Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Krachtopbouw

De opwaartse kracht in de AEX is nog volledig intact in het kortetermijnbeeld. Na de vorming van een hogere kortetermijnbodem eind vorige week drukt de index opnieuw tegen de stijgende toppenlijn aan op de weekgrafiek.

Deze toppenlijn ligt deze week bij 396,70 en dat is tevens het breken niveau om de verwachte opwaartse versteiling te starten. Deze belangrijke weerstand is de bovenkant van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal dat de contouren bepaalde van de handelsruimte waar de AEX in gevangen zit.

Buiten de forse correctie van juni dit jaar (van 373 naar 331) bleef de AEX het gehele jaar binnen deze bandbreedte. Al enige tijd geef ik aan dat richting het einde van het jaar een opwaartse doorbraak kan gaan plaatsvinden. Hier zijn meerdere redenen voor.

  1. In de vierde en de vijfde correctie van dit jaar werd de onderkant van het trendkanaal niet meer getest. De AEX bleef hier telkens 5 punten boven. Dit is een eerste aanwijzing dat de trend aan het versteilen is.
  2. De correcties werden steeds sneller goedgemaakt. Dit is een trend die het hele jaar al plaatsvindt. Normaal gesproken zijn correcties feller en sneller dan de herstelbewegingen, maar dit geldt niet voor alle vijf de correcties van dit jaar.
  3. De RSI op weekbasis brak recent opwaarts door het niveau van de toppen van het afgelopen jaar.

Stijgende toppenlijn
De opwaartse kracht wordt dan ook breed gedragen. Eind vorige week vond de eerste intraday-doorbraak van de stijgende toppenlijn plaats. Toch is een structurele doorbraak hierboven noodzakelijk om de verwachte versteiling te starten.

Ik gaf in de afgelopen dagen al aan dat deze beweging mogelijk deze week al kan plaatsvinden.

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Sterke ondertoon
Op de daggrafiek is ook een iets minder steile en kortere stijgende toppenlijn te zien. Vorige week brak de AEX hier intraday al even boven. Gisteren vond de eerste slotkoers hierboven plaats. Het eind vorige week gevormde toppatroon dark cloud cover is nog niet opgeheven, maar dat is slechts een kwestie van tijd.

De ondertoon is erg sterk en de recente bewegingen vallen naar mijn mening in de categorie Krachtopbouw. Voor de komende dagen kan de AEX de druk naar de stijgende toppenlijn verder opvoeren en het zou mij niet verbazen als de index  hierbij al boven de 396,70 sluit.

Dit zou het signaal zijn dat de voorlopig laatste opgaande beweging naar mijn doel van 420 is gestart. Ik zeg voorlopig laatste, omdat ik verwacht dat rond de 420 een belangrijke top gevormd zal worden die het startpunt gaat worden van een forse correctie in de eerste periode van het nieuwe jaar.

Nieuwe contouren
Deze correctie is nodig om de nieuwe contouren van de stijgende middellangetermijntrend te gaan bepalen. Pas na een correctie van mogelijk 10% houd ik in de loop van volgend jaar rekening met een stijging tot boven de 420.

Waar liggen de belangrijke niveaus?

  • Het te breken niveau ligt dus bij 396,70.
  • Daarboven ligt verder nog de jaartop van 398,30.
  • En het Fibonacci-projectieniveau van de vijfde correctie bij 399.

Ik verwacht hier slechts beperkte tegendruk. Hierna staat de weg direct open naar de 420 met slechts kleine onderliggende weerstandjes. Deze opgaande beweging zou dan ook wel eens in een snel tempo kunnen verlopen.

Steunniveaus liggen bij:

  • de recente hogere bodems van 388, 389,50
  • de vrijdag gevormde 390,60

Vizier omhoog
Als ik langs deze bodems een lijn trek dan krijgen we een stijgende zeerkortetermijnbodemlijn bij 391,20. Onder deze steunniveaus ligt verder nog de openstaande vierde gap (vanaf de 366-bodem) tussen 385,70 en 387,20.

De onderkant geldt als belangrijk niveau. Hier ligt ook het eerste Fibonacci-retracementniveau vanaf de 366-bodem en de voormalige jaartop. Een beweging hieronder zou de eerste verslechtering in het kortetermijnbeeld inhouden.

Toch moeten we het vizier richten op de aanstaande doorbraak en opwaartse versnelling boven de genoemde stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

314 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 november 2013 09:08
    quote:

    robin3000 schreef op 12 november 2013 08:52:

    Krachtopbouw? Ik zie eerder een AEX die uitgeput aan het raken is. Die is niet bij machte om de weerstandslijn te breken. Omzetten aan de lage kant.
    Aex maakt pas op de plaats, maarrrrr de dag is nog niet om, en de week ook niet! :-)
  2. [verwijderd] 12 november 2013 09:43
    quote:

    Airborn schreef op 12 november 2013 09:35:

    Hahaha die F1F dat is gewoon het beurs spel, niks van wat jij schrijft. Behalve dan snel rijk maken, dan komt het aan op niet short zitten als de rally start. :-D
    ik heb het idee dat F1F zich dommer voor doet dan dat ie is. Een soort van parodie hier op het forum. Hij heeft er lol in dat men reageert op zijn nogal vreemde postings.
  3. [verwijderd] 12 november 2013 09:51
    quote:

    robin3000 schreef op 12 november 2013 09:43:

    [...]

    ik heb het idee dat F1F zich dommer voor doet dan dat ie is. Een soort van parodie hier op het forum. Hij heeft er lol in dat men reageert op zijn nogal vreemde postings.
    Zou kunnen :-) of hij zit long, maar post contrair. ;-)
  4. [verwijderd] 12 november 2013 09:55
    quote:

    robin3000 schreef op 12 november 2013 09:43:

    [...]

    ik heb het idee dat F1F zich dommer voor doet dan dat ie is. Een soort van parodie hier op het forum. Hij heeft er lol in dat men reageert op zijn nogal vreemde postings.
    ben het volledig met je eens.
    ik denk zelf ook dat hy een proffesionele belegger is .
    f1f speelt de domme cladius in de romeinse tyd.
    hy was knecht en door tactisch af te wachten,is hy later keizer geworden.
  5. [verwijderd] 12 november 2013 10:06
    quote:

    the gold and silver guy schreef op 12 november 2013 09:55:

    [...]

    ben het volledig met je eens.
    ik denk zelf ook dat hy een proffesionele belegger is .
    f1f speelt de domme cladius in de romeinse tyd.
    hy was knecht en door tactisch af te wachten,is hy later keizer geworden.
    Of failliet :-)
314 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links