormt, of dat de vraag simpelweg het beperkte aanbod verre overtreft en de koersstijging vooral daaraan te linken valt.

Disclaimer: Crum heeft geen posities in bovenvermelde aandelen.


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Martin Crum

Analyse door:

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Zilverduit 13 september 2017 10:07
    De centrale bank van Griekenland is niet beursgenoteerd. Dat was de oude centrale bank van Griekenland. Is nu een private bank. Daarnaast is een belegging in een fonds wat niet kan worden overgenomen een maximering op het dividend heeft niet echt een hele interessante belegging lijkt me. Als het dividend niet gemaximeerd was mogelijk anders. NBB is ook zo 'n fonds wat niet veel doet. Zit genoeg waarde in, maar dat is niet voor de private aandeelhouders.
  2. forum rang 5 theo1 13 september 2017 11:28
    Er kan natuurlijk best waarde in die SNB zitten, maar er is geen manier om die eruit te krijgen. Het dividend zal niet verhoogd worden en externe aandeelhouders kunnen worden uitgekocht, maar er is geen manier om dat te forceren. Voor hetzelfde geld laten de Zwitsers je gewoon nog 100 jaar zitten met je 15 frank dividend per jaar. Objectief gezien is het een eeuwige obligatie met een coupon van 15 frank. Het lijkt me pure speculatie die grote prijsuitslagen geeft door het kleine aantal verhandelbare aandelen.
  3. [verwijderd] 13 september 2017 15:19
    quote:

    theo1 schreef op 13 september 2017 11:28:

    Er kan natuurlijk best waarde in die SNB zitten, maar er is geen manier om die eruit te krijgen. Het dividend zal niet verhoogd worden en externe aandeelhouders kunnen worden uitgekocht, maar er is geen manier om dat te forceren. Voor hetzelfde geld laten de Zwitsers je gewoon nog 100 jaar zitten met je 15 frank dividend per jaar. Objectief gezien is het een eeuwige obligatie met een coupon van 15 frank. Het lijkt me pure speculatie die grote prijsuitslagen geeft door het kleine aantal verhandelbare aandelen.
    En wat als ze het aandeel van de beurs halen zoals met de BIS?
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.