Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: ASML beter bekeken

TA: ASML beter bekeken

Bent u Blue Monday goed doorgekomen? Naar verluid was het maandag de meest deprimerende dag van het jaar. Ik heb er weinig van gemerkt.

Wat mij gisteren wel opviel was het koersverloop van ASML, dat op een vlakke beurs toch ruim 1,6% wist op te lopen.

ASML bijkopen

ASML bijt morgen (woensdag) als eerste hoofdfonds de spits af met de publicatie van de winstcijfers. De chipmachinemaker heeft de afgelopen dagen al een aardig ritje gemaakt, maar laat technisch ook op lange termijn een mooie opwaartse trend zien.

Alleen de afgelopen maanden is er sprake van een consoliderend zijwaarts verloop. Ik bekijk zowel het korte als het lange termijn verloop, maar op voorhand kan ik al stellen dat de vooruitzichten prima blijven. Zit u al in ASML, houdt dan de stukken goed vast.

Valt de koers eventueel terug, dan zou ik beleggers die er niet of onvoldoende inzitten adviseren bij te kopen. Verder houd ik de grafiek van de SOX, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, tegen het licht.

AEX

De recente correctie van de AEX-index vindt nog steeds plaats binnen de stijgende trend. Zolang de koers boven de voorgaande toppen van november en december weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief en is er sprake van een pullback scenario.

De twee pijlen geven het pullback scenario aan.



Korte termijn analyse ASML

ASML verbetert op de korte termijn nu de correctieve beweging opwaarts wordt gebroken. De chipmachinemaker kreeg maandag een positief beleggingsadvies van Credit Suisse, die er rekening mee houdt dat ASML haar eigen targets over het vierde kwartaal zal behalen.

ASML laat een verbetering zien boven steun 141,50 (bodem van 5 december 2017). Voor een volgende verbetering is een doorbraak boven weerstand 159,95 (top van 6 november 2017) noodzakelijk.

Bij een daling onder steun 141,50 (bodem van 5 december 2017) verzwakt het beeld. Omdat het korte termijn plaatje verbetert, kochten we gisteren (maandag) de ASML Turbo Long 111,50 (ISIN: NL0012106181).


Lange termijn commentaar ASML

ASML oogt op lange termijn technisch bezien zeer sterk. Fors hogere toppen en bodems signaleren koopkrachtige vraag onder beleggers. Binnen die opwaartse trend maakte ASML de afgelopen maanden pas op de plaats. De huidige adempauze is vooralsnog slechts een tijdelijke onderbreking is van de opwaartse trend.

Van belang is dat ASML boven steun 141,50 (bodem van 8 december 2017) blijft. De opwaartse trend krijgt een nieuwe impuls indien de laatste koerstop wordt gebroken. In dat geval wordt de opgaande trend gevalideerd en mag verdere koersstijging verwacht worden. Indien de weerstand 159,95 (gevormd op 10 november 2017) gebroken wordt, ligt het volgende koersdoel rond 195.

Wie er inzit mag ASML aanhouden in de LT beleggingsportefeuille. De 200-dagenlijn van ASML (rode doorlopende lijn) laat een opwaarts verloop zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer. De stijgende B.O.B.-lijn (blauwe doorlopende lijn), die het koersverloop van ASML vergelijkt met de AEX index, geeft aan dat het aandeel beter presteert dan de rest van de markt.


Amerikaanse halfgeleiderindustrie op ramkoers

De SOX index heeft de weerstand van maart 2000 bereikt rond 1.362,10 en maakt daaronder nu pas op de plaats. Ondanks de huidige consolidatie weet de SOX, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, de stijgende trend prima intact te houden.

De hogere koersbodems die op korte termijn worden gevormd signaleren nog steeds een positieve ondertoon. Zolang steun 1.122,16 (gevormd op 25 september 2017) intact blijft, mag opwaarts worden gekeken. Na een uitbraak boven weerstand 1.362,10 wordt 1.800 het volgende opwaartse koersdoel.



Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 53
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

386 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 januari 2018 09:14
    quote:

    ONN schreef op 16 januari 2018 09:08:

    Heb je de dollar/yen en de Nikkei al een beetje vergeleken lately Alex ? Ken je shorter nog ? Die beweerde dat als de yen een cent duurder werd de Nikkei 1 procent (of meer) zakte. Hahaha...
    Ach die was toch ook in India , in zijn droom denk ik
  2. [verwijderd] 16 januari 2018 09:15
    quote:

    ONN schreef op 16 januari 2018 09:08:

    Heb je de dollar/yen en de Nikkei al een beetje vergeleken lately Alex ? Ken je shorter nog ? Die beweerde dat als de yen een cent duurder werd de Nikkei 1 procent zakte. Hahaha...
    Appels met peren vergelijken. Ach er moet altijd een reden gezocht worden. Feit blijft wel dat men de laatste dagen meer naar de Euro/ Dollar kijkt als normaal. Het valt mij gewoon op.

    Waar is shorter trouwens? En waar is Kari? Ik denk dat ze echt weg zijn?
386 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links