Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tegenwind voor duurzame ETF's

Tegenwind voor duurzame ETF's
Beeld: iStock

Een belegger die in schone energie wil beleggen heeft het niet makkelijk. Ook in dit thema is selectie het toverwoord.  In de top 3 van slechtst presterende ETF's die wij volgen, staan er twee die aan klimaat gerelateerd zijn. De iShares Global Clean Energy ETF (zonne-, wind- en hernieuwbare energie) staat dit jaar bijna 30 procent in de min, de VanEck Vectors Hydrogen Economy ETF (waterstofsector) heeft in 2023 een verlies van zo´n 23%.

Wat langer terugkijkend zijn de resultaten nog teleurstellender. De beurswaarde van iShares Global Clean Energy ETF is sinds begin 2021 nagenoeg gehalveerd en de VanEck Vectors Hydrogen Economy ETF is de afgelopen twee jaar bijna 60% in waarde gedaald.

Niet overal wind tegen

Overigens is het niet overal wind tegen. zo weet de Amundi MSCI World Climate Transition ETF dit jaar ruim 16% op te lopen. Dit fonds doet het daarmee zelfs iets beter dan de meeste aandelenbeurzen. Maar Amundi MSCI World Climate Transition ETF is meer op de technologische kant van de transitie dan op het klimaat zelf gericht, want een belangrijk onderdeel van hun beleggingen bestaat uit belangen in NVIDIA, Tesla, Microsoft, Apple en Amazon.

Ter vergelijking een belegging in het aandeel Shell doet dit jaar een plus van bijna 12% en is de afgelopen twee jaar ruimschoots verdubbeld in koers. 

Het staat tegenwoordig bijna dagelijks in het nieuws dat de fossiele industrie de gebeten hond is. Recent schreef IEX-collega Arend Jan Kamp over een onderzoek van Follow the Money, waaruit bleek dat banken, sinds de klimaatafspraken van Parijs, meer dan duizend miljard euro aan fossiele waardepapieren gefaciliteerd zou hebben. ING hielp de fossiele industrie aan 83,2 miljard euro, ABN Amro aan 42,4 miljard.

Een belegger die puur op rendement is gefocust, zou met klimaatbeleggingen dus heel kritisch moeten zijn.  Hoewel klimaat, alternatieve energie en duurzame voedselproductie hoog scoren in de maatschappelijke discussie, ligt hier een lastige beleggingsuitdaging.

Beste van het beste

Het moge duidelijk zijn dat enkel duurzaamheidskenmerken geen garanties bieden op een positief beleggingsrendement. De technische plaatjes zeggen veel meer. Op de TA-desk van IEX beoordelen wij vooral op basis van de B.O.B.-methode (Best of the Best methode), waarin we kijken naar trendmatigheid en outperformance.

Vandaag beoordeel ik enkele klimaat gerelateerde ETF's: 

  • Amundi MSCI World Climate tracker, iShares Global Clean Energy ETF
  • iShares Global Water ETF, Van Eck Sustianable World ETF
  • Van Eck Hydrogen Economy ETF, Global Clean Energy ETF
  • Rize Sustainable Future of Food ETF

Sommige ETF's zijn direct gelieerd aan klimaat, andere via een omweg. Spoiler, alleen de Amundi MSCI World Climate tracker valt op door consistente outperformance. Dat bleek ook al uit mijn vorige beoordeling

Ter vergelijking begin ik met de iShares STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF, die zoals de naam suggereert, overwegend in de fossiele brandstoffen belegt. Maar dit fonds heeft ook belangen in Vestas Wind (4,2%) en Neste (2,8%). Vestas richt zich op de ontwikkeling en inzet van duurzame energieoplossingen, zoals windenergie. Neste houdt zich bezig met het tegengaan van klimaatverandering en het bevorderen van de circulaire economie. 

Olie & Gas-ETF blijft goed liggen

De stijgende trend van de iShares Sector Oil & Gas ETF (ISIN code: DE000A0H08M3) is verlaten, maar het fonds blijft goed liggen. De tracker laat tussen steun €32,22 (bodem van 24 maart) en weerstand €37,50 (top van 17 februari) een verbetering zien. De recent opmars signaleert aantrekkende vraag naar deze tracker. 

Na een uitbraak boven weerstand €37,50 wordt €43 het volgende berekende koersdoel .De 200-dagenlijn  laat een opwaartse draai zien. Dit duidt op een verbeterende technische conditie. De opkrullende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat deze ETF weer  iets beter doet dan de rest van de markt.


Klimaat-ETF is op weertand afgeketst

De Amundi MSCI World Climate tracker (ISIN code: LU1602144229) is gestrand op weerstand €407,25 (gevormd op 7 januari 2022). De opwaartse trend kan pas worden voortgezet na een uitbraak boven deze horde. 

Het eerstvolgende berekende koersdoel ligt rond €480. Deze tracker heeft steun rond €388,40 (bodem van 4 augustus). De 200-dagenlijn van de MSCI World Climate ETF laat een opwaarts verloop zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) krult omhoog en geeft aan dat de MSCI World Climate ETF beter begint te presteren dan de markt.


Schone energie-ETF blijft zwak

De iShares Global Clean Energy ETF (ISIN-code: IE00B1XNHC34) oogt technisch zeer zwak. Het is een van de slechtst presterende klimaatgerelateerde trackers die wij volgen. 

Technisch heeft de Global Clean Energy tracker veel last van verkoopdruk, getuige het patroon met steeds lagere toppen. Nu ook de steun rond $8,48 (bodem van februari 2022) is gebroken, gaat het luik naar de kelder verder open. 

Er ligt pas een eerste echte steun rond 4,45 (bodem van 20 maart 2020). Alleen indien de Global Clean Energy ETF erin slaagt boven weerstand $10,47 (top van 21 april) te breken, klaart het beeld op. De volgende horde ligt op $11,42 (top van 20 januari).

Bij de Global Clean Energy ETF beweegt de 200-dagenlijn neerwaarts. Dit signaleert een zwakke technische conditie. De B.O.B. loopt neerwaarts en geeft aan dat de ETF slechter presteert dan de rest van de markt.

iShares Global Clean Energy ETF koers


Water-ETF test steun

De iShares Global Water ETF (ISIN-code: IE00B1TXK627) beweegt al geruime tijd horizontaal. Sinds eind 2022 is het  koersverloop zijwaarts. Het technische plaatje is verzwakt nadat de serie hogere koersbodems werd verlaten.

Thans test de ETF de steun rond $51,49 (bodem van 23 december 2022). Let op, de verkoopdruk neemt toe. Na een doorbraak onder steun $51,49 wordt $48,91 het volgende neerwaartse koersdoel.

De 200-dagenlijn (rode glooiende doorlopende lijn) krult neerwaarts. Dit geeft aan dat de neutrale technische conditie langzaam verslechtert. De vlakke B.O.B.-indicator van de Global Water ETF signaleert overigens iets minder zwakke prestaties vergeleken met de rest van de markt.

iShares Global Water ETF koers


Duurzame ETF kantelt de verkeerde kant op

De trend van de VanEck Sustainable World ETF (ISIN-code: NL0010408704) verliest steeds meer aan kracht, nu de opwaartse trend is gebroken. Technisch is er bovendien recent rond  €28,40 een eerste lagere koerspiek gevormd, die verkopers signaleert. Het technische plaatje verzwakt dus wat.

Let goed op steun  €27,05 (bodem van 14 juli), die nu onder druk staat. Bij een doorbraak hieronder wordt het technische plaatje verder ondermijnd. Daarna wordt  €25,57, de bodem van eind 2022, het volgende neerwaartse koersdoel.

Weerstand is gevormd op  €28,85 (gevormd op 19 augustus 2022). Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde beweegt zijwaarts. Dit geeft een neutrale technische conditie weer.

De dalende B.O.B.-lijn krult weer omhoog, dat suggereert iets minder zwakke prestaties vergeleken met de rest van de markt.

VanEck Sustainable World ETF koers

 

Hydrogen-ETF in de put

Het technische profiel van de VanEck Vectors Hydrogen Economy ETF (ISIN-code: IE00BMYDM794) is neerwaarts gericht. Nadat bodemde bodems van dit voorjaar zijn gebroken is de Hydrogen Economy ETF technisch verzwakt. Naar onderen is er ruimte tot steun €6,71 (berekend koersdoel). De weerstand ligt op €10,40 (top van 4 augustus).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van de Hydrogen Economy ETF laat een neerwaarts verloop zien. Dit wijst op een negatieve technische conditie.

De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) signaleert dat de Hydrogen Economy ETF minder presteert dan de markt.

VanEck Vectors Hydrogen Economy ETF


Duurzaam voedsel-ETF duikt weg

De Rize Sustainable Future of Food ETF (ISIN-code: IE00BLRPQH31) beweegt binnen een neerwaartse trend. Nu de steun op €3,75 (bodem van 30 juni) het heeft begeven kan de koers verder omlaag richting  €2,92 (berekend koersdoel). Alleen indien de Sustainable Future of Food ETF er in slaagt boven weerstand  €4,04 (top van 28 juli) te breken, klaart het beeld op.

De neerwaarts gerichte 200-dagenlijn van Rize Sustainable Future of Food UCITS ETF valideert een zwakke technische conditie. De dalende B.O.B. geeft aan dat deze ETF achterloopt ten opzichte van de rest van de markt.

Rize Sustainable Future of Food ETF koers


Let op dividendlekkage

Voor Nederlandse beleggers zijn er twee belangrijke aanbieders van ETF's, te weten iShares en VanEck. Het is goed om te weten dat u met ETF's te maken kunt krijgen met dividendlekkage. Dat gaat over het gedeelte van de buitenlandse dividendbelasting dat de beheerders van de ETF niet meer terug kunnen krijgen uit het buitenland.

Beide aanbieders, iShares en VanEck, hanteren dezelfde kosten, spreiding en tracking error. Ook keren ze beide het dividend één keer per kwartaal uit. Het grote verschil tussen bijvoorbeeld de iShares AEX ETF en de VanEck AEX ETF is de dividendlekkage. De iShares AEX ETF heeft een dividendlekkage van gemiddeld 0,26%. 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:20 Japanse Nikkei gestrand, yen naar nieuw dieptepunt 1
  2. 30 apr Olieaandelen on the move 33
  3. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 53

Gerelateerd

Reacties

89 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 5 oktober 2023 09:36
    quote:

    mrHofzicht schreef op 5 oktober 2023 09:06:

    Doet erg veel pijn, maar je moet stilzitten als je geschoren wordt.
    Dan weet u meteen welke gevoelens uw cliënten ervaren als ze uw uurtarief horen. ;O)

    O, ja: advocaten kunnen ook maar beter niet zelf gaan beleggen. :O/
  2. forum rang 6 d' Aandelen ' 5 oktober 2023 09:36
    Goedemorgen,

    dat die Beleggingsfonds Legal & General UCITS ETF Plc L&G Hydrogen Economy UCITS ETF USD Accumulating ETF het niet zo goed doet verbaast me niet, de urgentie om over te schakelen op het gebruik van waterstof als vervanger is niet nog niet zo groot.

    Waterstof produceren op zon en wind energie klinkt mooi maar om meer waterstof te produceren is kernenergie onontbeerlijk. Er is gewoon heel veel energie nodig om waterstof te produceren en dat zou betekenen dat je miljoenen windturbines moet bouwen en plaatsen en vergeet ook niet de kosten om al die turbines te onderhouden, om dan nog niet genoeg waterstof te produceren.

    Oliemaatschappijen en linkse partijen traineren de bouw van kerncentrales beide om verschillende redenen.
    De techniek om waterstof in elektriciteit om te vormen is er, maar men heeft de weg van Lithium batterijen ingeslagen waarbij men afhankelijk is van andere niet altijd goedwillende partijen.

    Zelf heb ik nog aandelen Plug Power en Ballard Power Systems inc in de porto, inmiddels voor de zeer lange termijn of misschien wel niet wanneer de urgentie voor schone energie groter wordt.
  3. forum rang 6 d' Aandelen ' 5 oktober 2023 10:00
    quote:

    Unimog schreef op 5 oktober 2023 09:45:

    Zolang het 3kw energie kost om 1 kw waterstof te winnen word t niet wat
    Wat is het alternatief dan Unimog, alle auto's, vrachtauto's op lithium batterijen te laten rijden?
    Buiten de enorme hoeveelheid batterijen die nodig zijn moet de hele elektra infrastuctuur worden verzwaard om ook nog de industrie te elektrificeren.
    Een enorme opgave en hoe zit het dan met de veiligheid rond al die hoogspanningskabels.
  4. forum rang 7 handyman6 5 oktober 2023 11:14
    quote:

    Unimog schreef op 5 oktober 2023 09:13:

    of het nu wind Vestas, Orsted
    of zon Enphase Solaredge
    of waterstof Plug, Nel
    of maakt niet uit wat
    bijna al de aandelen staan 50 tot 70% onder de top
    geen wonder dat de etf's dat ook doen
    Plug Power zit intussen op $6,5.....
    Ondanks alle Parijs akkoorden blijken groener milieu en schone energie vooral mooie praatjes voor de vaak en schone schijn voor de fossiele en chemiese industrie die eigenlijk gewoon door willen gaan op de oude vertrouwde( vervuilende )voet.
    Of je doet het met ze allen en radikaal of je doet het eigenlijk niet: windowdressing is dan het hoogs haalbare..

    Altijd al zo mijn twijfels gehad over " groen beleggen": na de hype ,de hooprally,volgt de kater,deteleurstellingscrash.

    Burgers die flippen omdat Extension Rebellion zich vastkleeft aan de A12:" ja,zo halen we dat vliegtuig naar de zon nooit meer op tijd".....
  5. forum rang 7 handyman6 5 oktober 2023 11:32
    Er moeten nog in heel wat zomers halve bossen afbranden of meerdere steden onder water lopen door stortregens, zeeën vervuilen,lucht versmoggen,hordes klimaatvluchtelingen op de vlucht zijn ,etc etc voor burgers en bedrijven serieus hun luxe leventje deels willen inleveren......
    Wat mensen bereid zijn te pikken voor een iets beter leven ,heb ik in grote steden als Mumbai,Mexico Citi,Cairo,ed meegemaakt.
    Ongelooflijke smerige zooi in die miljoenen steden,maar het went kennelijk,want als je er naar vroeg,haalde men zijn schouders op en hoesste zich verder......
  6. forum rang 7 Unimog 5 oktober 2023 11:41
    quote:

    d' Aandelen ' schreef op 5 oktober 2023 10:00:

    [...]

    Wat is het alternatief dan Unimog, alle auto's, vrachtauto's op lithium batterijen te laten rijden?
    Buiten de enorme hoeveelheid batterijen die nodig zijn moet de hele elektra infrastuctuur worden verzwaard om ook nog de industrie te elektrificeren.
    Een enorme opgave en hoe zit het dan met de veiligheid rond al die hoogspanningskabels.
    Voordat al die batterijen en accu's eens geproduceerd zijn is 2035 voorbij.
    Transport en consumptie verminderen is het allerbeste
    Weg met de wegwerpmaatschappij en alle onnodigheden, recyclen etc..
    Maarja we zijn zo verwent met elkaar
  7. forum rang 9 Calimero 5 oktober 2023 11:41
    quote:

    handyman6 schreef op 5 oktober 2023 11:32:

    Er moeten nog in heel wat zomers halve bossen afbranden of meerdere steden onder water lopen door stortregens, zeeën vervuilen,lucht versmoggen,hordes klimaatvluchtelingen op de vlucht zijn ,etc etc voor burgers en bedrijven serieus hun luxe leventje deels willen inleveren......
    Wat mensen bereid zijn te pikken voor een iets beter leven ,heb ik in grote steden als Mumbai,Mexico Citi,Cairo,ed meegemaakt.
    Ongelooflijke smerige zooi in die miljoenen steden,maar het went kennelijk,want als je er naar vroeg,haalde men zijn schouders op en hoesste zich verder......
    :)

    www.dailymaverick.co.za/eve-of-destru...
  8. forum rang 7 Unimog 5 oktober 2023 11:41
    quote:

    Toerist schreef op 5 oktober 2023 11:01:

    Dag forummers, een vruchtbare dag gewenst
    hier tot heden nog alles volgens plan,nog wat btc etf's gekocht (zijn er intussen wel wat) en volkswagen gisteren uitgebreid rond de 105,xx
    verder paar dagen terug MEDICAL PROPERTIES aangeschaft op 4,98
    adyennen lijken te willen gaan lopen
    succes
89 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links