Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

TA: Krachtige vervolgdoorbraak

Er zit een enorme kracht in deze markt. Ondanks dat ik enkele dagen van consolidatie verwachtte onder de dalende toppenlijn brak de AEX hier gisteren al doorheen en zette zijn opmars sterk voort. Ik gaf wel al aan dat een opwaartse doorbraak reëel was in de loop van deze week.

De snelheid waarmee deze doorbraak plaatsvond, geeft aan dat de stijgende trends nog volledig intact en krachtig zijn en de AEX in de komende maanden zijn jaartop verder kan aanscherpen. Maar of dat dit jaar nog gebeurt, is natuurlijk de vraag.

Mijn eerdere koersdoel van ongeveer 450 punten had ik al doorgeschoven naar de eerste maanden van volgend jaar. Dit had te maken met de verheviging van de correctie in de afgelopen weken. Alle signalen staan nu weer op groen voor de AEX.

Bodemsignalen

Het begon met de capitulatiefase van medio vorige week. De AEX viel toen in twee dagen tijd ongeveer 30 punten terug. Vanuit de media zagen we natuurlijk al de contraire en negatieve signalen opduiken en dat wijst er vaak op dat een bodem dichtbij is.

Tijdens de vorming van de jaarbodem bij 366 wist de AEX op enkele punten na een stijgende langere bodemlijn op de daggrafiek te testen en bleef de koers ongeveer 15 punten boven de stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek.

Vorige week werd ook een enorme hammer op deze weekgrafiek afgerond. Dit waren de eerste duidelijke signalen dat een bodem was geplaatst. Ook de technische indicatoren stonden op een zware oversold-condities.

 • De RSI brak daarbij afgelopen vrijdag al door zijn dalende toppenlijn en gaf daarmee een koopsignaal.
 • De MACD kan binnen enkele dagen een positieve crossing maken.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Ondertussen wist de AEX in de afgelopen dagen al tegen de voormalige augustusbodem aan te drukken bij 388. De koers brak hier gisteren doorheen en wist daarna ook zonder moeite de dalende toppenlijn bij 391,50 opwaarts te breken.

Deze toppenlijn startte bij de eerste lagere top van 422 en de doorbraak hierboven betekent het laatste afrondingssignaal van deze correctie. Opvallend is dat gisteren ook nog een bullish engulfing werd gevormd, een volgend bodempatroon op de daggrafiek.

Nu eerst naar 400

Als de AEX deze week boven de 392 weet te sluiten (op vrijdag) dan is ook een bullish engulfing gevormd op de weekgrafiek. De volgende opwaartse richtpunten in het zeerkortetermijnbeeld liggen bij:

 • de openstaande gap tussen de 400,30 en 401,20
 • het 200-daags gemiddelde van 403,60
 • de oude bekende van 409

Bij dit laatste niveau ligt zowel de dubbele jaartop uit de eerste vijf maanden van dit jaar maar ook het 50-daags gemiddelde. De kans is overigens wel reëel dat er nog een beperkte terugtest in de komende dagen kan plaatsvinden. Steunniveaus liggen bij:

 • de augustusbodem van 388
 • de voormalige dalende toppenlijn van nu 389

Maar de kans is groot dat we eerst richting de 400 zullen opveren tijdens deze zeer krachtige opgaande kortetermijnbeweging. De bodem is gezet, de stijgende trends in het langere beeld zijn intact en de kans op een verdere aanscherping van de jaartop acht ik groot in de komende maanden.

Maar dit zal zeker gepaard gaan met enkele neerwaartse tegenreacties. Zoals u weet bepalen de hogere bodems (ook in het zeerkortetermijnbeeld) de buitengrenzen van een trend.

Daggrafiek DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Hoe staat de DAX er nu voor?
De koers vormde bij het recente jaardieptepunt ook een enorme hammer en gisteren rondde de DAX een bullish engulfing af. Wel bleef de index nog net onder de belangrijkste weerstanden, maar deze kunnen vandaag al opwaarts kunnen worden gebroken.

Het betreft hier de zone 8900 tot 8930. In deze zone liggen de neklijn van een hoofd-schoudertoppatroon en de dalende toppenlijn van deze zeer forse correctie (ruim 15%). Een slotkoers hierboven heft het toppatroon weer op en geeft het laatste signaal dat deze correctie voorbij is.

Daggrafiek zilver

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Een grafiek die ik u verder niet wil onthouden is zilver.
De langere trend is nog steeds dalend en in het kortetermijnbeeld was er vanaf de juli-top (21,55) sprake van een neerwaartse versnelling met een steile dalende kortetermijntoppenlijn.

Tijdens deze daling werden ook eerdere horizontale bodems onder de zilverprijs weggeslagen. Gisteren vond echter de opwaartse doorbraak plaats door deze kortere dalende toppenlijn en dat kan het beginpunt zijn van een sterke verdere opgaande beweging in de komende weken.

Opwaartse ruimte is er richting de horizontale weerstand van 18,90 tot de langere dalende toppenlijn van nu 19,40. Dit laatste niveau moet opwaarts worden gebroken om de langere dalende trendmatigheid ook te breken.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. TA Arcelor Mittal: Buy the dip
 2. TA: Bedankt!
 3. TA: Van lang naar kort

Gerelateerd

Reacties

324 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 22 oktober 2014 09:12
  quote:

  Formule1-Fan schreef op 22 oktober 2014 08:54:

  Goede murge weer alle,
  Zakke zakke, crash nog keer, zijn boot missers die ook willen mee liften weer van onderen uit.

  Dragsie zal nog even wachten, als spreuk, pas in nov. of dec. kans dat ie wat gaat doen.
  ik heb dezelfde visie als jouw.

  gisteren heeft goldman suxs met zyn dikke brandslang,naar boven gespoten.

  wordt het vandaag en donderdag ,net als vorige week, heftig naar beneden spuiten onder de 380 ???????
 2. [verwijderd] 22 oktober 2014 09:32
  quote:

  the gold and silver guy schreef op 22 oktober 2014 09:12:

  [...]

  ik heb dezelfde visie als jouw.

  gisteren heeft goldman suxs met zyn dikke brandslang,naar boven gespoten.

  wordt het vandaag en donderdag ,net als vorige week, heftig naar beneden spuiten onder de 380 ???????
  Haha. Mooi om te zien, deze hoop >.< Puur omdat je angstig was een long positie in te nemen bij de 370-380 en nu de boot mist
324 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.