Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beleggers vrezen kredietcrisis in China

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenmarkten leverden maandag flink in. Beleggers vrezen voor een kredietcrisis in China nadat de centrale bank van het land had aangegeven dat er geen extra geld in de economie wordt gepompt. Ook speelde speculatie over het moment waarop de Amerikaanse centrale bank begint met het afbouwen van steun, de beurzen parten.

De AEX-index sloot 1,6 procent lager op 332,25 punten en de MidKap-index van middelgrote bedrijven verloor 2 procent tot 505,94 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tussen 1,2 en 1,7 procent in.

De Chinese centrale bank liet weten dat er voldoende liquiditeit is in het financiële systeem. Dit betekent dat er voorlopig geen uitbreiding lijkt te komen van de kredietverstrekking in het land en dat de rentetarieven in China hoog blijven. Volgens analisten heeft de centrale bank daarmee een signaal afgegeven dat er geen extra geld in de economie zal worden gepompt. De Shanghai Composite-index leverde na de mededeling ruim 5 procent in.

Hoofdfondsen

Bij de Amsterdamse hoofdfondsen kreeg Imtech de hardste tik. De technisch dienstverlener werd vorige week al afgestraft na de publicatie van het onderzoeksrapport naar malversaties in Polen en Duitsland. Maandag leverde het aandeel 5,8 procent in na een afwaardering van ING, dat overigens wel verwacht dat het bedrijf de winstgevendheid in 2015 weer op het in de sector geldende niveau heeft.

Vastgoedbelegger Corio (min 4,3 procent), luchtvaartcombinatie Air France-KLM (min 3,9 procent), staalconcern ArcelorMittal (min 3,4 procent) en telecomconcern KPN (min 3,4 procent) leverden ook flink in.

Kabel Deutschland

In Frankfurt steeg Kabel Deutschland 1,7 procent. Vodafone wil de Duitse leverancier van kabeltelevisie voor 7,7 miljard euro overnemen. Het Britse telecombedrijf biedt 87 euro per aandeel. Telefónica daalde bijna 2 procent in Madrid. Het Spaanse telecomconcern verkoopt zijn Ierse activiteiten voor 850 miljoen euro aan de Chinese branchegenoot Hutchison Whampoa.

De euro werd maandagmiddag voor 1,3096 dollar verhandeld, tegen 1,3119 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 93,49 dollar per vat. Brentoliedaalde 0,9 procent in prijs tot 100 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. nestel 24 juni 2013 17:53
    Ach paniekvoetbal, om de gemanipuleerde Chinsese cijfertjes!
    Volgende of eind van deze week besluiten de Chinese leiders dat het geld gewoon weer mag rollen en dan gaan we weer als een banaan ineens.

    Zodra de groei ook maar iets lijkt terug te vallen, poef kraan weer aan. Just like that, net zo gemakkelijk.

    Laten we blij zijn dat er hoop gloort en licht lijkt te zijn aan het einde van de Amerikaans economische tunnel!

    Wij hebben het lichtknopje nog geeneens gevonden hier.

    Ervan uitgaande dat de Amerikaanse cijfertjes ook maar de cijfertjes zijn natuurlijk.

    Olie is flink in prijs gedaald vandaag, ook dat is goed voor de US economy. Wij merken er hier weinig van aan de pomp , in the US telt dat wel flink aan.

    Ook de wereldhandel neemt weer toe!

    Dit bericht wordt idd gesteund door de Baltic Dry stijging van maar liefst 1,48% vandaag.

    www.bloomberg.com/quote/BDIY:IND

    Jantje huilt, Jantje lacht.

    Dat is de trend op de huidige beurzen. Het lange termijn beleggen is allang uit, lang leve de waan (zin) van de dag.

    Mooie handelstijden kortom.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links