Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Trending op IEX: Zwarte ridders

Trending op IEX: Zwarte ridders

De stemming zat er de laatste maanden goed in op het GT Advanced Technologies (GTAT) forum. Het aandeel was flink gestegen op een mogelijke deal met Apple. Het verhaal ging dat Apple mogelijk saffierglas van GTAT zou gaan gebruiken in haar iPhone6.

Kortom de aandeelhouders zaten hun geld al te tellen. Tot er iemand langs kwam... DeZwarteRidder.

Hij werd uitgemaakt voor debiel, clown, een demente forumvervuiler en van alles nog wat. Waarom? Wel, DZR waarschuwde consequent voor overdreven optimisme. 

Was de deal met Apple wel zo goed, want de risico's leken vooral bij GTAT te liggen. En kon het bedrijf überhaupt een goed product leveren? Eerder bleek dat moeilijk omdat saffierglas snel barst. En waarom verkochten zoveel directieleden van het bedrijf grote pakketten aandelen?

Verschillende beleggers, verschillende belangen

Na ieder lovend verhaaltje op het forum wees DZR weer op het niet bijster succesvolle verleden van GTAT en de hoge schuldenpositie. Het werd hem niet in dank afgenomen. De gemoederen liepen zelfs zo hoog op dat bij uitzondering  de moderator zich hoogstpersoonlijk op het forum vertoonde. 

IEX - Forummoderator 21 aug 2014 om 13:25

IEX streeft er naar forums te onderhouden waarin bezoekers hun inhoudelijke meningen kunnen geven zonder te worden uitgemaakt voor clown, seniel enz. 

Wij hopen plaats te geven aan volwassen discussies tussen mensen die accepteren dat niet iedereen hetzelfde over een aandeel denkt.

Dergelijke conflicten komen niet alleen bij GTAT voor. Je ziet ze op bijna alle forums. Het komt omdat verschillende beleggers verschillende belangen hebben.

Vier partijen

Er zijn ruwweg vier partijen actief op de IEX-forums. 

1. Mensen die het aandeel hebben en het omhoog willen zien gaan. Een bonte verzameling, waarin je klinische speculanten aantreft, maar ook beleggers onder die zo verliefd zijn op een fonds dat ze de werkelijkheid niet willen zien al wordt die dubbel gebakken op hun bordje gelegd.

2. Dan zijn er natuurlijk de shorters die het aandeel willen zien dalen - die het soms wel omlaag lijken te willen schreeuwen. 

3. Er zijn ook mensen die het aandeel best graag willen hebben maar wachten op een lagere koers. Die zijn uiteraard negatief, maar ook weer niet té, want als ze de aandelen eenmaal hebben, moeten ze het fonds weer omhoog prijzen.

Ja mensen, het is vaak koorddansen op de IEX forums.

4. En dan is er nog een partij. De onafhankelijken. Bezoekers die het leuk vinden om hun mening te geven over een aandeel dat ze niet hebben, gewoon omdat ze verstand van aandelen hebben. Dat zijn vaak de reacties waar de (potentiële) belegger het meeste aan heeft, omdat de afzender er zelf geen belangen bij heeft.

Roze en grijze brillen

U begrijpt het, al die verschillende belangen, dat botst. En ik moet u meedelen, daar is niets aan te doen.

Dus mensen die oproepen om onafhankelijke reageerders als DZR te verwijderen van de forums: nee, dat gaan we niet doen, want dat is niet ons beleid.

IEX zal nooit mensen van forums weren die inhoudelijk van toegevoegde waarde zijn omdat het andere bezoekers niet aanstaat dat hun geliefde aandeel nu niet eens door een roze maar door een donkergrijze bril wordt bekeken.

De kans is namelijk groot dat die twee brillen samen een goed beeld geven. En dat is een kwaliteit waar onafhankelijke beleggers op zitten te wachten.

iPhone6

Even terug naar vorige week. Apple kwam met het kwartaalbericht. En wat bleek: er kwam helemaal geen saffier in de iPhones, slechts in de kleinere Apple Watch. En pats, het aandeel zakte met 30 procent in elkaar. 

Eigenlijk was vrijwel alles waarvoor DZR had gewaarschuwd waarheid geworden. Hij was overigens niet de enige die het zag aankomen. Tot vlak voor de cijfers hadden topmannen van GTAT grote pakketten aandelen verkocht. Iets wat na het Apple-bericht gewoon is door gegaan.

Even terzijde: Time meldde vorige week dat Apple nooit van plan was saffier in iPhone6 te gebruiken en dat ook niet van plan is in iPhone7. 

Nou, u zult begrijpen, de waardering voor DZR was enorm op het GTAT forum

Wonder schreef op 11 sep 2014 om 10:27:

 [...] [..]Ik roep DZR op hier niet meer te komen of de toon te matigen. Zoals je ziet hebben jouw acties alleen maar geleid tot weerstand. Als je echt een mod bent dan zul je je conclusies moeten trekken en het daarbij laten.

Nee dus. 

Henk is Henk, en niemand anders

Sterker nog, de moderator werd voor de zoveelste keer opgeroepen de reacties van de forumvervuiler DZR te verwijderen. En toen hij daar niet op inging, wist een aantal forumbezoekers het zeker. Uw moderator kon niemand anders zijn dan DZR. Ja, u lacht, maar het is echt geen grap.

Daarom hier nog eens een uitleg van het IEX beleid wat betreft moderatie.

Een IEX moderator mag niet actief zijn op de IEX forums die hij modereert en is dat ook niet. Er zijn meerdere IEX moderators en die controleren elkaar. 

Dus nee, deze moderator is niet DeZwarteRidder of Paradise1 of welke reageerder dan ook. Hij is alleen Modbreak Henk en daar heeft hij het al druk genoeg mee.

 


"Modbreak Henk" is één van onze forummoderatoren, die dagelijks streng, rechtvaardig en onvermoeibaar het IEX-forum in het gareel houden. In columnvorm zal hij regelmatig verslag doen van de trending topics onder beleggers, en de interessantste discussies op het forum. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Modbreak Henk

"Modbreak Henk" is één van onze forummoderatoren, die dagelijks streng, rechtvaardig en onvermoeibaar het IEX-forum in het gareel houden. In columnvorm zal hij regelmatig verslag doen van de trending topics onder beleggers, en de interessantste discussies op het forum.

Meer over Modbreak Henk

Recente artikelen van Modbreak Henk

 1. nov '16 Pharming en de Zwarte Ridder 94
 2. aug '15 Moneymaker sprak TomTom 27
 3. aug '15 Imtech: W&W tegen de rest 109

Gerelateerd

Reacties

47 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 22 september 2014 12:12
  Beste Henk,

  Op 8 aug 2014 om 14:18 op het GT Advanced Technology forum heb ik een uitvoerige post geschreven en beargumenteerd waarom er in de iPhone 6 GEEN saffierglas zou zitten.

  Dit heeft bij de betreffende forumleden van GT Advanced reacties ontlokt maar vooral waardering omdat deze stelling beargumenteerd werd met de 10 Q (kwartaalrapport) van GTAT management zelf.

  Zo zie je, dat het niet gaat om het waarschuwen op zich, maar de wijze waarop je de waarschuwingen brengt. De door jou gewaardeerde poster heeft het afgelopen jaar inderdaad gewaarschuwd, echter de wijze waarop hij dat gedaan heeft was weinig opbouwend: middels oneliners en copy paste acties die continue werden herhaald tot vervelens toe. Consequent worden door deze poster de negatieve zaken van GTAT uitgelicht.

  Dat zou niet erg zijn wanneer er een discussie ontstond met de forumleden, die alle tijd en energie staken om deze poster met zijn oneliners van repliek te dienen. Hierop werd door betreffende poster niet ingegaan waardoor geen opbouwende discussie kon ontstaan. Herhaaldelijk is gevraagd om zijn zienswijze op een andere manier te belichten om het forum meer inhoud te geven. Dat is niet gebeurd.

  DAARTEGEN hebben ik en forumleden geageerd. Het gaat deze forumleden er niet om dat van een persoon die negatief is over een bedrijf wordt geweerd.
  Verschillende keren hebben de forumleden zich beklaagd over de WIJZE waarop de zgn. negatieve aspecten van het bedrijf werden belicht.

  Waar het dus om gaat is dat er op een forum een speelgrond ontstaat waarin opbouwend met elkaar kan worden gediscussieerd. Dat is op het GT Advanced forum helaas niet mogelijk gebleken.

  Daarnaast vind ik je tekst over GTAT suggestief, het is jouw keuze om dat ook in dit stuk mee te nemen echter er zijn genoeg argumenten te geven om nog wel te beleggen in GAT.

 2. forum rang 10 DeZwarteRidder 22 september 2014 12:19
  Henk, van harte gefeliciteerd met dit grandioze artikel.....!!!

  Ik ga dit artikel uitprinten en boven m'n bed hangen...!~~

  Het is ook hoog tijd dat de IEX een duidelijk mening geeft over het hebben van een afwijkende mening en de conflicten die hier uit voort komen.
  Ook was het hard nodig om allerlei onzinnige geruchten uit de wereld te helpen.
  De forumregels zijn helaas niet altijd duidelijk voor de forumschrijvers, ook niet voor mij trouwens.
 3. [verwijderd] 22 september 2014 12:20
  Bedankt voor uw reactie, Wonder.

  Er zijn een groot aantal positieve artikelen over GTAT op het forum geplaatst. In totaal veel meer dan negatieve. Artikelen die achteraf grotendeels niet waar bleken te zijn.
  Over die reeks is niet 1 (schrijve één) klacht bij ons binnengekomen.
 4. [verwijderd] 22 september 2014 12:32
  Inhoudelijke reacties zijn helemaal erg zeldzaam hier. Ik zou graag wat leren van mensen die echt verstand ergens van hebben, maar de meeste reacties hier lijken van gokkers of lijnentrekkers te komen. Ik mis een beetje reacties van de mensen die er met de blik van een accountant naar kijken of die echt verstand hebben van een sector en dus het potentieel van een product goed kunnen inschatten.
 5. geobeo 22 september 2014 12:59
  quote:

  RW1984 schreef op 22 september 2014 12:32:

  Inhoudelijke reacties zijn helemaal erg zeldzaam hier. Ik zou graag wat leren van mensen die echt verstand ergens van hebben, maar de meeste reacties hier lijken van gokkers of lijnentrekkers te komen. Ik mis een beetje reacties van de mensen die er met de blik van een accountant naar kijken of die echt verstand hebben van een sector en dus het potentieel van een product goed kunnen inschatten.
  Sja, als je er verstand van hebt en echt goed bent in handelen, waarom zou je dan naar IEX komen en mooie verhalen typen in de forums?

  De frontpage van IEX bestaat grotendeels uit columns van voorspellers en waarzeggers (behalve de belasting/hypotheek adviseurs dan). De forums van degene die die voorspellingen gebaseerd op lijntjes trekken en onderbuikgevoel serieus nemen. Ik vind het niet zo raar dat de forums daarom bol staan van de inhoudsloze onzin :P Des al niet te min lees ik het graag en is het wel vermakelijk :P
 6. forum rang 10 DeZwarteRidder 22 september 2014 13:13
  quote:

  Wonder schreef op 22 september 2014 12:12:

  1) DAARTEGEN hebben ik en forumleden geageerd. Het gaat deze forumleden er niet om dat van een persoon die negatief is over een bedrijf wordt geweerd.
  Verschillende keren hebben de forumleden zich beklaagd over de WIJZE waarop de zgn. negatieve aspecten van het bedrijf werden belicht.

  2) Waar het dus om gaat is dat er op een forum een speelgrond ontstaat waarin opbouwend met elkaar kan worden gediscussieerd. Dat is op het GT Advanced forum helaas niet mogelijk gebleken.

  3) Daarnaast vind ik je tekst over GTAT suggestief, het is jouw keuze om dat ook in dit stuk mee te nemen echter er zijn genoeg argumenten te geven om nog wel te beleggen in GAT.
  Rare argumenten van meneer Wonder..!

  1) Dit is gewoon een smoes: Mensen die verlieft zijn op een aandeel kunnen er gewoon niet tegen als iemand negatieve dingen over hun 'lieveling' zegt.

  2) Om diezelfde reden is een normale discussie ook niet mogelijk: in de praktijk is een normale discussie alleen mogelijk tussen 2 personen die allebei geen enkel belang bij de koers hebben.

  3) Iedere column op de IEX is subjectief en Henk gaat natuurlijk geen analyse geven over GTAT.

  Hier kan ik nog aan toevoegen dat het GTAT-forum om zeep is geholpen door een bijna oneindige stroom beledigingen en onzin gericht aan mijn personage.
 7. [verwijderd] 22 september 2014 13:23
  Ongelofelijk. Ze snappen er werkelijk niks van, maar dan ook echt niks. Als ze de posts van DZR van het afgelopen half uur zouden zien, zouden ze het misschien snappen. Maar ach, waarom zou je je mede moderator vriendje wat verwijten. Ik wacht nog steeds op het inhoudelijke artikel. Wanneer kan ik deze verwachten? Dat is ons beloofd namelijk.

  Bart
 8. forum rang 10 DeZwarteRidder 22 september 2014 13:27
  quote:

  BartDelft schreef op 22 september 2014 13:23:

  Ongelofelijk. Ze snappen er werkelijk niks van, maar dan ook echt niks. Als ze de posts van DZR van het afgelopen half uur zouden zien, zouden ze het misschien snappen. Maar ach, waarom zou je je mede moderator vriendje wat verwijten. Ik wacht nog steeds op het inhoudelijke artikel. Wanneer kan ik deze verwachten? Dat is ons beloofd namelijk. Bart
  Bart,
  je hebt het weer verkeerd begrepen: de column gaat over het GTAT-draadje en NIET over GTAT.

 9. [verwijderd] 22 september 2014 13:32
  quote:

  DeZwarteRidder schreef op 22 september 2014 13:13:

  [...]

  Rare argumenten van meneer Wonder..!

  1) Dit is gewoon een smoes: Mensen die verlieft zijn op een aandeel kunnen er gewoon niet tegen als iemand negatieve dingen over hun 'lieveling' zegt.

  2) Om diezelfde reden is een normale discussie ook niet mogelijk: in de praktijk is een normale discussie alleen mogelijk tussen 2 personen die allebei geen enkel belang bij de koers hebben.

  3) Iedere column op de IEX is subjectief en Henk gaat natuurlijk geen analyse geven over GTAT.

  Hier kan ik nog aan toevoegen dat het GTAT-forum om zeep is geholpen door een bijna oneindige stroom beledigingen en onzin gericht aan mijn personage.

  Het zijn constateringen.

  Ik ga in op 1 en 2) Het klopt dat sommigen hier slecht tegen kunnen. Je bent alleen wel aan het generaliseren. De bezoekers op het GTAT forum kunnen hier prima tegen is gebleken: Ik heb zoals gemeld op 8 augustus verwoord waarom er geen saffier op de iphone 6 zou zitten. Hierop is juist uitstekend gereageerd door de 'mensen en hun lieveling'. Er ontstond zowaar een normale discussie op het GTAT forum. 10. forum rang 10 DeZwarteRidder 22 september 2014 13:37
  quote:

  Wonder schreef op 22 september 2014 13:32:

  [...]Het zijn constateringen.

  Ik ga in op 1 en 2) Het klopt dat sommigen hier slecht tegen kunnen. Je bent alleen wel aan het generaliseren. De bezoekers op het GTAT forum kunnen hier prima tegen is gebleken: Ik heb zoals gemeld op 8 augustus verwoord waarom er geen saffier op de iphone 6 zou zitten. Hierop is juist uitstekend gereageerd door de 'mensen en hun lieveling'. Er ontstond zowaar een normale discussie op het GTAT forum.
  Het verschil met mijn persoon is dat ik vooral analyseer op gevoel en ervaring en toch een keiharde mening geef.

  Ik heb vooral oog voor negatieve signalen, die vaak tussen de regels te vinden zijn.

  Mijn aandacht voor de grote insiderverkopen werd gewoon weggehoond.
 11. Met Effekt 22 september 2014 13:54
  quote:

  geobeo schreef op 22 september 2014 12:59:

  [...]

  Sja, als je er verstand van hebt en echt goed bent in handelen, waarom zou je dan naar IEX komen en mooie verhalen typen in de forums?

  De frontpage van IEX bestaat grotendeels uit columns van voorspellers en waarzeggers (behalve de belasting/hypotheek adviseurs dan). De forums van degene die die voorspellingen gebaseerd op lijntjes trekken en onderbuikgevoel serieus nemen. Ik vind het niet zo raar dat de forums daarom bol staan van de inhoudsloze onzin :P Des al niet te min lees ik het graag en is het wel vermakelijk :P

  Ik kan niet voor anderen spreken naar ik post wels eens omdat ik mensen wil helpen. Ja, dat klinkt misschien naïef maar zo is het. Mij valt namelijk op dat het zoeken (die dankzij Google redelijk goed te vinden is) en verwerken van informatie kennelijk nog altijd erg moeilijk is.
  Ik geeft toe dat de forums en ook columns soms niet een hoog nivo hebben. Aan de andere kant het is gratis, you get what you pay for.
 12. [verwijderd] 22 september 2014 13:55
  DZR,

  Je hebt het weer verkeerd begrepen. Ik vraag niet inhoudelijk over gtat. Waar zeg ik dat? Ik had een inhoudelijk artikel verwacht betreffende het bekende probleem. Hier wordt echter niet op in gegaan. Wie ging er ook alweer niet in op inhoudelijke vragen? Oja, dat was jij. Weer een link tussen jou en de moderators. Het is zo duidelijk.

  Haha, en oja, jij zegt dat je analyseert? Dat laat je anderen doen. Jij kan goed copy pasten en googlen op afbeeldingen. Dat is niet analyseren.

  Bart
47 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links