Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Smalle consolidatie

De AEX heeft nog maar weinig bewegingsruimte

Maandag begint hier op IEX de Week van de Technische Analyse. Vijf experts analyseren elke dag één aandeel en u mag kiezen welk aandeel dat wordt.

Stem hier


Gisteren was een echte twijfeldag over het verloop voor de komende dagen waarbij een klassieke doji werd gevormd. Er is momenteel sprake van een smalle consolidatiefase binnen de grenzen van het topvormingsproces. Bij een doji (twijfeldag) is er geen body te zien in een candlestick.

Dit betekent dat de slotkoers nagenoeg gelijk ligt aan de openingskoers. Wel wist de AEX weer boven het 50-daags gemiddelde te sluiten. Toch is dit geen verbetering in het technische beeld. Het doorbreken van een gemiddeldelijn of een belangrijke weerstand (steun) is vaak een proces dat enige tijd kan duren.

Drie dagen geleden sloot de AEX voor het eerst onder het vlakke 50-daags gemiddelde. We moeten zes tot zeven maanden terug om een vlak 50-daags gemiddelde te zien en een koers die überhaupt onder dit gemiddelde ligt.

Consolidatie

In het kortetermijnbeeld is er zoals gezegd sprake van consolidatie. De belangrijke steunzone tussen 519 en 520 werd twee maal getest in de afgelopen dagen. Met een dieptepunt bij 520,60 bleef de index hier nipt boven in de afgelopen dagen.

Deze horizontale zone werd medio mei ook al getest met een dieptepunt bij 519,50. In de maanden maart-april fungeerde deze zone als belangrijke weerstandszone en nu dus als steunzone. 

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Hoofdschouder

Sinds 24 april is de ontwikkeling van een groot hoofd-schouderpatroon te zien met de neklijn bij 519 tot 520. Op 24 april werd de weerstand van 520 voor het eerst dit jaar met een opwaartse gap gebroken. Deze zone nu drie maal teruggetest waardoor de neklijn is ontstaan.

De AEX lijkt momenteel in de afrondende fase van dit toppatroon te zitten. Daarbij wordt een complexe rechterschouder gevormd. Het vormen van deze schouder duurt namelijk aanzienlijk langer dan de linkerschouder. In de afgelopen week werd de (lagere) top tot op heden geplaatst bij 531,60.

Er ontstaat pas meer bevestiging voor deze lagere top zodra de AEX onder de vorige bodem van 519,50 terechtkomt. In dat scenario kunnen we pas een dalende toppenlijn vanaf de huidige jaartop bij 537,80 trekken. Zolang dat niet gebeurt, blijft het topvormingsproces intact.

Dalende driekhoek

In dat scenario blijft de kans aanwezig dat de AEX zijn recente (lagere) top bij 531,60 nog kan hertesten of ophogen. Overigens zou een doorbraak onder de 519 tot 520 nog een ander toppatroon activeren, namelijk een dalende driehoek: een dalende toppenlijn en een horizontale steunlijn.

Bij beide toppatronen ligt het te berekenen koersdoel rond de 500-puntengrens. In de afgelopen vijf weken zagen we een batterij aan klassieke topvormingssignalen. In eerste instantie werd de jaartop verder verhoogd en testte de AEX de bovenkant van het sinds begin dit jaar stijgende trendkanaal.

Rond de 537 tpt 538 werden toen een grote hoeveelheid aan toppatronen gevormd, zoals:

 • een shooting star
 • een bearish engulfing

Ook werd toen de vanaf de 509,40-bodem stijgende wig neerwaarts geactiveerd. Ruim een week geleden werd uiteindelijk de onderkant van het sinds begin dit jaar stijgende trendkanaal gebroken waarna ook het 50-daags gemiddelde eraan moest geloven drie dagen geleden.

Lagere top

Het is dit jaar nog niet voorgekomen dat na een verhoging van de jaartop de AEX deze top niet binnen afzienbare tijd verder verhoogde. Er werd dit keer zelfs een lagere top gevormd. Toch moet de zone 519 tot 520 worden gebroken om meer zekerheid te krijgen dat de correctie een neerwaarts vervolg krijgt.

Het eerste steunpunt ligt bij 520,60 en vlak daaronder bij de zone 519 tot 520. Weerstand ligt nu bij 527,40 en daarboven liggen nog punten bij eerdere toppen van 529,50 en 531,60. Pas een structurele beweging boven de 532,50 zorgt ervoor dat de correctie voor de komende tijd opnieuw wordt uitgesteld.

In dat scenario is de kans groot dat de AEX weer op zoek gaat naar zijn jaartop en mogelijk hoger. De situatie in andere indices is deels vergelijkbaar:

 • De brede Stoxx Europe 600 heeft vergelijkbare signalen gegeven in de afgelopen weken en is ook bezig met de afronding van een groot toppatroon.

 • De DAX bewoog aanzienlijk krachtiger en heeft bij de jaartop een dubbele top gevormd. Daar werden eerdere zeer steile kortetermijnbodemlijn al gebroken, maar de sinds begin dit jaar stijgende bodemlijn, bij vandaag 12.530, ligt nog wat lager en moet worden gebroken voor een verdere verslechtering. 

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

419 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Diminhu 9 juni 2017 09:11
  ongelofelijk dit. Chaos in UK. Beurzen UP UP UP. Vorig jaar Brexit: - 10% op de dag zelf...SIndsdien Aex + 35%! Inflatie krijgt ecb niet aangewakkerd, NK, Trump, UK. Aanslagen overal. Bizar. Dit gaat een enorme crash te weeg brengen. Vraag is wanneer. Kan zo nog wel een tijdje door gaan deze gekte. In de banken is trouwens sinds 2008 ook nog maar weinig veranderd, zitten al terug met heel veel shit bezig...
 2. Ricktrader 9 juni 2017 09:20
  Goud is op weekbasis met een corrigerende beweging omhoog bezig:

  invst.ly/42xi6

  Het meest waarschijnlijk is dat dit op weekbasis leidt tot een LH waarna nog weer een sterke of zwakke beweging omlaag volgt. Een zwakke beweging zal in de buurt komen van de bodem in november 2015, een sterke beweging zal leiden tot een lagere bodem.

  Vooralsnog is de corrigerende beweging omhoog nog niet afgerond. Zo'n corrigerende beweging bestaat over het algemeen uit 3 bewegingen (ABC), nu bezig met de C omhoog. De C omhoog heeft nog wel wat ruimte, niet dat hij nog ver gaat doorstijgen maar het kan wel. Het is afhankelijk van de verdere ontwikkeling tot hoever deze C komt.

  Om de C wat gedetailleerder te beoordelen kijk ik naar de trend op dagbasis:

  invst.ly/42xk-

  Hier zie je dat deze nog hogere bodems aan het zetten is. Op dit moment heb je pas bevestiging dat de C is afgerond als die laatste bodem uit is genomen. Zo'n bevestiging is leuk maar dan heb je natuurlijk al wel een groot deel van de beweging gemist, zeker als je bedenkt dat het ook een zwakke beweging omlaag kan zijn.

  Kijk je naar die beweging vanaf die laatste hogere bodem uit de dag in de 4 uur dan zie je dit:

  invst.ly/42xlx

  Een sterke beweging omhoog die nu aan het corrigeren is, hier volgt over het algemeen nog weer een HL op waarna nog weer een sterke of zwakke beweging omhoog volgt. Dat vervolg is dan weer bepalend voor hoever die C uit de weekgrafiek kan komen.

  De huidige beweging omlaag kun je volgen op de uur en 15min trend:

  invst.ly/42xmt

  Dit is de 15min trend, de blauwe cirkel is het punt waar deze trend klaar was en dat je een beweging omlaag kon verwachten. Vanaf dat moment zie je ook intraday LH's die je kunt shorten.

  Nu nog short gaan op deze beweging is niet meer handig:

  invst.ly/42xn-

  Te verwachten is dat deze eerste beweging omlaag in de afrondende fase is aanbeland en dat er een sterke of zwakke beweging omhoog volgt.

  Het meest waarschijnlijke is dat we hier iets van een abc krijgen zoals dit:

  invst.ly/42xow
 3. [verwijderd] 9 juni 2017 09:21
  quote:

  Dagobert Dick schreef op 9 juni 2017 09:14:

  Het spuit werkelijk naar boven..
  wat een beurzen wat een niveau

  Rosco = Sloeki = windhaantje van de Beurs fijn dat je er weer bent RoSloeco
  Maar jij switch toch makkelijk naar long?
  Eerlijke beurs vandaag, vooral ING die is goudeerlijk :)

419 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links