Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Air France-KLM zakt op Damrak na miljardenverlies

Air France-KLM zakt op Damrak na miljardenverlies

AMSTERDAM (AFN) - Het aandeel Air France-KLM zakte vrijdag op het Damrak, nadat de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie een miljardenverlies bekendmaakte. De Europese beurzen stonden op de laatste handelsdag van oktober in het rood. De vrees voor de gevolgen van het oplaaiende coronavirus hield de financiële markten in de greep. In Amsterdam verwerkten beleggers daarnaast de resultaten van Wolters Kluwer, Brunel, GrandVision en ForFarmers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent lager op 532,20 punten. De hoofdindex stevent af op een verlies van bijna 3 procent in oktober. De MidKap daalde 0,1 procent tot 770,48 punten. Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,3 procent.

Air France-KLM zakte 1,7 procent in de MidKap. De luchtvaartcombinatie leed in het derde kwartaal een verlies van 1,7 miljard euro door de gevolgen van de coronacrisis. In de eerste negen maanden van het jaar liep het nettoverlies op tot dik 6 miljard euro. In het vierde kwartaal zal het bedrijfsresultaat volgens Air France-KLM "substantieel" lager uitvallen dan in het derde kwartaal, door de extra coronamaatregelen in veel landen.

Vakbonden

Daarnaast heeft KLM de vakbonden voor crisisoverleg bijeengeroepen. De partijen moeten volgens bronnen bij KLM weer om tafel over aanpassingen van de arbeidsvoorwaarden om zich te verzekeren van noodsteun van de Nederlandse overheid, van in totaal 3,4 miljard euro. Komt KLM niet met een ander plan dan wordt het voortbestaan van de onderneming bedreigd.

Grootste daler in de AEX was vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield met een min van 2,6 procent. Olie- en gasconcern Shell (plus 1,7 procent) ging aan kop na een adviesverhoging door Barclays. Prosus won 1,4 procent. De techinvesteerder gaat voor 5 miljard dollar eigen aandelen en aandelen in moederbedrijf Naspers inkopen. Wolters Kluwer daalde 1,1 procent. De informatieleverancier zag de omzet en winst stijgen in de eerste negen maanden van het jaar, maar blijft voorzichtig over het slotkwartaal.

Apple

De Europese toeleveranciers van Apple stonden onder druk na tegenvallende iPhone-verkopen van de Amerikaanse techreus. In Amsterdam zakte ASMI 1,9 procent. De chipmakers Dialog Semiconductor, Infineon en STMicroelectronics daalden tot 1,7 procent.

De euro was 1,1666 dollar waard, tegenover 1,1663 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde een fractie tot 36,16 dollar, Brentolie kostte 0,1 procent minder op 37,63 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX
Air France-KLM

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 18:05
    910,63
    -0,14% -1,28
  2. 11,285
    +3,15% +0,345

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links