Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Grote doorbraakkans

Gisteren brak de AEX al intraday door de scherp dalende toppenlijn. Wordt deze doorbraak vandaag definitief doorgezet met een slotkoers boven de dalende weerstandslijn? Ik acht de kans groot.

Deze toppenlijn startte bij de jaartop van 409 en kende tot op heden twee lagere raakpunten bij 396,50 en 388,40. Gisteren lag deze toppenlijn bij 383,50 en deze is vandaag verder gezakt naar een niveau van 381.

Ik gaf vorige week al aan dat de kans groot was dat deze dalende toppenlijn in de loop van deze week zou worden gebroken. Een structurele doorbraak hierboven zou betekenen dat de bodem voorlopig op de borden staat en de kans groot is dat deze eerste correctie van dit jaar is beeindigd.

Gelijktijdig beëindigen

Het zou verder een sterk signaal zijn als de AEX ook boven de top van de afgelopen twee dagen weet te komen. Dit niveau ligt bij 384,60. Wel moet hierna nog bevestiging komen vanuit andere indices.

Ik kom daar zo op terug waar deze niveaus zijn te vinden. Ik gaf namelijk al aan dat het belangrijk was dat alle indices ongeveer gelijktijdig deze correcties zouden beëindigen boven hun dalende toppenlijnen.

Hiermee zou de eerste correctie van ongeveer 30 punten (bijna 8%) een normale correctie zijn geworden. In de afgelopen dagen kwamen ook al belangrijke contraire signalen vanuit de media en de algemene opinie.

Jaar van de aandelen

Overal duiken woorden als ‘correctie begonnen’ op. In een blog van Arend Jan zag ik gisteren een opmerking staan als ‘dit zou toch het jaar van de aandelen worden?’ Ja, dat wordt het nog steeds.

Al enkele jaren geef ik aan dat dit de jaren van de aandelen zijn. De langere trend is opwaarts gericht en voor dit jaar verwacht ik een verdere stijging van de AEX richting de zone 450 – 470.

Voor de 10-jaars rente verwacht ik ook een verdere stijging na deze forse terugval. Staatsobligaties zullen dus opnieuw een daling kunnen laten zien dit jaar.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Hertest jaartop

Zodra de doorbraak boven de dalende toppenlijn een feit is, is de bodem voorlopig gezet. Met een dieptepunt van 379,50 is de AEX dicht in de buurt van mijn richtzone van 376 – 378 gekomen tijdens deze correctie.

In deze zone liggen de decemberbodem, het 200-daags gemiddelde en het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau tussen het dieptepunt van vorig jaar en de recente jaartop. Daaronder ligt bij 373 – 374 nog een belangrijk vangnet (voormalige top uit 2011).

Zodra de dalende toppenlijn en de top van gisteren worden gebroken, ontstaat direct ruimte naar de recente lagere toppen van 388,40 en 396,50. Uiteindelijk verwacht ik in de loop van dit kwartaal een hertest van de jaartop en mogelijk al een opwaartse doorbraak en volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend.

Eerste steun ligt bij 381 (voormalige dalende toppenlijn), daaronder ligt de jaarbodem van 379,50. Het zou mij overigens ook niet verbazen als tijdens deze correctie het jaardieptepunt op de borden wordt gezet.


Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P 500

Bevestiging van een opwaartse doorbraak moet ook vanuit andere indices komen. Als alleen de AEX boven de dalende toppenlijn breekt in de komende dagen, blijft er een risico op de voortzetting van de correctie bestaan.

Voor de DAX ligt deze dalende toppenlijn bij 9.280 (daalt dagelijks 40 punten). In de S&P 500 is deze toppenlijn te vinden bij 1.760 – 1.761 (daalt dagelijks acht punten). Ook vorig jaar was de AEX soms de eerste index die het eindsignaal van een correctie gaf.

Is dat nu ook weer het geval? De kans is groot dat een index als de S&P 500 die de onderkant testte van een stijgend middellangetermijnkanaal, ook binnen een of twee dagen hierboven breekt.

Vooral ook de recente test van de bovenkant van een breed zijwaarts trendkanaal bij 22 in de VIX is een signaal dat de markt weer positief gaat draaien.

Een laatste mededeling van huishoudelijke aard. Morgen ben ik afwezig, maandag weer terug. Fijn weekend alvast.

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

789 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 40 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 februari 2014 09:22
    Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Vorge week gaf ik al aan dat ik Trip Trading volg via facebook (900% return in 1,5 maand) Hij/zij geeft een goede analyse, en voor zover ik het begrijp obv cycli. Gisteravond gaf hij al aan dat we long moesten op de sp500, dag 45 bodem, koersdoel 1790 en stoploss 1730. Mijn cfd long staat inmiddels alweer100% in de plus. Trailing stop erop en klaar voor deze week. Succes allemaal!
  2. [verwijderd] 6 februari 2014 09:24
    Als de ECB niets doet spat het sprookje langzaam uit elkaar. Knot wil niet aan de rente komen. Dus een teleurstelling lijkt in de maak. De meeste centrale bankiers vinden het wel mooi geweest met al dat geprint. Het lijkt er sterk op dat ze nu willen kijken opf de economie het zelf aan kan. 200 DMA SP ligt volgens mij rond de 1700. Zoals het er nu naar uitziet gaan we die testen.
  3. nhp22 6 februari 2014 09:31
    Ben er nog niet van overtuigd. En opening en daarna weer een puntje wegzakken? Das niet echt een overtuigende beweging. Boven 385 wordt ik positief. Ik heb mijn geschreven calletjes gisteren doorgerold van FEB 410 naar MAR 405.

    De verdere onderbouwing.

    beleggenmethenk.blogspot.nl/2014/02/t...
789 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 40 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links