Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Duitsland leent mogelijk tot 180 miljard euro voor crisisaanpak

Gepubliceerd op 26 november 2020 13:42 | Views: 2.860 | Onderwerpen: Duitsland

BERLIJN (AFN/BLOOMBERG) - De Duitse overheid ziet de rekening voor de corona-aanpak naar verwachting fors oplopen. Berlijn zal volgend jaar tot mogelijk 180 miljard euro moeten lenen om de impact van de crisis op de economie te verzachten, aldus ingewijden aan persbureau Bloomberg.

Het nieuwe schuldcijfer valt bijna twee keer hoger uit dan de 96 miljard euro die oorspronkelijk was geraamd. De begrotingscommissie van de Bundestag is nog in onderhandeling over de bedragen, aldus de bronnen.

Het extra geld is onder meer nodig om hulp aan bedrijven te financieren. Deze regeling werd onlangs verlengd tot 20 december. Deze week wordt door beleidsmakers nog de puntjes op de i gezet als het gaat om het financieringsplan.

Compensatie

De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz heeft herhaaldelijk geroepen dat de regering ruimhartig zou zijn met de bestedingen om de gevolgen van de crisis op de grootste economie van Europa te beperken. Dat Duitsland de laatste jaren een strikte begrotingsdiscipline heeft gehanteerd, brengt het land volgens hem in een sterke positie om nu in te kunnen grijpen.

Scholz had eerder wel erkend dat Duitsland volgend jaar meer geld zou moeten lenen. Daarbij zei hij ook dat de rekening dit jaar niet zo hoog zal zijn als de 218 miljard euro die was begroot.

In Duitsland kunnen bedrijven zoals restaurants en bars deze maand 75 procent van de inkomsten van vorig jaar krijgen als compensatie voor de gederfde inkomsten. Dat kost Berlijn naar verwachting zo'n 14 miljard euro. Dat de regeling is verlengd tot in december zadelt de regering op met nog eens 20 miljard euro aan kosten.

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 4finance 26 november 2020 16:58
    Ach, even de geldpers laten draaien. Kost geen reet in deze tijd. Wordt vroeg of laat wel weer ergens op weggeschreven. Schuld is tegenwoordig het toverwoord. Er komt een tijd dat de burgers weer met valse voorwendsels worden afgeperst met verhoging en in invoering van (nieuwe) belastingen.


2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare