Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Inhaalrace achterblijvers

De weerman kondigde afgelopen week aan dat de zomer voorbij is. Meteorologisch en astronomisch duurt het nog enkele weken, maar gevoelsmatig is de zomer al enkele dagen het land uit.

Dit druilerige weer loopt enigszins gelijk met het klimaat op de financiële markten: het algemene beeld is rustig, maar toch zijn de beurzen nog amper vooruit te branden.

Dit is overigens het beeld dat nu al het hele jaar te zien is op de beursvloer. Enkele stappen vooruit, afgewisseld met een paar stappen terug. Per saldo gaan de Westerse beurzen nergens naartoe. Meer nog, heel wat vooraanstaande indices staan amper op winst dit jaar.

Dat is wel even wat anders dan de voorbije jaren, toen de jaarlijkse stijgingen de historische gemiddelden ver overtroffen. Hieronder ziet u een staafgrafiek met de rendementen voor 2014, met niet enkel de zwaargewichten, maar ook enkele andere segmenten. 


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Povere prestaties

De traditionele markten staan aan de rechterzijde en de meer specifieke beurssegmenten aan de linkerhelft. Wat mij meteen opviel, was de povere prestatie van de Dow Jones (Amerika) en de DAX (Duitsland).

Het enige segment dat het bij de traditionele onderdelen relatief goed deed, was de technologiesector (Nasdaq). Dat segment was tevens een sterkhouder binnen de algemene markt, waardoor een bredere index zoals de S&P 500 nog een redelijk goede prestatie kan voorleggen in 2014.

Ik ben nog eens wat verder gaan graven in de beurscijfers van de traditionele markten, en het moet gezegd dat ik verder weinig positieve uitschieters heb teruggevonden. Eerder verliezers, waaronder de Russell 2000 (smallcapindex) met -2%.

Meer beweging

Op zich is dit wat mij betreft een goede ontwikkeling. In de voorbije jaren kropen de koersen immers elk jaar wat hoger, waardoor ik me zorgen begon te maken over de houdbaarheid van deze stierenmarkt. Even ter plaatse rust kan enkel een positief effect krijgen voor de komende jaren.

Maar dat impliceert wel dat we naar alle waarschijnlijkheid geen vuurwerk meer hoeven te verwachten voor de komende maanden. Ik verwacht daarentegen een hogere volatiliteit, meer turbulentie dus, zowel naar boven als naar beneden toe.

En dan is het giswerk waar de markten zullen eindigen dit jaar: in mineur of in (hernieuwde) euforie. Ik vermoed echter dat er per saldo misschien niet zoveel gaat gebeuren, want dit is het beeld dat we nu al in heel 2014 te zien krijgen.

Achterblijvers

Op enkele andere markten loopt het wel gesmeerd dit jaar; de afgestrafte en achtergebleven onderdelen:

  • Hoewel de grondstoffen een gemengd beeld lieten zien, zijn enkele achterblijvers in dat segment (waaronder bijvoorbeeld goud) aan een stevige inhaalrace begonnen. Ook andere belangrijke grondstoffen staan op hoge niveaus. Denk daarbij aan olie.

  • Ook de groeimarkten doen het dit jaar uitstekend. De opkomende markten zitten al jaren in de hoek waar de klappen vallen, maar dit jaar pronkt deze activaklasse eindelijk eens op het podium.

    De MCSI Emerging Markets ETF staat immers maar liefst 11,6% hoger. Dit komt met name door de forse stijgingen van de belangrijkste groeilanden in Azië (China, India) en Zuid-Amerika (Brazilië). Het waren jaren de kneusjes van de beurs, maar met dit imago wordt in 2014 komaf gemaakt.

  • Een laatste segment dat er dit jaar met kop en schouders bovenuit steekt, is de goudmijnsector. Het is wellicht een van de meest verguisde en gehate beurssegmenten van de afgelopen jaren.

    Door de stevige correctie van de goudprijs in het afgelopen jaar werden de goudmijnaandelen collectief geliquideerd, met alle gevolgen van dien voor de waarderingen. De koersen doken gemiddeld tot 80% lager in de voorgaande periode.

    En dan weet je het wel: als een marktsegment met ¾ zakt in waarde, dan kan je een indrukwekkende rally in de nabije toekomst mverwachten. Dat is precies wat er momenteel te zien is: het gemiddelde goudmijnaandeel staat in 2014 al zo’n 20% hoger!

Junk-rally

Sommige analisten noemen het een junk-rally, wat zou wijzen op een einde van de stierenmarkt. Volgens hun redenering kopen beleggers in de laatste fase de kneusjes van de beurs. Dat kan een mogelijke verklaring zijn voor de beursactie in 2014.

Ik denk eerder dat de beursfavorieten van weleer opnieuw opgepikt worden, omdat de traditionele beurssegmenten minder aantrekkelijk zijn geworden na jaren van fors stijgende koersen. Niet dat ik de beurs duur vind, maar het werd wel tijd voor een broodnodige pauze.

Ik verwacht dat deze pauze nog wel een tijdje kan aanhouden, waarbij de turbulentie in het najaar kan aantrekken door een hogere volatiliteit. Grotere beleggers, waaronder George Soros, zijn hun portefeuille momenteel al aan het afschermen tegen een dergelijk scenario.

Anderzijds zullen de achterblijvers gegeerd blijven, want er is nog heel wat in te halen. Zo moeten goudmijnen nog minimaal verdubbelen vanaf het huidige niveau om aan te knopen bij hun historische gemiddelden.

Wees dus op uw hoede, waak over uw cashpositie en geef de voorkeur aan de winnaars van 2014.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links