Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waarom OCI zo slecht ligt

Waarom OCI zo slecht ligt

Vanochtend schreef ik in het fondsenrondje nog dat OCI hard daalde, maar een goede verklaring had ik daar niet voor. Er blijkt toch iets te spelen. 

Ik copypaste de mail van een handelaar op het Damrak met zijn uitleg en hier is het linkje naar het WSJ-stuk waar hij naar verwijst.

Er is nieuws waarom OCI zo hard daalt de afgelopen twee dagen: er worden in de VS nieuwe regels aangenomen die tax inversion moeilijker gaan maken. Tax inversion is als een Amerikaans bedrijf een Europese fusie doet om zo lagere belastingen te moeten betalen. OCI wordt deels gefuseerd met CF Industries waardoor ze hun standplaats naar het Verenigd Koninkrijk kunnen verplaatsen.

CF Industries heeft al een aantal productie faciliteiten in het Verenigd Koninkrijk en doordat ze Nederlandse assets van OCI overnemen kunnen ze zeggen dat een groot deel van hun productie in Europa wordt gedaan. Dit zou een verplaatsing van het hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk goedpraten.

Door de nieuwe regels met betrekking tot tax inversion kan het het wel eens moeilijker worden om de deal geaccepteerd te krijgen in de VS. Dit is wel een goed en interessant artikel van de WSJ hierover.

Gisteren werd er op hoog volume verkocht en daalde de koers 4,9%. Vandaag opnieuw een min van 2,4%, maar het volume is nog maar 35% van het gemiddelde dagelijkse volume. Kijken we ook even naar de koersen van Pfizer en Allegan, die in het WSJ-stuk als voorbeelden worden aangehaald.

Pfizer noteert alweer +3,2% in de handel voorbeurs en daarmee maakt het aandeel de daling van gisteren alweer goed. Allergan verloor gisteren 2,8% in de handel in New York. Nog even wat extra info uit Reuters over deze specifieke deal, want over de deal van OCI en CF Industries wordt geen woord geschreven.

Because of the expected structure of the Pfizer and Allergan deal, many analysts believe the new Treasury inversion rules may present little risk. Allergan shareholders would own more than 40 percent of the combined company following a merger with Pfizer, people familiar with the terms being negotiated have said.

"If ... Allergan is more than 40 percent of the new company, most (if not all) of the content of today's Treasury press release doesn't even apply," Evercore ISI senior analyst Umer Raffat said in an emailed note.

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. gam gam 20 november 2015 12:50
    OCI staat op mijn shortlijstje. Negatieve free cash flow, teruglopende omzet, drama assets. Fijn hoor, dit erbij op de AEX. Als ik wat indextracker koop dan dus de VS ipv de AEX. Maar het grootste probleem van dit soort fondsen is wel de schimmige constructies, tax inversions noem maar op. Te onbetrouwbaar om in te investeren.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links