Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nooit meer koersen 'voorspellen'!

Nooit meer koersen 'voorspellen'!

Waar gaat beleggen nou eigenlijk over?

  • Risico
  • Kosten
  • Rente en dividend
  • Rendement

Ik zet het niet voor niets in deze volgorde:

  • Risico en kosten weet u als u gaat beleggen. Tot twee cijfers zelfs achter de komma, als u wilt
  • Toekomstig rente en dividend kunt u redelijk schatten, bij fondsen en trackers zelfs bijna feilloos
  • Blijft er nog één puntje over: toekomstig koersrendement...

Geen idee natuurlijk, hoewel u op basis van rendementen uit het verleden en de mate waarin u risico neemt ook een schatting kan maken. Niettemin is dit natuurlijk verreweg het meest wispelturige element bij beleggen, maar we raken er niet over uit gepraat op de beurs: koersen voorspellen.

Wat gaat de AEX doen? Wat denk je dat EUR/USD over een jaar staat? Ga zo maar door, er gaat geen dag voorbij zonder dat ook ik onder mijn blogjes, of op Twitter en in mijn mailverzoekjes krijg. Sorry, ik voorspel nooit koersen. Het kan niet en het afbreukrisico is enorm.

Tenminste, als je bullish bent. U kunt veilig en vertrouwd jááárenlang iedere dag een beurskrach voorspellen, zonder er ooit op te worden afgerekend. Als het dan een keertje uit komt na zoveel jaar, wordt u op een voetstuk geplaatst. Nouriel Roubini is hier een prachtig voorbeeld van.

"Forecasting is marketing"

Mijn oog valt op een stuk van de onvolprezen vermogensbeheerder Barry Ritholtz. Die trekt in zijn Washington Post-column met hooivork, pek en veren ten strijde tegen koersen voorspellen en de uitgebreide media-aandacht daarvoor. Kijk een uurtje CNBC en u begrijpt wat hij bedoelt.

Het spreekt allemaal voor zich en ik pik dit nog even uit zijn stukje:

What should investors do instead of paying attention to these unsupported, mostly wrong, exercises in futility called forecasting? I suggest three simple things:

1) Have a well-thought financial plan that is not dependant upon correctly guessing what will happen in the future.

2) Have a broad asset allocation model that is mostly passive indexes. Rebalance once a year.

3) Reduce the useless, distracting noise in your media diet.

It is important for investors to understand what they do and don’t know. Learn to recognize that you cannot possibly know what is going to happen in the future, and any investment plan that is dependant on accurately forecasting where markets will be next year is doomed to failure.

Never forget this simple truism: Forecasting is marketing, plain and simple.

Bron van alle ellende

Ik ben het volledig met hem eens: houd u bezig met wat u weet op de beurs en niet met waar u vooral op hoopt. Want daar komt het bij koersen voorspellen en van rendementen dromen wel op neer. Iemand die gaat beleggen omdat hij denkt 10% per jaar te maken... ach, laat ook maar.

Heb ik ook nog advies voor de AFM dat onderzoek doet naar cfd's, waar beleggers slechte resultaten mee schijnen te halen. Misschien is de bron van veel ellende bij al die verschillende producten op de beurs (echt niet alleen cfd's) niet de producten zelf, maar dat koersen voorspellen.

Want u weet dat die trackrecords hondsberoerd zijn en dus gaan trouwe volgers de bietenbrug op. Eigen schuld, maar toch. Nu houd ik persoonlijk niet van verbieden en verboden, maar wellicht toch iets om over na te denken, AFM. Dat geldt ook voor de banken met hun analistenadviezen.

Analisten doen prima werk met hun research en schattingen, maar hun adviezen en koersdoelen hebben een lachwekkend trackrecord. Houd er dan ook mee op. Voor wie zijn ze ook? Wat voor de ene belegger een keiharde buy is, is voor de andere weer een snoeiharde sell. Strikt persoonlijk.

Zonder al die onzin worden beleggers veel meer gedwongen te kijken naar wat er wel toe doet: risico, kosten, rente en dividend. Misschien wordt er dan wel wat minder verliezen geleden bij hippe producten als die cfd's.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 20 januari 2015 11:54
    Beste Arend-Jan,

    Ten eerste vind ik het knap dat je risico zo nauwkeurig weet te kwantificeren, want mij is dat nog nooit gelukt. Tenzij je natuurlijk risico gelijk stelt aan volatiliteit. Maar dat vind ik als lange termijn belegger dan weer nauwelijks interessant. Volatiliteit is belangrijk voor speculanten en optiehandelaars, maar als je over de jaren kijkt, is het niet iets om je druk over te maken. Vind ik. Voor mij is "risico" de kans dat een koers structureel op een veel lager niveau komt. Total loss is daarvan een bijzonder geval. Voorbeeld: Aegon dat vroeger dik boven de €30 stond, maar nu alweer jaren structureel onder de €10. Of Imtech. Of Fugro. Ik bedoel de kans op dat soort gebeurtenissen. Die kans vind ik op natte-vinger niveau soms wel redelijk in te schatten, maar zeker niet met enige zekerheid. En kwantitatief kan ik er echt niks van maken. Het gaat vaak om de kans op een unknown unknown en dat is erg moeilijk in te schatten.

    Analistenvoorspellingen van winstcijfers vind ik eigenlijk best wel bruikbaar. Je moet niet te ver vooruit willen kijken, niet meer dan een jaar eigenlijk. Als je verder gaat kijken zijn er teveel variabelen en wordt de voorspelling een oefening in lijntje doortrekken. Maar op de termijn van een jaar komen ze meestal redelijk in de buurt. En koers volgt winst, dus dat is wat je wil weten.
  2. [verwijderd] 20 januari 2015 12:18
    de verliezen bij CFD's ontstaan vooral doordat de gebruikers ervan op korte termijn proberen te scoren met een hefboom. Dat is nu eenmaal lastig omdat er dan veel meer ruis in de koersen zit. Het blijkt dus dat dit bijzonder lastig is. Op lange termijn doet de volatiliteit er minder toe omdat de waarde van een gezond bedrijf vanzelf naar boven komt, hetzij via dividenden, hetzij via koerswinst. De kunst is natuurlijk wel die gezonde bedrijven te vinden, soms het je er een en dan blijken de cijfers niet te kloppen...

    En voorspellingen zijn vooral amusant om te lezen, maar dat geldt ook voor de voetbal, weers- en andersoortige berichten.
  3. gam gam 20 januari 2015 12:48
    10% per jaar, inflatiegecorrigeerd, is niet te doen denk je?
    Dan is alleen middelen met indextrackers genoeg. Maar dat zou betekenen dat al die fondsbeheerders hun salaris niet waard zijn! De boeven!
    Dat vind ik ook, voor de meesten. Gelukkig heb ik wel een fondsbeheerder gevonden die met statistische zekerheid, zeg een sigma of vijf, de index verslaat, met $BRK.
  4. [verwijderd] 20 januari 2015 12:48
    Exacte voorspellingen doen is inderdaad erg lastig, zo niet onmogelijk. Welk extra nieuwsfeit is nog niet in de koers verwerkt of voor welk percentage is dit al verdisconteerd? Een richting duiden wordt al iets makkelijker mits je de trend volgt die de markt je geeft en prudent risicomanagement toepast.
  5. forum rang 5 theo1 20 januari 2015 12:54
    quote:

    Ali Babba schreef op 20 januari 2015 11:32:

    vraagje: geef eens een voorbeeld van regel 1 waar geen aanames inzitten over de (niets is zekere) toekomst en waar dan nog wel rendement in zit vanwege hedge constructies?

    Ik heb aardig wat verhaaltjes van dit soort schrijvers gelezen en meestal komt een "doordacht financieel plan" ongeveer hier op neer:
    1- bepaal hoeveel inkomen je nodig hebt om van te leven op het niveau dat je ambieert. Hier kan je AOW, pensioen en evt andere inkomsten vanaf trekken.
    2- bepaal een "safe withdrawal rate". Dwz hoeveel inkomen denk je uit je vermogen te kunnen trekken zonder het vermogen uit te putten voordat je dood bent. Standaard is ongeveer 4%. Schrijvers die gewichtig willen doen, nemen meestal een lager bedrag, zoals 3%. Deel het benodigde inkomen door de SWR en je hebt het benodigde vermogen.
    3- bepaal wanneer je wil beginnen dit inkomen te trekken. Op dat moment moet je het in stap 2 bepaalde vermogen bij elkaar hebben.
    4- bepaal hoeveel rendement je gemiddeld verwacht. Standaard is ongeveer 7%, maar schrijvers die graag voorzichtig overkomen nemen een lager bedrag. Natuurlijk is dit wel een voorspelling, maar dat zeg je er niet bij. Nu kun je uitrekenen hoeveel je per jaar moet sparen om op het doelvermogen uit te komen.
    5- beleg alles in 60% aandelen (wereldwijde index) en 40% obligaties (Amerikaanse of Duitse staatsobligaties). Deze verdeling is vrij standaard.
    6- herbalanceer dit ieder jaar.
    7- hoop dat alles uitwerkt zoals bedacht.
    8- verwijs bij dit alles naar zoveel mogelijk academische studies.

    En dan kun je een polemiek beginnen over welke withdrawal rate echt safe is en welk marktrendement je echt mag verwachten. En je kunt voor eindeloos veel perioden in het verleden de volatiliteit berekenen. En je kunt eindeloos backtesten hoevaak dit systeem in het verleden wel en niet heeft gewerkt. Aangezien de veronderstellingen nogal conservatief zijn, werkt het systeem in de meeste gevallen, behalve bij een erg ongunstig getimede (helemaal aan het begin of helemaal aan het eind) zware en langdurige recessie.
  6. Ali Babba 20 januari 2015 20:22
    quote:

    theo1 schreef op 20 januari 2015 12:54:

    [...]

    Ik heb aardig wat verhaaltjes van dit soort schrijvers gelezen en meestal komt een "doordacht financieel plan" ongeveer hier op neer:
    1- bepaal hoeveel inkomen je nodig hebt om van te leven op het niveau dat je ambieert. Hier kan je AOW, pensioen en evt andere inkomsten vanaf trekken.
    2- bepaal een "safe withdrawal rate". Dwz hoeveel inkomen denk je uit je vermogen te kunnen trekken zonder het vermogen uit te putten voordat je dood bent. Standaard is ongeveer 4%. Schrijvers die gewichtig willen doen, nemen meestal een lager bedrag, zoals 3%. Deel het benodigde inkomen door de SWR en je hebt het benodigde vermogen.
    3- bepaal wanneer je wil beginnen dit inkomen te trekken. Op dat moment moet je het in stap 2 bepaalde vermogen bij elkaar hebben.
    4- bepaal hoeveel rendement je gemiddeld verwacht. Standaard is ongeveer 7%, maar schrijvers die graag voorzichtig overkomen nemen een lager bedrag. Natuurlijk is dit wel een voorspelling, maar dat zeg je er niet bij. Nu kun je uitrekenen hoeveel je per jaar moet sparen om op het doelvermogen uit te komen.
    5- beleg alles in 60% aandelen (wereldwijde index) en 40% obligaties (Amerikaanse of Duitse staatsobligaties). Deze verdeling is vrij standaard.
    6- herbalanceer dit ieder jaar.
    7- hoop dat alles uitwerkt zoals bedacht.
    8- verwijs bij dit alles naar zoveel mogelijk academische studies.

    En dan kun je een polemiek beginnen over welke withdrawal rate echt safe is en welk marktrendement je echt mag verwachten. En je kunt voor eindeloos veel perioden in het verleden de volatiliteit berekenen. En je kunt eindeloos backtesten hoevaak dit systeem in het verleden wel en niet heeft gewerkt. Aangezien de veronderstellingen nogal conservatief zijn, werkt het systeem in de meeste gevallen, behalve bij een erg ongunstig getimede (helemaal aan het begin of helemaal aan het eind) zware en langdurige recessie.
    Dank.

    Dat lijkt wat op een pensioen 'universal live' berekening.

    met #4 & #7 toon je weer aan dat in elk plan wel aannames zitten
    die wel eens niet kunnen uitkomen zoals voorspeld/gedacht.

  7. [verwijderd] 20 januari 2015 22:55
    AJK Heel goed geschreven heerlijk en helder!! mijn dank daarvoor!! Maarrrrr.. Beste AJK beleggers zijn net zwemmers in een beleggers zee die soms een A of B diploma hebben. De gevorderden zitten met een C of D diploma in de beleggers zee. En allemaal zoeken ze om zich heen naar da ene ding: "HOUVAST" puur om richting te bepalen!! En het is heel simpel de belegger die niet met discipline in de beleggers zee zwemt nou die verzuipt!!
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links