Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bonden boos over goedkope postzegel van Sandd

Bonden boos over goedkope postzegel van Sandd

APELDOORN (AFN) - De gezamenlijke postbonden zijn erg verontwaardigd over bezorgbedrijf Sandd, dat denkt veel goedkoper post te kunnen ophalen en bezorgen dan PostNL. Sandd zegt dat de postzegelprijs daarmee flink omlaag kan. De bonden vinden het ,,volstrekt onbetamelijk'' om op deze manier de concurrentie aan te willen gaan. Sandd zou het niet zo nauw nemen met allerlei wettelijke afspraken.

Bezorgbedrijf Sandd denkt veel goedkoper post te kunnen ophalen en bezorgen bij consumenten dan PostNL. De postzegelprijs zou daardoor omlaag kunnen van 78 cent naar 55 cent. Directeur Ronald van de Laar bevestigde dat vrijdag.

PostNL verzorgt in Nederland de zogeheten universele postdienst (UPD). De overheid bepaalt op basis van de kosten daarvoor hoeveel een postzegel mag kosten. Sandd kan het goedkoper: ,,Wij kunnen het doen voor 55 cent per postzegel en dan zit er nog een marge op ook.''

Verplichtingen

Het ministerie van Economische Zaken is bezig met een onderzoek naar de postmarkt en de UPD en neemt daarin het voorstel van Sandd mee. Hoewel PostNL de inhoud van de plannen van zijn rivaal niet kent, reageerde het bedrijf sceptisch. ,,Sandd lijkt te suggereren dat postbezorgers wel zonder fatsoenlijke cao, arbeidsovereenkomst en pensioenvoorziening zouden kunnen'', zei een woordvoerster.

De vakbonden (FNV, CNV en postpersoneel) hekelen in een reactie Sandd, dat wettelijke afspraken over de minimale hoeveel mensen met een arbeidsovereenkomst zou schenden. ,,Hoe gestoord wil je het hebben?'', zegt een FNV-bestuurder. Zijn CNV-collega: ,,Ook pensioenopbouw is er niet meer bij. Zo gaat een verlaging van de prijs van een postzegel ten koste van de mensen die het werk doen. Onfatsoenlijk en ongehoord.''

PostNL wees daarnaast op de belangrijke verplichtingen die bij de UPD horen, zoals het binnen 24 uur bezorgen van medische en rouwpost en het in stand houden van brievenbussen en postkantoren in heel Nederland. ,,Ook dat soort kosten zitten in de postzegelprijs, waar Sandd voor het snelle gewin maar even aan voorbij gaat.''

Lees over dit aandeel ook

  1. 10 mei Jefferies verlaagt koersdoel PostNL en Bpost
  2. 07 mei Resultaten PostNL nog slechter dan gevreesd, duurdere postzegel geen gamechanger

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
PostNL

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. erjee-ff 2 juli 2017 13:53

    De UPD is een gegunde, gesubsidieerde dienst, waarmee al aangegeven wordt dat het een dienst is die in principe niet kostendekkend uit te voeren is. (Immers, als dat wel zo zou zijn had je geen subsidie nodig). De belangrijkste reden waarom PostNL die dienst onder geen beding kwijt wil heeft alles te maken met het feit dat het kantoren- en service punten netwerk de pakjesdienst van PostNL ondersteunt.

    Schijnbaar gaat de marge op postzegels naar meer dan alleen de uitvoering van de UPD. En kennelijk vinden de bonden vinden het een goed idee om postzegels duurder te houden dan ze schijnbaar kunnen zijn om daarmee werkgelegenheid in stand te houden. Daarmee iedereen die een brief wil/moet versturen op kosten jagend (en dat komt uiteindelijk gewoon uit onze zak).
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

PostNL Koninklijke

1,260 17:39
+0,004 +0,32%
Premium

Resultaten PostNL nog slechter dan gevreesd, duurdere postzegel geen gamechanger

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links