Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Toehappen en koekhappen

Untitled Document Ik begon in 1985 mijn carrière als uitzendkracht bij ABN Amro. Ik wist niet wat ik wilde worden en ging maar eens in de effectenhandel kijken. De beurstijden waren toen nog lekker van 10:00 tot 16:30 uur, maar - toegegeven - ik verdiende dan ook niet veel geld.

Ik leerde wel veel van de oude rotten in het vak. Als dank daarvoor geef ik ABN Amro een tip die ik baseer op de eeuwenoude klassieker Il Principe (de heerser) van Niccolò Machiavelli. Hierin staan alle antwoorden voor managers.

"Wat moet de heerser doen om in aanzien te staan? Militaire acties ondernemen en uitzonderlijke staaltjes van bekwaamheid laten zien. Ten slotte moet hij een dusdanige reputatie opbouwen, dat niemand het in zijn hoofd haalt hem te bedriegen of te misleiden."

Sollen
Ik ga nog even verder: "Een heerser moet ook de kunst verstaan om zowel in de huid van een mens als een dier te kruipen en via wetten en met geweld ten strijde gaan." Ofwel, ABN Amro moet onverwacht agressief uit de hoe komen en een bod doen op Banco Popolare di Lodi. Als ze dat doet, heeft ze meer dan 50% van Banca Antonveneta.

Wat nog veel belangrijker is, ABN Amro heeft mijn steun daarvoor. Ik koop graag aandelen van sterke bedrijven, met een gedegen management dat niet met zich laat sollen. Kortom, zeg niet nee, maar koop er twee.

Op korte termijn levert de overnamestrijd voor ABN Amro een kleine daling op, maar op lange termijn ziet het technische beeld er goed uit.

Kopen
Gauw naar onze andere Nederlandse topper: Koninklijke Olie. Haar eerste kwartaalcijfers waren goed, maar vielen in een slechte beurs. De ex-dividend notering deed de koers zelfs onder de neklijn belanden. Ik kijk even aan hoe het fonds zich in de komende dagen ontwikkelt, want technisch gezien moet het aandeel op een steun liggen.

Ander goed nieuws was er vorige week van Imtech. Dit fonds ligt er technisch ook mooi bij en ik koop daarom bij.

Vergezocht
Hé, nadat Versatel keurig het koersdoel van 1,50 euro aantikte - het duurde langer dan ik verwachtte - was er ineens het gerucht dat Belgacom de telecom wil overnemen. Het fonds steeg zo plotsklaps weer boven alle steun- en weerstandslijnen uit.

Of u als belegger blij wordt van een bod van een paar euro is even de vraag, als u er misschien ooit tientallen voor hebt betaald…

Dividenderend
Wat is KPN eigenlijk waard, als Versatel al interessant is als overnamekandidaat? Ik heb in ieder geval vorige week mijn puts onder mijn aandelen weggedaan op 0,60 euro - zie daarvoor mijn updates over mijn IEX.nl Lage Landenportefeuille. Zo, ik ben weer klaar voor een rally.

Ander interessante koopkandidaten zijn aandelen met een hoog dividend. Eén daarvan is Kas Bank met pakweg 6%. Niet echt duur dus.

Hoewel, sommige fondsen die dividend uitgekeerd hebben zijn nu minder of niet interessant. Neem Corio dat vorige week ex-dividend ging.

Koekhappen
Unilever investeerde fors in haar merken, maar ze heeft last van de prijzenoorlog én haar producten kunnen worden nagemaakt. Ik roep u bij deze op tot een koekoorlog, want maanden na een gewonnen slag door Peijenburg is er bij mijn Appie nog steeds geen ontbijtkoek van dit merk te krijgen - confronterend als ik op tv de koningin zie koekhappen.

Om een lang verhaal kort te maken, ik heb nog steeds puts Unilever en deze houd ik voorlopig vast.

Als laatste had ik het nog over Sell in May, but do remember to come back in September willen hebben. Na het briljante stuk van de onafhankelijke analist Ivan Snurer is alles anders. Als u het niet hebt gelezen, moet u mailen naar info@tobro.nu. Ik stuur het u op.
Klik hier voor Frank van Dongens IEX.nl Lage Landenportefeuille (+3,81%)
Klik hier om te reageren en te discussiëren

Frank van Dongen is het pseudoniem van de bekende Amsterdamse handelaar Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de hedendaagse vennootschap Today’s Beheer bv. Van Dongen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links