Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het Draghi-effect is uitgewerkt

Vorige week maakte de beurs een echte eindekwartaalbeweging. Zo stopte de daling op de Nasdaq even en deden aandelen een stapje omhoog. Ik had mijn short verkleind en dus was het wel grappig, zo rond 1 april.

Sprekend over grappen, vorige week kwam Mario Draghi met teksten dat hij de deflatie zal gaan stoppen en dat ze QE-achtige stunts gaan uithalen. Maar vreemd genoeg was hij nog niet echt concreet over zijn plannen en dus had hij geen effect.

Wat wel groot effect heeft is dat de pensioenen weer verder versoberd worden om de vergrijzing te kunnen bijhouden. Voor de toekomst betekent dit minder consumeren voor een grote groep mensen.

Achter de economie aan

Ook word ik niet vrolijk van de oplopende werkloosheid. Als je de Financiële Telegraaf van zaterdag bekijkt dan staat op de voorpagina:

  • een reorganisatie bij TNT die 130 banen kost
  • glasfabriek Sas van Gent uit 1899 gaat op de fles alle banen weg
  • het zwartste scenario voor Philip Morris zijnde 1230 man ontslagen

Nu zullen de optimisten argumenteren dat de arbeidsmarkt altijd achter de economie aan loopt en dat het dus pas later gaat aantrekken met banen... maar ik geloof hier niet zo in.

De situatie met Rusland wordt steeds grimmiger en de situatie in de momentumaandelen wordt zorgelijk. Kortom ik geef Code Oranje voor de brede markt oftewel: we gaan van Defcon 4 naar 3, waarbij Defcon 1 de 2008-situatie is en Defcon 5 een leuke rustige opgaande markt is.

Toch weer taperen

In dit licht is het ook wel goed te zien dat Janet Yellen weer is gaan taperen. Dus nadat ze eerst aangegeven heeft dat de economie sterk genoeg was en er langzaam afgebouwd kon worden moet er nu wellicht ineens weer meer getaperd worden.

In het kader van taperen vond ik dit wel een interessant verhaal.

Kortom is was al niet positief maar werd de afgelopen week helemaal negatief. Ik heb daarom mijn long in CSM verkocht. Mogelijk doe ik dit net als mijn SBM-positie te vroeg maar winst is winst in deze markt.

Mijn lievelings short Amazon zakte lekker weg. Rond de ultimo heb ik even mijn positie dicht gehad maar ben weer short. Amazon komt wel met een paar leuke dingen naar de mark,  maar ook met een apparaat dat je boodschappen bestelt.

Maar ik heb al eerder uitgelegd dat wat een bedrijf doet niets te maken hoeft te hebben met hoe een bedrijf gewaardeerd is. Ik ben dus short.

Nog even een leuk idee: bij een aandeel van 323 dollar kunt u net als ik de call april 14 verkopen op 5,20 dollar (koers vrijdag) en dan een put kopen op april 14 uitoefenprijs 315. Let wel op dat u de gelijke expiratiedata neemt.

We hebben een verkoopsignaal volgens het boekje voor Tesla. Ik ga in het Lage Landen-fonds de aandelen opnieuw short nu de koers heel mooi de Twindicatorlijn heeft geraakt en omlaag gegaan is.

Op de weekgrafiek ziet u pas echt de absurditeit van dit aandeel, besef als u long zit dat beleggers makkelijk winst kunnen nemen. Dus omlaag wil iedereen gemakkelijk verkopen.

Ik heb Yahoo ook al eerder aangegeven als short. Als u bij uw broker niet short kunt of als u dat te heftig vindt, dan kunt u ook gewoon een putje kopen of een turbo short.

Wat ik wel leuk vind is de koop van de May uitoefenprijs 34-put op 1,70 dollar of de May uitoefenprijs 33 op 1,22 (koers aandeel op moment van schrijven 34,00 dollar).

Ebay op een koers van 54 de May uitoefenprijs 54 doet 2,00 dollar.

Facebook gaat richting zijn introductieprijs. De trend is gebroken. Ik ben benieuwd waar ze heen kunnen.

De huidige koers van Linkedin is 165,83 dollar, hoewel ze mogelijk even steun hebben rond deze zone heb ik toch een shortidee: koop put May uitoefenprijs 165 op 11,65 dollar en verkoop de put Linkedin May uitoefenprijs 145 op 4,00 dollar.

U kunt 7,65 verliezen maar u kunt ook 20 dollar winnen als ze nog verder omlaag gaan. De liefhebbers kunnen ook een ratiospread doen. 

Zynga is ook nog steeds dalende.

Zelfs Apple staat op de nominatie om te gaan dalen. Apple wil een chipmaker kopen. Het kan een goede deal zijn, maar het wordt de grootste koop in de geschiedenis van Apple.

De AEX zou even wat terug kunnen; 408 lijkt me een grens waar de index niet overheen gaat. Ik zit futures short op de AEX, nog wel met wat verkochte puts eronder omdat ik vrijdagmiddag nog niet heel zeker van mijn zaak was. Vrijdagavond was ik dat natuurlijk wel.

De Twindicator staat nog op long, pas onder de 398 krijgen we een officieel verkoopsignaal.

De Nasdaq is opvallend zwak, maar het lijkt nog een kleine correctie. In procenten en punten is het echter geen echt kleine correctie meer.

De Nasdaq 100-grafiek laat ook mooi zien dat er nog meer in het vat zit aan daling; 3250 is een belangrijke eerste echte steun.

De Nasdaq Composite Index op maandbasis geeft mooi aan hoe hard het gegaan is en hoe ver de koers van de 2009-bodem zit.

De Dow Jones had vrijdag een eerste zwakke dag sinds tijden. In de Twindicator moet de koers door de 16.258 zakken om een officieel verkoopsignaal te krijgen.

In mijn tradingfonds en privé heb een shorttracker (nee niet een schaatser) maar een ETF die profiteert van een daling ik heb de TZA. Hier vindt u een rijtje. Wat mij betreft hebben we een sell uit het boekje nu ze de Twindicatorlijn hebben aangetikt en omlaag gegaan zijn.

De Nasdaq Biotech blijft ook maar dalen... U kunt er nog steeds uit. Helemaal als u naar de waardering van deze aandelen kijkt.

Ik denk dat de daling van de momentumstocks uiteindelijk de totale markt kan trickeren tot een grotere correctie. Gezien het grote aantal momentumtraders kon het wel eens een bloedbad worden. Helemaal nu veel beheerders volatility als risicomaatstaf nemen.

Als het gaat bewegen, dan gaat het extra bewegen...

Nog even leuk IEX blijkt in Amerika een trading platform te zijn: Flash Boys Dark Pool.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 april 2014 10:11
    Over deflatie gesproken: de regering had voor CPB en Knot het zeiden, afgezanten rondgestuurd om te vertellen dat de economie beter ging draaien dan verwacht, de jaarplanningen moesten dan ook op die 'verlichte ideeën' afgestemd worden. Dat bloedbad zal dan ook wel buiten de beurs plaatsvinden. De koperprijs is verder omlaag gegaan, economische activiteiten in China nemen forser af dan verwacht(een bekende formulering). Naar wat ik lees doet de FACTA(of is het een VS-FATWA tegen alles en iedereen?) ook hier economische activiteiten ondergraaft. Nieuw-Zeeland wordt intussen ook aangepakt zoals VS dat deed met Zwitserland. VS burgers zijn dan ook niet meer zo welkom in Zw.
  2. Bonost 7 april 2014 14:24
    quote:

    sok2 schreef op 7 april 2014 11:08:

    Uh taperen is toch hetzelfde als langzaam afbouwen of ben ik nu gek?
    Right. Volgens mij gaat Yellen alleen nadenken of de tapering in hetzelfde tempo moet worden voortgezet. Afhankelijk van de economische vorderingen behoudt ze het voorrecht om daarmee flexibel te kunnen omgaan. Vooralsnog is de economische vooruitzichten echter voldoende om geen aanpassing in het tempo te maken.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links