Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tien vragen over Deutsche Bank

Tien vragen over Deutsche Bank

De problemen rond Deutsche Bank trekt de gehele financiële sector, en daarmee de beurzen als geheel, omlaag. Hoe erg is de situatie eigenlijk rond Deutsche? En wat weten we er eigenlijk van?

Wanneer een bank in problemen raakt, blijft het management vaak hardnekkig ontkennen dat er wat aan de hand is. Dat heeft een reden: op het moment dat ze toegeven dat er wat aan de hand is, ontstaat er een bankrun.

Als een bankrun één keer goed op gang komt, is de bank gezien. Zo'n bankrun moet dus te allen tijde voorkomen worden. 

U ziet ook nu de CEO van Deutsche in alle toonaarden ontkennen dat er wat aan de hand is. Nou ja, dat er een reddingsplan nodig is dan. Dat de Deutsche Bank een grote bak met ellende op de balans heeft staan, is een ieder inmiddels wel duidelijk. 

1 Wat is het probleem eigenlijk?

Het echte probleem is dat Deutsche Bank als één van de laatste grote banken zijn rommel niet opgeruimd heeft. Deutsche had en heeft een enorme derivatenpositie en was tot nog toe bij bijna elk bankschandaal betrokken.

Het afbouwen van de balans was niet eenvoudig, omdat veel assets moeilijk te waarderen, en te verkopen zijn. Vaak ís Deutsche Bank zelf de markt. En waarderen ze die slecht in te schatten assets zelf.

Door jarenlang pappen en nathouden werd gehoopt dat er eens betere tijden aanbraken zodat een en ander weer verkocht kon worden. Bankbalansen zijn uberhaupt bijna niet meer te lezen

Momenteel heeft Deutsche een balanstotaal van 1629 miljard euro. Zie onderstaand de total assets per 31 december 2015.

 

In 2010 was het balanstotaal nog 1900 miljard euro, dus het schiet langzaam maar zeker op. Maar niet hard genoeg. Dit zijn natuurlijk waanzinnige getallen. Het balanstotaal van Deutsche is ca. 53,8% van het totale Duitse GDP.  

2. Dat wisten we toch allang? Waarom dan nu opeens? 

De daling van Deutsche Bank kwam in een versnelling terecht toen de bank een boete van 14 miljard dollar opgelegd kreeg van de Amerikaanse justitie. Volgens CEO John Cryan is die 14 miljard dollar echter slechts een openingsbod en zal de uiteindelijke boete veel lager uitkomen.

Die 14 miljard kan Deutsche niet ophoesten. Naar verluidt zou bij een hogere boete dan een miljard of 5 (dat gereserveerd is) al een kapitaalverhoging moet worden doorgevoerd. Dat gegeven heeft de koers geen goed gedaan. En het was al geen feest dit jaar.... 

 

 

 

Vervolgens zei Angela Merkel begin deze week dat de regering 'de bank niet zou redden'. Dat was nou net het enige strohalmpje dat nog over was. De vergelijking werd al gemaakt met het bestuur van een voetbalclub, dat na drie nederlagen zegt 'nog steeds achter de trainer te staan'.

Het spel was nu op de wagen en dagelijks kwamen nieuwe geruchten de wereld in. Grote hedge funds zouden grote bedragen hebben teruggetrokken, de CEO zou de bondsregering wél om hulp hebben gevraagd en volgens de Duitse krant Die Zeit zou er al een reddingsplan in de maak zijn. 

3 Kan Deutsche Bank een systeemcrisis veroorzaken?

Dat kan het zeker, sterker nog: als één bank dat kan, dan is het Deutsche Bank. De verwevenheid tussen banken onderling is groot, maar Deutsche Bank werd zelfs door het IMF eerder al gezien als een spin in het web. Onderstaande afbeelding zegt wat dat betreft genoeg.

 

  

   

4 Zijn er al maatregelen genomen?

Deutsche Bank is al jaren bezig de balans te verminderen, maar het gaat mondjesmaat. Afgelopen week werd toch wel duidelijk dat de problemen serieus zijn. Er werd halsoverkop een Britse verzekeraar verkocht voor 1 miljard euro en andere onderdelen zouden snel een extra 3 miljard aan geld moeten genereren.

5 Is dit Lehman revisited?

Een groot verschil is de aanwezigheid van liquiditeit in het systeem. In 2008 moest de Fed inspringen om alle banken van noodrantsoen te voorzien. Deutsche Bank schijnt nu zelf al veel meer reserves te kunnen aanboren en de ECB zit letterlijk een paar kilometer verderop klaar met het infuus mocht de nood aan de man komen.

6 Zijn er nog meer verdachten?

Het IMF maakte onlangs een overzicht van de toptien banken die een systeemriscio vertegenwoordigen. Op nr. 1 staat met stip Deutsche Bank, dat moge duidelijk zijn. Andere risicovolle banken zijn HSBC en Credit Suisse. Enfin, loopt u het rijtje maar langs. Klik voor groot. 

 

 

Onze jongens staan er gelukkig niet bij. 

7 Wat zegt Deutsche zelf?

John Cryan, de Brit die sinds 15 maanden CEO is, zegt dat er een perceptieprobleem is. De problemen zijn groot, maar de markten overdrijven, dat werk.

 

Vanochtend heeft Cryan een brief rondgestuurd  aan zijn medewerkers waarin hij oproept tot kalmte en speculanten (waar hebben we dat eerder gezien?) de schuld geeft van de commotie. 

8 Worden ING en ABN geraakt?

De meeste problemen zijn bankspecifiek, maar Deutsche heeft een sterke verwevenheid met de rest van de financiele sector, meer dan welke bank ook. Onderstaande afbeelding zag u de afgelopen dagen overal opduiken. 

Het geeft de verbondenheid weer van Deutsche Bank met de andere GSIB's weer. Met GSIB wordt bedoeld Global Systemically Important Banks, ofwel systeembanken die ertoe doen, of, zoals de Amerikanen zeggen, too big to fail zijn. Rechtsonder ziet u ING staan.  

  

 

9 Wat zeggen de Nederlandse banken?

Zoals altijd doen die er het stilzwijgen toe, en wachten ze tot de storm overwaait. Van de week was de voorzitter van de NVB (Nederlandse Vereniging van Banken) Chris Buijink bij BNR Nieuwsradio en die deed net of zijn neus bloedde. Hij wist niet meer dan dat er in de kranten stond en vertrouwde op de uitspraken van Deutsche CEO John Cryan. Die zei immers dat de problemen overdreven werden. 

10 En wat nu?

Gewoon rustig blijven. De politiek en de bank zoeken naarstig naar een oplossing. CEO John Cryan gaat in ieder geval proberen de boete uit de VS omlaag te krijgen, en dat zal ook wel lukken. Andere (Amerikaanse) banken kregen ook veel lagere bedragen voor hun kiezen. Als hij dat dit weekend voor elkaar krijgt is hij een hele baas.

Maandag is de Duitse beurs dicht en in geval van nood heeft de Duitse regering dus een dag extra om in te grijpen. Of het zover komt,is moeilijk te zeggen. De Duitsers hielden eerder de Italianen tegen toen die hun Monte dei Passchi bank wilden redden. 

Merkel is ook niet één van de slagvaardigsten als het op reddingsplannen aankomt, gezien de recente historie inzake de EU-problematiek. Ook daar werd steeds op het allerlaatste moment ingegrepen. 

 

Vrijdag in de namiddag kwam via een Frans persbureau naar buiten dat de boete omlaag bijgesteld wordt naar 5,4 miljard dollar. Het aandeel Deutsche Bank sloot gisteravond laat op Wall Street omgerekend op 11,64 euro....

 

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 september 2016 21:01
    De Amerikanen hebben nu ineens de hele Europese bankensector bij hun edele delen, dat voordeel gaan ze niet zonder meer opgeven. Als ze de Deutsche voor meer dan 6 miljard kunnen beboeten, dan heeft dat een fikse impact, want de verwatering die dan opeens optreedt (de CoCos die dan wellicht triggeren) heeft genoeg impact op het vertrouwen.

    Hoe hard banken ook roepen dat ze hun stresstests overleven, er zijn weinig mensen die vertrouwen hierin hebben, waarmee de tests eigenlijk al geen doel meer hebben. Gaat het vertrouwen (en het kapitaal dat daarmee gepaard gaat) nog iets verder onderuit, dan komen er zoveel banken opeens in de problemen dat we weer een mooie systeemcrisis hebben.
  2. knax63 2 oktober 2016 08:48
    De Amerikanen gaan de Europeanen terug plagen. Als dat zo is dan is dat ordinar ego tripperij en handels belangen van de ene ten koste van de ander beschermen.

    Dit kan zeker de trigger zijn van een boem op de beurs.
    l'histoire se repeate.
    maar telkens in een ander moderner jasje, meer is het niet.

    kortom eigen belang boven algemeen belang.
    icon donald trump ken goed ego trip besluiten uitvoeren, maar of het goed is voor jan en alleman dat denk ik niet.

    crashes kunnen alleen bij liquidity problemen.
    De vraag luidt wanneer dit precies fout gaat?

    Ik heb idee dat de top in de duitse bunds al gezet is en die al is begonnen en de rest volgt gewoon braaf. Ik heb een trader gesproken die al een tijdje zegt dat het niet klopt, maar ja hij trade gewoon door. en pakt ieder keer kleine ritjes die volgens zijn systeem een koop zijn en is er ook zo weer uit.

    DE duitse bank kan tijdelijk een opleving hebben en daarna als nog klappen.

    mijn koers doel is 6,5 en dat ken hij doen via 13a14 of nu direct.

    Ik doe ook mijn best en de markt doet de rest. succes allemaal wetende dat velen het hard nodig hebben.
  3. forum rang 9 objectief 2 oktober 2016 13:34
    Mijn visie is dat de Deutsche Bank wel gered wordt, wellicht niet via directe staatssteun want dat is tegen de EU-regulering maar er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Wat dit voor de koers van het aandeel betekent is afhankelijk van de gekozen/gevonden reddingsoperatie.
    Bijvoorbeeld een kapitaalinjectie van een buitenlandse partij kan de koers flink hoger zetten, maar bij een fusie met een andere bank kan de inbreng
    van de DB nog veel lager gewaardeerd worden.
  4. forum rang 5 Drs P. 2 oktober 2016 13:57
    De Deutsche Bank zal de catalyst worden die meer ellende weer naar boven zal laten drijven; immers de 2008 crisis is bedekt met een paar pleisters (ECB & FED geldprinten ten koste van mn. de middelklas/ pensioengerechtigde), het gezwel is echter verder gegroeit, maar deze keer bij de overheden en banken zoals Deutsche Bank en zal zonder echte structurele veranderingen (die door de socialisten en andere regenten in de EU worden tegengehouden) voor nog veel ellende gaat zorgen. We zadelen onze kinderen op met bergen schulden en groeiende werkloosheid daar de socialisten in de EU als ook de andere regenten niet de kern van het probleem willen aanpakken: breng de maak economie terug uit de lage lonen landen, bouw de enorme overheidslagen in de EU en in de individuele EU landen af.
  5. [verwijderd] 3 oktober 2016 21:44

    Goed punt Francis: "de CoCos die dan wellicht triggeren heeft genoeg impact op het vertrouwen".

    Ja, hoe staat het eigenlijk met die geweldige Coco's die banken en andere financiële instellingen nog meer verbond eigenlijk?

    Ergens doet het me afgezien van de nu meer aanwezige liquiditeit door kamikazepiloot Draghi ter beschikking gesteld toch wat denken aan dat CDO en CFD-gedoe in 2008 vlak voor de Lehmancrisis.

    Groet, Jonas
  6. forum rang 10 rationeel 3 oktober 2016 21:50
    Ze zullen heus wel weer een middel vinden om de belasting betaler er voor op te laten draaien. Overal waar wat te halen valt, zullen ze het niet laten. Maar problemen aanpakken die hun stemmers doen inzien dat ze op moeten krassen. Nee zoveel opofferingsgezindheid mag je niet verwachten.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links