Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ping ping

De laatste drie weken zijn de prijzen van de edelmetalen flink gestegen. Het is niet een markt die veel beleggers volgen. Dat er met commodities (grondstoffen) goede rendementen te maken zijn, blijkt uit de stijging van de zilver- en goudprijs.

In mijn column Bling Bling van 18 november ben ik daar op ingegaan. Op dat moment had de goudprijs de uitbraak op 455 dollar teruggetest en brak hernieuwd uit. Als eerste koersdoel noemde ik toen 500 dollar en ik verwachtte dat dit niveau brak.

Op 18 november brak ook de zilverprijs net uit en mijn eerste koersdoel was 8,50 dollar. Ik neem beide grafieken opnieuw onder de loep en beoordeel de houdbaarheid van de stijging.

Als eerste kijk ik naar goud. De Relatieve Sterkte Indicator (RSI) brak bij het groene pijltje uit. Dit was een bevestiging dat de correctie was beëindigd. Vanaf toen was goud weer koopwaardig.

Bling bling
Zoals gezegd, gaf ik een koersdoel van 500 dollar en inmiddels noteert goud 508,50 dollar. Aan de grafiek lees ik een zogenaamde measured move af. De prijs steeg van 430 tot 483 dollar om vervolgens te dalen naar 456 dollar. Kijk eens naar de hervatting van de stijgende trend (tweede blauwe pijl). Deze heeft dezelfde hellingshoek.

Het koersdoel van de measured move is 456 + 53 = 509 dollar. Dit doel is genaderd. Ik vind dat grote winsten veilig moeten worden gesteld. Natuurlijk kunt u uw stoploss verhogen naar 494 dollar. Als u toch uitstapt, levert een terugtest van de uitbraak op 483 dollar weer een nieuwe gelegenheid op om een turbo long te kopen.

Ping ping!
De uitbraak van de zilverprijs op 7,85 dollar betekende de hervatting van de stijgende trend. In deze grafiek tekent zich ook een measured move af waarvan het koersdoel al is behaald. Winsten veilig stellen of de stoploss agressief ophogen is het adagium. Wanneer de koers door winstname zakt, wacht ik op een terugtest van de uitbraak op 7,90.

Ik concludeer dat als u op basis van mijn artikel Bling Bling positie innam op goud en zilver u er nu verstandig aan doet de ping ping te pakken. Wat hebben de turbo longs eigenlijk gedaan vanaf het moment dat de grafiek een echt signaal afgaf?

  • De zilver turbo long 7 kon op 15 november gekocht worden op 1,04. Vandaag kan die gesloten worden op 1,60. Een winst maar liefst van 54%.

  • De goud turbo long kon op 15 november gekocht worden op 4,90 euro. Vandaag kan die turbo gesloten worden op 7,90. Een winst van 61%!


    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Jaap Muns is directeur van Trade For A Living en technisch analist bij TurboTraders.nl. Hij is lid van de Amerikaanse brancheorganisatie voor Technisch Analisten, de MTA en was een van de eerste Nederlanders die de Amerikaanse businesstitel Chartered Market Technician (Erkend Technisch Analist) werd toegekend. Op moment van publicatie heeft Muns geen positie in goud en zilver. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.Uw reactie is welkom op muns@iex.nl.

  • Jaap Muns is technisch analist. Hij is lid van de Amerikaanse brancheorganisatie voor Technisch Analisten, de MTA en was een van de eerste Nederlanders die de Amerikaanse businesstitel Chartered Market Technician (Erkend Technisch Analist) werd toegekend. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.Uw reactie is welkom op muns@iex.nl.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jaap Muns

    Jaap Muns was een van de eerste Nederlanders die de titel van Chartered Market Technician (erkend TA-er) mocht voeren en is tevens lid van de Amerikaanse MTA. Zijn jarenlange ervaring als helicopterpiloot komt hem nog dagelijks van pas bij het bestuderen van grafieken. Als geen ander vertrouwt hij blindelings op indicatoren,...

    Meer over Jaap Muns

    Recente artikelen van Jaap Muns

    1. jan '06 ABN Turbo 2
    2. sep '06 TA: Zijwaarts 106
    3. sep '06 TA: Weerstand 232

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links