Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Small talk

Hoewel vrouwen er getuige een onderzoek van uitgeverij Harlequin anders over denken (klik hier), luidt het gezegde: klein, maar fijn. Inderdaad deden de mid en small caps het vorig jaar goed op de beurs. Of dat een reden is om nu nog in deze kleine aandelen stappen, betwijfel ik.

Hoewel het les één uit de beleggingsleer is, holt de grote meute altijd en overal achter de trend aan. Nee, als ik kijk naar de AMX (Midkap Index), dan zie ik dat ik even niet in de kleinere fondsen moet zitten.

Nu zijn er natuurlijk altijd individuele aandeeltjes te vinden die volop beleggingskansen bieden. Ik wil alleen alle schijn vermijden en daarom ben ik heiliger dan de paus. Ik praat niemand small caps in, zoals Imtech en Smit Internationale die ikzelf bezit.

Kleerscheuren
Grote banken moeten al helemaal oppassen met gejuich. Daarom heb ik het niet over het artikel van Rabobank zaterdag in De Telegraaf. Ik ben gek op kleine fondsen, maar ik besef goed dat als ik eruit moet - bijvoorbeeld bij paniek - dat dit vaak moeilijk gaat, omdat er weinig omzet of slechts een klein deel van de aandelen vrij verhandelbaar is.

Bovendien bestaan er voor deze mid- en small caps geen opties waarmee ik bescherming kan kopen. Kortom, de kans op kleerscheuren is groot.

Nike is uit
Nu ik het toch over lange halen, snel thuis heb: sportartikelengigantNike. Mijn zoontje van tien jaar is natuurlijk niet maatgevend, maar hij wil absoluut niet dit merk dragen. Skategympen zijn in. Als ik lees wat voor sponsorbedragen Nike betaalt aan topsporters, dan zegt mijn boerenverstand dat ik best een gokje met een paar opties kan wagen.

Technisch gezien is het aandeel uit de opgaande trend gevallen en de koers heeft ruimte tot 80 dollar. Ik heb al een ritje gemaakt, maar als Wall Street morgen weer open is kijk ik of er nog meer te halen valt.

Top pick en gokje De top pick van zakenbank JP Morgan Chase is… ASML. Dit is momenteel ook mijn baby. Wie niet met aandelen durft te speculeren, kan een lange call kopen.

Een ander fonds waar ik hoge verwachtingen van heb is Casino. Haar sectorgenoten doen het ook goed en de grafiek duidt op een uitbraak.

Snoepjes
Met andere woorden, ik speculeer momenteel liever met grote dan kleine fondsen. Natuurlijk koop ik af en toe wat snoepjes, maar een maaltijd bestaat uit meer. Anders krijg ik vroeg of laat pijn in mijn buik...
Klik hier voor Frank van Dongens IEX.nl Lage Landenportefeuille (2,72%)
Klik hier om te reageren en te discussiëren

Frank van Dongen is het pseudoniem van de bekende Amsterdamse handelaar Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de hedendaagse vennootschap Today’s Beheer bv. Van Dongen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links