Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Hóógtevrees?!

Vooruitblik: Hóógtevrees?!

 

First things first, ING. Die sensationele 40 miljoen stuks bestens order van vrijdag dus, waardoor het fonds op de slotveiling gelijk één van Alibaba's veertig rovertjes +5,75% omhoog spoot. Daardoor ging de AEX op de hoogste stand van de dag, dit jaar en sinds de start van de bullmarket in maart 2009 het weekend in.

Selwyn heeft gelijk, kijk hier is het persbericht van de Stoxx indices:

  • ING gaat de STOXX Europe TMI Growth Index
  • Unilver komt in de STOXX Europe TMI Value Index
  • ASML zoeft in de STOXX EUROPE Sustainability 40 Index

Niche-indices, het lijkt me inderdaad dat ING veeeuuuls te groot is gekocht. Nulletje te veel ingetoetst? Morgen opletten dus, want het kan maar zo dat iemand van een vrachtwagen vol ING-aandelen afmoet?! :-) 

 

 

Wat heet opletten. Als ik de lange ING grafiek zie ligt er technisch een zee van ruimte richting 15 à 16 euro, maar dan moet wel eerst deze uitbraak op hoge omzet worden bevestigd! Of interpreteer ik de grafiek en de hele rimram aan indicatoren verkeerd? Let wel. ik heb niet doorgeleerd voor TA :-)

 

 

Alibaba

Nog meer terugblikken op vrijdag: vertel, is er toevallig iemand van u die aandelen Alibaba heeft gekocht als lange termijnbelegging? En waarom dan, ik ben echt nieuwsgierig. Vertel het. Dus geen turbootje om op koerswinst te gokken, maar wie de aandelen buy & hold heeft aangeschaft.

Geheel in stijl pak ik de basis-fundamentals van het bedrijf er bij. Ja, dit is alles. Dat is behoorlijk aan de prijs voor een bedrijf dat in KW2 2,56 miljard dollar omzet behaalde, maar daar wel liefst 1,99 miljard dollar net income uit haalde! Die omzet was grofweg een verdubbeling van een jaartje eerder.

Daarom die IPO-frenzy? Iedereen hoopt op een goudmijn. Moet Alibaba wel dit groeitempo en die verbijsterende winstmarge vasthouden.

 

 

Wat dat betreft is deze beursgang weer een sign of the times. We lopen met z'n allen te mekkeren dat het te hard gaat, dat het te duur is, dat de relatie economie-beurs zoek is, dat het allemaal bubbles zijn, dat er een krach dreigt en dat de centrale banken het hebben gedaan.

Intussen kopen we wél met z'n allen alles omhoog wat los en vast zit! Hierin zit wel het grote verschil met de ICT-bubbel van 2000. Nu schudden we ons hoofd en toen liepen we de polonaise en waren aandelen kort door bocht gezegd ook anderhalf tot twee keer zo duur.

Het is een leuke testcase. De Alibaba-beursgang heeft alles in zich waar we later op terugblikken van zie-je-nou-wel? Dat was het hoogtepunt van de bullmarket. Kon niet anders! We gaan het meemaken. Voor hetzelfde geld gaat Alibaba als De Nieuwe Google de geschiedenis in.

Winstwaarschuwers?

Komt mij goed uit deze uitwijdingen, want over de komende week kan ik heel kort zijn. Op de eerstc schattingen van de inkoopmanagers (flash manufacturing en services PMI's in flitsend beursjargon) van VS, China, Duitsland, Frankrijk en EU na ademt de agenda lééégte.

Er zijn nog wat herziene BBP-cijfers - waaronder die van de Amerikanen en van ons - maar die hebben doorgaan nul koersimpact. Verder kom ik de Duitse leading indicator Ifo Geschäftsklima tegen en het definitieve consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan.

Buitengewone aandeelhoudersvergaderingen zijn er van KPN en Wereldhave. Niet in de agenda en het is nog wat aan de vroege kant, want het KW3-cijferseizoen duurt nog een weekje of drie. Gelet op de groeivertraging in Europa kunnen wel de eerste winstwaarschuwers verschijnen.

Unilever vorige week met die groeivertraging zal echt niet de enige zijn die last heeft van de aanhoudende kopersstaking en dan heeft dat fonds nota bene nog een sterkere dollar als rugwind. Helaas, het is natuurlijk als belegger ondoenlijk de winstwaarschuwers te voorspellen.

Duizelige AEX en rente

Voorspellen is wat mij betreft sowieso uit den boze op de beurs, maar als beurscommentator moet ik natuurlijk nog wel wat over onze AEX zeggen. Zoals gezegd, de index staat op hoogste stand van dit jaar en sinds de start van de bullmarket in maart 2009:

 

 

Onze staatsobligaties staan al helemaal op eenzame hoogte, ofwel de rente staat meters onder de zeespiegel en op het laagste niveau sinds dit land in de zestiende eeuw ontstond!

 

 

Voor de dividendknippers onder u: de AEX herbeleggingsindex moet nog 2,68% stijgen voor een een all time high. De AEX zelf... ach, laat maar :-(

 

 

De bietenbrug op

Corné van Zeijl heb ik een grafiekje gevraagd met de verwachte koerswinstverhouding voor de komende twaalf maanden van de AEX. Als ik die krijg plak ik die er bij. U snapt natuurlijk waar ik naar toe wil. Die grafiek zal ook linksonder beginnen en naar rechtsboven lopen.

Met andere woorden: alles staat hoog, is duur en loopt verder op. Dat kan morgen afgelopen zijn, maar het kan ook nog jaren doordenderen to absurde hoogtes. Van 2000 hebben we niet geleerd, want als ik nu al die hypes en torenhoge koersen bij IPO's zie... Alibaba is niet enige.

De enige wijsheid is, maar die geldt in iedere markt, is dat u nooit in één keer al uw geld in de beurs schuift. Daar ben ik een beetje bang voor. Dat hardcore spaarders wakker worden, angst hebben de boot te missen, vol op het orgel gaan en dan weer net zo de klos zijn als na 2000.

Genoeg, hier de hele agenda plus consensus. Veel succes én veel plezier deze week. Ja plezier, want de beurs is toch gewoon leuk? Ik vond het een mooi potje vrijdag met Alibaba, ING en de rest om maar wat te noemen. Smaakt naar meer :-)

22 sep
09:30 Nederland vastgoedcijfer
14:30 VS Chicago Fed National Activity Index aug (cons. 0.35)
16:00 VS verkoop bestaande woningen aug (cons. 5,18M)
16:00 EU consumentenvertrouwen sep

23 sep
01:00 Japanse beurs dicht
03:45 China HSBC Manufacturing PMI sep (cons. 50,0)
08:45 Frankrijk BBP
09:00 Frankrijk Manufacturing PMI sep (cons. 47,0)
09:00 Frankrijk Services PMI sep (cons. 50,2)
09:30 Duitsland Manufacturing PMI sep (cons. 51,2)
09:30 Duitsland Services PMI sep (cons. 54,6)
10:00 EU Manufacturing PMI sep (cons. 50,5)
10:00 EU Services PMI sep (cons. 53,0)
13:30 Buitengewone aandeelhoudersvergadering Wereldhave
15:00 FHFA House Price Index jul (cons. 0,4%)
15:45 VS Manufacturing PMI sep (cons. 58,1)

24 sep
09:30 Nederland ondernemersvertrouwen
09:30 Nederland economische groei
09:30 Nederland werkgelegenheid
10:00 Ifo geschäftsklima sep (cons. 105,7)
16:00 VS verkoop nieuwe woningen aug (cons. 430k)
16:30 VS weekrapport olievoorraden

25 sep
14:30 VS Jobless Claims (cons. 300K)
14:30 VS Durable Goods Orders aug (cons. -17,1%)
15:45 VS Services PMI sep (cons. 61,0)
17:00 VS Kansas City Fed Manufacturing Index sep (cons 8)

19 sep
01:50 Japan inflatie CPI aug (cons. 3,2%)
04:00 China Leading indicators aug
08:00 Duitsland consumentenvertrouwen sep (cons 8,5)
11:00 Buitengewone aandeelhoouders vergadering KPN
14:30 VS BBP KW2 (cons. 4,6%)
15:55 VS consumentenvertrouwen UvM sep (cons. 84,6)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 september 2014 15:19
    Hoi Coyote,

    Dat denk ik ook. Morgen is het effectief, dus vrijdag op het slot had een fonds of tracker (?) de laatste kans om de boel op orde te maken voor morgen.

    Maar 40 miljoen stuks! Dit moet bijna wel een mis-trade zijn, al dan niet verband houdende met die index-opname.

    Gr.
    Arend Jan
  2. [verwijderd] 21 september 2014 15:53
    Als de koersstijging van ING naar € 11.95 op vrijdag een rationele achtergrond zou hebben, dan moet dit terug te zien zijn in de koers van ING op Wall Street na het sluiten van de Nederlandse beurs.
    Nee dus ! Daar sloot ING op € 11.59.
    Dus waarschijnlijk toch een nulletje te veel ingetoetst bij het inzetten van de order.
  3. [verwijderd] 21 september 2014 19:03
    de vragen die ik zojuist ook onder de column van Nick Bakker plaatste, en waarop ik (en vele anderen) graag een antwoord zou willen hebben:
    ik vraag me af waarom Yahoo zo erg is gedaald in koers, terwijl het fonds ca. 24% van de aandelen Alibaba heeft/had, waarvan voor de beursgang van Alibaba ongeveer 4 % (?) moest worden verkocht. Yahoo hield dus genoeg aandelen Alibaba in portefeuille (ca.20% ?) om ook te profiteren van de enorme stijging van laatstgenoemd fonds. Het tegendeel gebeurde !
    Wie weet hoe dat zit? En wat de vooruitzichten zijn voor Yahoo ?
  4. Belegde boterham 21 september 2014 20:04
    quote:

    Leve de Beurs schreef op 21 september 2014 19:03:

    de vragen die ik zojuist ook onder de column van Nick Bakker plaatste, en waarop ik (en vele anderen) graag een antwoord zou willen hebben:
    ik vraag me af waarom Yahoo zo erg is gedaald in koers, terwijl het fonds ca. 24% van de aandelen Alibaba heeft/had, waarvan voor de beursgang van Alibaba ongeveer 4 % (?) moest worden verkocht. Yahoo hield dus genoeg aandelen Alibaba in portefeuille (ca.20% ?) om ook te profiteren van de enorme stijging van laatstgenoemd fonds. Het tegendeel gebeurde !
    Wie weet hoe dat zit? En wat de vooruitzichten zijn voor Yahoo ?

    Als koersen een 'half' jaar vooruitlopen dan.. of buy the news sell the facts verhaal

    Wat ik ergens las tav Yahoo is dat het bedrijf zelf niet zoveel/goed presteert maar dit jaar leuk meelift met Alibaba.

    Stukje over de cijfers jan 2014:

    "Gillis said many investors now held Yahoo because of its stake in Alibaba, China’s internet giant, and Yahoo Japan. “All of these efforts are not translating into revenue growth. More of its income comes from equity investments [in Alibaba and Yahoo Japan] than the core business,” he said."

    www.theguardian.com/technology/2014/j... uit de Guardian
  5. [verwijderd] 21 september 2014 20:37
    hieronder een artikel van Beurs.Com, dat me toch weer enigszins positief stemt t.a.v. Yahoo:

    Is Yahoo minder dan $ 0 waard ?
    By Ronald Hendrickx on 17/09/2014
    De Amerikaanse internetgigant Yahoo heeft buiten zijn eigen activiteiten ook nog belangen in andere groepen. Als we al deze belangen optellen en we trekken de schulden daar van af, kom je op een netto waarde van $ – 3,8 miljard. Als Yahoo al zijn belangen zou verkopen, heeft het dus $ 3,8 miljard meer cash op de balans staan dan het bedrijf op de beurs waard is, de rest krijg je er gratis bij. Is Yahoo dan minder dan $ 0 waard ?
    Natuurlijk niet!! Maar het belang van Alibaba wordt geschat op $ 35,1 miljard, het belang in Yahoo Japan op $ 7,8 miljard en het heeft $ 4,3 miljard cash op de balans staan, in het totaal $ 47,2 miljard. Trek je daar $ 1,1 miljard schulden van af dan kom je op een totale waarde van $ 46,1 miljard of $ 3,8 miljard meer dan de huidige marktkapitalisatie.
    Veel zal afhangen hoe veel belastingen Yahoo moet betalen bij de verkoop van Alibaba en wat Yahoo gaat doen met de berg cash die ze gaan ontvangen. Het huidige Yahoo groeit amper, maar genereert wel cash. Er is dus nog voldoende ruimte voor het bedrijf om zichzelf opnieuw uit te vinden.
  6. taurus86 21 september 2014 21:04
    Alibaba, de Tulpenmanie ´revisited´! Amazon k/w 500+ en nu wéér een tulpenbol erbij. Een grachtenpand werd er ooit voor 1 tulpenbol betaald! Maar zelfs de deskundigen verklaren dit nu voor normaal.
    Ja, dan wordt het tijd om de kroeg te verlaten. Dit gaat eindigen in rake klappen, veel geschreeuw en veel tranen.
  7. powertje 21 september 2014 21:34
    quote:

    kolenboer schreef op 21 september 2014 18:21:

    Dat alles hoog staat heeft enkel en alleen met de CB's te maken. Die verzieken de hele markt. Voor mij geen indexen meer.

    De euro naar 1 en de eurozone gaat naar de kelder. Economie -7%, je kunt er op wachten.
    Als de Euro/Dollar koers naar 1 euro gaat.
    Dan word onze economie alleen maar sterker omdat het dan goedkoper is voor Amerika om pruttel te kopen in europa.

    Maar Amerika zal merken dat ze minder vraag krijgen uit Europa omdat het duurder is geworden ;).
  8. Harm Wijk 22 september 2014 12:16
    Leuk hoor een lange grafiek van ING en dan technische analyse. Maar na de grote knal in 2008 is het aantal aandelen ING bijna verdubbeld, en heeft ING bijna de helft van alle assets verkocht. Bovendien was het dividend voor de krediet crisis 7% en nu 0. Dus de (fundamentele) waardering van ING is nu al veel hoger dan in 2007. En we weten allemaal hoe dat afliep... Lange leve de grafieken!
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links