Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IEXAfterHours: Facebook en NXP

IEXAfterHours: Facebook en NXP

De cijfers dan: Facebook:

 

 

Dat is beter dan verwacht. Winst 1,41 vs 1,30 dollar per aandeel, omzet 8,8 miiljard versus 8,5 miljard dollar verwacht. Koers nabeurs 3% hoger.    

En belangrijk: het aantal actieve maandelijkse gebruikers stijgt met 18%, tegenover 17% verwacht.

 

 

De wet van de grote getallen:

 

 

Degenen van u die met een putje in de markt zaten doen even niet meer mee. Morgen misschien meer kans.  


Facebook komt vanavond met de KW4-cijfers. Wat wordt er precies verwacht en waar moeten we op letten? De verwachtingen zijn wederom hooggespannen. JP Morgan doet alvast een boekje open.  

 

 

 

Ik licht er een paar puntjes uit. Ten eerste gaat het om de user growth, het aantal monthly active users. Dat zou moeten stijgen met 17%. De vraag is daarbij of Facebook bestand is tegen de uittocht van de jongere generatie. Zei iemand niet ooit: "Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst?" 

Die jeugd zit tegenwoordig liever op Snapchat, waar geposte foto's of commentaren binnen een paar seconden weer verdwijnen. 

Omzet uit advertenties

Een ander punt is hoe het gesteld is met de omzet uit advertenties. Veel Facebookgebruikers beginnen zich zo langzamerhand wat te irriteren aan de stortvloed aan reclames tussen de vakantiefoto's. 

Sommigen irriteren zich tegenwoordig trouwens ook al aan die vakantiefoto's maar dat is een ander verhaal. 

Een derde punt van aandacht, volgens onze vrienden van CNBC, is hoe Facebook met het fenomeen 'fake news' omgaat. In het net begonnen Trump tijdperk is het soms moeilijk echt en fake news uit elkaar te houden, laat staan alternative facts van de echte te onderscheiden. 

Facebook kreeg flink klappen toen Trump als overwinnaar uit het moddergevecht met Hillary Clinton tevoorschijn kwam, maar bodemde prima rond de 115 dollar.  

 

Momenteel gaan we rond de 132-133 dollar de cijfers in. De verwachtingen qua omzet en winst dan:

  • Winst: 1,31 dollar per aandeel (excl. bijzondere items) volgens Thomson Reuters, vergeleken met 0,79 dollar vorig jaar
  • Omzet: 8,51 miljard dollar, een stijging van 46% vergeleken met vorig jaar (5,84 miljard dollar).

Dat zijn nog steeds enorme groeipercentages, maar toch ook alweer het laagste groeipercentage sinds KW3 in 2015.

 


 NXP Semiconductors

Ons eigen NXP Semiconductors, in principe overgenomen door Qualcomm, komt nabeurs in de VS ook met de jaarcijfers. Hier leest u wat meer achtergrondinformatie over die overname. 

De koers van NXP staat nog 11-12% onder het bod, om verschillende redenen. De verwachtingen bij NXP zijn eveneens hooggespannen, hoewel het voor het bod niet meer uitmaakt. 

NXP nam eind 2015 Freescale Semiconductors over, waardoor het één van de grootste chipmakers in automotive en mcu (microcontroller) producten. 

Nu het hele zwikje samengaat met Qualcomm ontstaat by far de grootste chipbakker, en stoot het Intel met kracht van de troon. 

Grootste overname ooit 

Het is de grootste overname ooit in semiconductorland. Samen worden ze de grootste en stoten ze Intel van de troon.

 

 

Wat nog wel een interessante vraag is, is of NXP zelfstandig niet de potentie heeft uit te groeien tot een bedrijf dat meer waard is dan die 110 dollar per aandeel. De omzet- en winstgroei die straks bekend wordt kan daar misschien wat meer licht over schijnen.

Mochten de cijfers tegenvallen dan zou de koers toch kunnen stijgen omdat meer aandeelhouders dan maar het zekere voor het onzekere nemen en de stukken toch gaan aanmelden. We gaan het meemaken straks.

Verwachte winst per aandeel KW4: 1,60 dollar per aandeel 

Verwachte omzet KW4: 2,39 miljard dollar  


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links