Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Seinen op rood

Grote kans dat de AEX-correctie is gestart

De neerwaartse doorbraak van dinsdag kreeg gisteren een krachtig verder vervolg. Wel vormde de AEX uiteindelijk een hammer. De kans op een (beperkte) herstelbeweging in de komende dagen is dan ook reëel, maar dit past goed in het topvormingsproces.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Bijna gelijktijdig braken veel aandelenindices door hun stijgende bodemlijnen en rondden daarmee de meest steile opgaande kortetermijntrend neerwaarts af. Ook werden in veel indices in de afgelopen dagen toppatronen gevormd.

In de AEX werd bij de vorming van de jaartop (518,90) een bearish engulfing op de borden gezet. Dit zijn over het algemeen betrouwbare toppatronen na een krachtige opgaande beweging. Pas boven de 518,90 wordt dit patroon weer opgeheven.

Vermoeidheidsverschijnselen

Met de vorming van deze top werd ook precies de onderkant van een volgende horizontale weerstandzone (519 tot 521) getest. De neerwaartse doorbraken van dinsdag van de meest steile opgaande bodemlijnen zorgden ook voor de afronding van een aantal stijgende wiggen in verschillende aandelenindices.

Bij een dergelijk patroon stijgen de bodems sneller dan de toppen. Dit betekent dat er aan het einde van een (langere) opgaande beweging de nodige vermoeidheidsverschijnselen optreden. Het startpunt van deze stijgende wig in de AEX lag bij de bodem van 490 van eind februari.

Dit was destijds ook het startpunt van een versteiling in de AEX die ervoor zorgde dat de AEX door de 510 brak. 

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Rechte lijn omhoog

De 510 was de top die in 2015 op de borden werd gezet en tevens het hoogste punt in de bullmarkt tot de recente opwaartse doorbraak hiervan. Veel andere Europese indices als de DAX en de Stoxx Europe 600 hebben deze 2015-toppen nog niet bereikt. De DAX bleef hier een procent of 2 onder liggen.

Deze doorbraak is in het stijgende langetermijnbeeld een belangrijke vervolgdoorbraak. Mijn langetermijndoel voor de rest van dit jaar ligt dan ook bij 564, de top van 2007. De weg hiernaartoe zal echter nog wel gepaard gaan met meerdere correcties dit jaar.

Die zijn namelijk nodig om te zorgen voor de afkoeling van de koopdruk, maar ook voor de vorming van hogere bodems. Deze hogere bodems zorgen voor de contouren van de stijgende trend.

Tot op heden heeft er in de AEX dit jaar nog geen correctie plaatsgevonden. Vanaf de decemberbodem van 445,65 is de AEX in een krachtige opgaande beweging opgelopen naar de nieuwe hogere jaartop van 518,90. Alleen in januari vond een tijdelijke onderbreking plaats in de vorm van een smalle consolidatiefase.

Daggrafiek S&P 500
Daggrafiek S&P 500 Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Stijgende bodemlijnen

De markt was de afgelopen maanden euforisch te noemen. We zagen geregeld startsignalen ontstaan voor de eerste correctie, maar dit bleken telkens valse signalen. Het bekendste valse correctiesignaal was de neerwaartse doorbraak van eind januari onder de bodems van 480,40.

Deze doorbraak duurde slechts twee dagen en zorgde voor een belangrijke hogere bodem in het kortetermijnbeeld bij 476,70. Om het definitieve vervolgsignaal te geven, moet de AEX neerwaarts door de sinds december stijgende bodemlijn breken.

Deze lijn loopt langs de bodems van 445,65 en 476,70 en stijgt wekelijks ongeveer 3,50 punt. Vandaag ligt die bij 502,80. Veel andere indices als de S&P 500, DAX en Stoxx Europe 600 braken al neerwaarts door hun vergelijkbare opgaande bodemlijn.

Het lijkt dan ook slechts een kwestie van tijd voordat de AEX deze opgaande bodemlijn in de komende week zal breken.

Hogere bodem

De technische indicatoren gaven ook de nodige verslechteringen aan:

 • De RSI brak neerwaarts door de stijgende kortetermijnbodemlijn van een grote stijgende wig.
 • De MACD maakte gisteren een negatieve crossing.

De seinen staan dus op rood en een verder vervolg van deze terugval lijkt dan ook reëel in de komende tijd. Deze terugval zal uiteindelijk wel leiden tot een hogere middellangetermijnbodem naar mijn mening.

Grafiek AEX-indicatoren
Grafiek AEX-indicatoren
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Steun bij 506,40

Waar liggen de belangrijke niveaus voor de komende dagen? Het belangrijkste te breken volgende steunpunt is de opgaande bodemlijn bij 502,80. Met een intraday-bodem bij 506,40 gisteren werden alle tussenliggende horizontale steunpunten en opwaartse gaps gesloten.

Aangezien er gisteren een hammer op de borden werd gezet is de 506,40 het eerste steunpunt voor de komende dagen. Ook vormde de AEX een neerwaartse gap tussen de 511,20 en 512,45. Dit is nu de eerste weerstandszone.

Als deze neerwaartse gap in de komende dagen open blijft staan, mag een snel neerwaarts vervolg naar de opgaande bodemlijn worden verwacht. Een sluiting van deze gap kan voor een langer durend traject zorgen.

Weer vals?

Aangezien er tot aan de 519 geen weerstanden meer liggen, moeten we in dat scenario vooral volgende toppatronen in de gaten houden. Die zouden in het kortetermijnbeeld dan moeten zorgen voor de vorming van een lagere top.

Pas boven de 519 is te spreken van een valse doorbraak aangezien dan ook de bearish engulfing wordt opgeheven. Aangezien bijna alle indices vergelijkbare correctiesignalen maakten, lijkt de kans hierop klein.

Zodra de genoemde stijgende bodemlijn bij 502,80 wordt gebroken, ontstaat een neerwaartse versnelling richting de 490 tot mogelijk zelfs 475.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

268 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 23 maart 2017 09:24
  quote:

  ONN schreef op 23 maart 2017 09:17:

  [...]
  +1% wordt het dus niet meer ? :)
  Onno zit ook een tikkie short :)

  Ik zei "het zou mij niets verbazen..." Vanaf morgen ga ik in het Engels posten :)

  Unilever en consumenten vertrouwen niet op gerekend..

  Beter je mening aanpassen na nieuwsberichten dan als een senior strateeg een fortuin aan loon binnen harken en ondertussen duizenden beleggers een oor aan naaien.. (RBS)

268 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links