Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Experts erg somber

De experts waren bescheiden positief voor februari. Toch leverde deze korte maand een AEX-plus van 3,0% op. Die winst werd overigens op de eerste dag van maart al weer vrijwel geheel ingeleverd. Maar dat is informatie voor de volgende maand.

Voor maart zijn de experts somber gestemd. Oekraïne is een echte zwarte zwaan, zoals een professional schreef. Je houdt er geen rekening mee en opeens is het er en heeft het impact op je portefeuille. Een enkeling noemde ook de teleurstellende winsten als reden om somber te zijn.

 
Voorspelling maart  
optimistisch 25%
neutraal 25%
pessimistisch 50%
 

Per saldo is precies de helft van de geënquêteerden negatief, terwijl 25% een stijging verwacht. Daarmee is dit een van de meeste negatieve uitslagen sinds tijden.

Sentiment maart

Klik op de grafiek voor een grote versie

Optimisme krimpt verder

Sinds afgelopen zomer is het langetermijnoptimisme bijna maand na maand aan het krimpen. Op zich is dat ook logisch, omdat de koersen maand op maand stijgen en daarmee de toekomstige koerspotentie krimpt.

Toch is de meerderheid voor het komende halfjaar nog positief. De aantrekkende economie is de belangrijkste plusfacto, gecombineerd met de lage rente.

Sentiment komend halfjaar

Klik op de grafiek voor een grote versie

 
Voorspelling halfjaar  
optimistisch 38%
neutraal 38%
pessimistisch 25%
 

Hele slechte keuzes

Qua aandelenkeuzes was februari een drama. Op wonderbaarlijke wijze leken de experts bijna de meest slechte combinatie uit te zoeken. Floppers Air France-KLM en Akzo Nobel lieten beide dikke dubbele stijgingspercentages zien. Ook floppers Heineken en Corio (zowaar) deden mooi mee.

Ieder topaandeel deed het slechter dan de flopaandelen. Overigens kon het nog slechter. De grootste dalers in de AEX waren SBM Offshore met een min van 21,5% en PostNL met -16,7%.

Arcelor Mittal liet door de lange reeks met teleurstellende Chinese PMI’s een min van maar liefst 6,9% zien, terwijl Aperam juist met 22% omhoog ging. Vroeger liepen deze aandelen hand in hand met elkaar.

 
Toppers Stemmen Rendement Floppers Stemmen Rendement
Arcelor Mittal +8 -6,9% Air France-KLM +10 +17,3%
Imtech +6 -6,0% Akzo Nobel +6 +12,4%
Royal Dutch Shell +5 +3,3% Heineken +4 +8,2%
ING +3 +7,4% Corio +3 +7,3%
Gemiddeld   -0,6% Gemiddeld   +11,4%
AEX   +3,0%      
 

DSM favoriet en Air France weer niet

Voor de komende maand zijn de experts het meest enthousiast voor DSM. Ze  vinden het aandeel wel genoeg gedaald. Hetzelfde geldt voor Unilever. En Imtech wordt in de laatste maand van het AEX-lidmaatschap nog bij de toppers opgenomen.

Corio is ook een opvallende. Dit aandeel heeft volgens mij nog nooit bij de toppers gestaan. Sommige experts verwachten wat roering in het aandeel na de managementoverstap. Anderen denken dat de lage rente-omgeving gecombineerd met het toenemende consumentenvertrouwen het aandeel geluk zal brengen.

Bij de floppers staat Air France-KLM wederom fier bovenaan. Het aandeel staat al sinds augustus vorig jaar bij de floppers. Toen stond het aandeel op 6 euro, nu op 10.

Arcelor Mittal was altijd een van de favorieten. Maar door de continue teleurstelling bij de Chinese PMI’s en de Oekraïne-crisis denken de experts dat het aandeel achter zal blijven.

Overigens hebben de 439 geënquêteerde IEX-lezers Arcelor nog wel als favoriet staan, terwijl daar Imtech juist bij hun juist de floppers staat (woensdag staat de uitslag van de Bull/Bear Enquête hier op IEX). Ik ben heel benieuwd welke groep gelijk krijgt.

 
Toppers Stemmen Floppers Stemmen
DSM +5 Air France-KLM -8
Unilever +4 Arcelor Mittal -4
Imtech +3 ASML -3
Corio +3 Akzo Nobel -3
SBM Offshore +3    
 

Deze maand deden er 48 beursprofessionals aan de enquête mee.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 09:45 Koers Philips explodeert na bereikte schikking
  2. 26 apr David Knibbe (CEO NN Group) en Ester Barendregt (hoofdeconoom Rabobank) op IEX Beleggersdag
  3. 19 apr IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 3

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 zeurpietje 6 maart 2014 13:27
    quote:

    Huppeldepepup schreef op 5 maart 2014 08:22:

    Juist. Beste nieuws wat we in tijden hebben gehad, zou ik zeggen. Ik ga mijn spaarrekeningen leeg trekken. Hoezo heten die lui "experts" eigenlijk?
    die heten experts omdat ze weinig weten en veel verdienen dus eigenkijk niet eens zo dom.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links