Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waterwerken

Onlangs kwam drank- en voedingsgigant Nestlé in Tegenlicht. Er was veel ophef omdat de topman ooit zou hebben ontkend dat ieder mens (gratis) toegang tot water moet hebben. Die ophef is niet gek: we bestaan voor meer dan tweederde uit water, en zonder zo’n twee liter per dag gaan we dood.

De documentaire bekritiseert Nestlé's activiteiten rondom water. Het beeld wordt geschetst dat wereldwijd arme mensen gedwongen worden om te betalen voor water in flessen, terwijl hun bronnen door Nestlé zouden zijn uitgeput. Of de kwaliteit van het drinkwater zou zijn verslechterd, waardoor de mensen gezondheidsrisico’s zouden lopen.

Het staat als een paal boven water dat er een schrijnend en groeiend tekort aan zoet schoon water in de wereld is.

 • De Verenigde Naties verwachten dat er tegen 2025 bijna twee miljard mensen met een watertekort zullen leven.
 • De overheid van Californië waarschuwt dat Los Angeles en Santa Barbara tegen 2020 tekorten aan zoet water zullen meemaken die even hoog zijn als hun verbruik nu.

Overheidsregulering
Door tekorten aan schoon water moeten mensen in arme delen van de wereld besmet water drinken. Ze krijgen ziektes als cholera, typhus of de pest. Wiens schuld? Niet alleen Nestlé, maar alle industrie en natuurlijk de landbouw maken gebruik van water.

Het waterverbruik wordt in veel regio’s in de wereld niet gereguleerd door de overheid. Daardoor is het lastig om te weten hoeveel water er is, wie hoeveel gebruikt, en wie het wel of niet schoon teruggeeft.

In Nederland weten we in ieder geval een ding zeker: we gebruiken gezuiverd water van hoogste kwaliteit om onze wc door te spoelen en om te douchen. Elke inwoner soupeert per dag 130 liter leidingwater op, en maar een fractie daarvan vindt z’n weg in ons eten of drinken.

Even bizar is de flesjesindustrie. Dat water kost bijna niets voor bedrijven om op te pompen. Door het in flesjes te doen wordt het, op wonderbaarlijke wijze, meer dan 5000 keer zo veel waard.

Zo vallen we elke dag weer ten prooi aan het meest briljante marketing sprookje ooit uit de economische geschiedenis: water in flesjes…

Waterfondsen
Er zijn speciale fondsen die in bedrijven beleggen die gericht tegen waterschaarste te werk gaan. Denk aan het milieu- en waterfonds van de ASN Bank. Dat belegd in bedrijven die op verantwoorde wijze bezig zijn met waterwinning, -distributie, -zuivering, of –technologie.

En als u op jacht bent naar individuele titels? Kijk dan eens naar het Japanse Kurita Water Industries. Deze innovatieve onderneming speelt een belangrijke rol bij het desinfecteren van drinkwater, behandeling van afvalwater en het ontzilten van zout water tot drinkwater.

Ook interessant zijn:

 • het Finse chemiebedrijf Kemira
 • het Franse Veolia Environmental Services

Kemira draagt op vele manieren bij aan waterbesparing. Als toeleverancier van de waterintensieve mijnbouw is het in staat om het gebruik van proceswater te beperken. Daarnaast is Kemira nauw betrokken bij afvalwaterzuiveringsprojecten in groeimarkten als India, Brazilië en China.

Veolia Environmental Services biedt oplossingen voor de stijgende vraag naar schoon leidingwater in stedelijke gebieden. Het bedrijf is ook actief in ontwikkelingslanden als Bangladesh waar het leidingwater als betaalbaar en schoon alternatief voor flesjeswater kan aanbieden aan de plaatselijke bevolking.

Dus neem even een slokje water en overweeg om heel wat flesjes water minder te kopen en dat geld te beleggen in producenten van leidingwater…


Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM.. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Auteur: Manuel Adamini

Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM (voorheen bekend als SNS Asset Management), waar hij eerder Hoofd Verantwoord Beleggen was. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Meer over Manuel Adamini

Recente artikelen van Manuel Adamini

 1. mei '15 Bloeddiamanten 1
 2. mrt '15 Het kán verantwoord
 3. dec '14 2015: olie en klimaat 4

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. Lemar 25 september 2013 13:00
  Mwah! ......je pomp het voor een schijntje c.q. gratis de grond uit........die rechten zijn meestal lange termijn verworven......en vervolgens gaan die flesjes tegen gigantische rendementen over de toonbank.
  Lijkt me dat daar meeste winst gemaakt wordt.;-) Dat zal alleen maar erger/groter worden....

  Dan hebben we nog het Ideaal ! ......de wereld een beetje redden tegen gangsterpraktijken als die van Nestle....Laten we vooral Coca Cola niet vergeten......Boefjes bij uitstek.
  Dus we doen natuurlijk ook een beetje mooie eerlijke bedrijven kopen toch? Filters, recycling techniek, waterbesparing...etc,etc.

  Er is geen olie of goudmijn waar zo snel dollars uitlopen als een waterbron!!
  Ik zeg doe maar een waterfondsje/bedrijf.

  (afgezien van alle wereldse ellende ;-(....mogen we van 'geluk' spreken dat we op de Hollandse klein
  wonen, zie hier niet zo gauw waterschaarste ontstaan.....Europa in zijn geheel zal wel loslopen toch?)

 2. Met Effekt 25 september 2013 20:13
  Ik snap het verband tussen mineraalwater verkopen en leidingwater bedrijven niet. Dat zijn heel andere bedrijven.

  Wat is de motivatie om in de genoemde bedrijven te investeren? Er zijn meer bedrijven die een schaarste aanpakken, dat is geen reden om meteen daarin te stappen. Of moet ik de disclaimer letterlijk nemen: "hij is geen beursanalist". Ok, ik zal voor de volgende kolom mijn zoon aanbevelen, hij kan een kolom over zijn voetbalwedstrijd laten schrijven. Ik voeg dan wel 3 fondsen toe die iets met voetballen doen...
 3. [verwijderd] 26 september 2013 12:26
  Als reactie op de vraag waarom ik die bedrijven noem:

  Het zijn innovatieve bedrijven, die interessante oplossingen bieden voor het watervraagstuk. Natuurlijk zijn er meer bedrijven in de waterwereld, deze vond ik opvallend en boeiend in wat ze doen.

  Of je er wel of niet in wilt beleggen zal je zelf moeten beslissen. Ik wil en mag - daarvoor zijn er regels vanuit toezichthouders - hier geen aanbevelingen doen waar iemand zijn geld in moet stoppen. Dat laatste heeft niet alleen ermee te maken of je in het succes van een bedrijf geloofd. Het gaat ook om je financiele situatie en wensen voor risico vs rendement - die ik niet ken voor iedere lezer.

  Succes met het maken van je eigen afwegingen. Ik hoop dat mijn column hiervoor wat inspiratie kon bieden.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links