Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Interesse Lanxess in delen chemietak Akzo'

Gepubliceerd op 21 december 2017 21:06 | Views: 2.905

Akzo Nobel 12:55

81,30 +0,80 (+0,99%)

FRANKFURT (AFN) - Het Duitse speciaalchemiebedrijf Lanxess kijkt samen met de Amerikaanse investeerder Apollo naar de overname van delen van de speciaalchemietak van AkzoNobel. Dat meldden bronnen aan de Duitse zakenkrant Handelsblatt.

Akzo is bezig de chemiedivisie af te splitsen. Volgens de ingewijden richt Lanxess zich vooral op een onderdeel dat zich bezighoudt met chemicaliën voor bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen en cosmetica, en activiteiten op het gebied van polymeren. Door met Apollo op te trekken wordt de financiële slagkracht bij een eventuele overnamestrijd vergroot.

Handelsblatt zei dat nog twee andere consortiums interesse hebben en biedingen willen doen. Het gaat daarbij om de investeerders CVC en KKR, en Bain samen met Advent. Ook Blackstone en Carlyle hebben volgens de krant interesse. Akzo zou zijn chemietak waarderen op circa 10 miljard euro.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Akzo Nobel 67% zegt verkopen 3 stemmen

Gerelateerd

Akzo Nobel

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 jan de vakman 21 december 2017 21:36
  Dat zal de koers van akzo wel goed doen morgen,dat kan hij best gebruiken,want de fantasie is er de laatste tijd een beetje uit.
  Vandaag heb ik geen tijd gehad voor de beurs,na een zeer uitgebreide buitronde waarbij de echte metalen,leuk groen gingen,ben ik heel gezellig de eindejaarsborrel bij blokland international gaan drinken,pas om half 8 zag ik voor het eerst iex one en dat was ook best gezellig,er was maar 1 dipper,aperam,die was het laatste uur lelijk onderuit gegaan,de rest nam op deze kortste dag vast een aanloopje naar de lente,vooral shell en lanschot stonden fris groen.
  Morgen nog wat dividend verzilveren,want value jagers zegt dat je in een stierenmarkt 100% moet beleggen,de rust hoor!!!
 2. henk b. 21 december 2017 22:58
  Geestig. Eerder in het FD:
  ---
  De macht van Apollo

  Het gerucht wil dat in het biedingscircus rond AkzoNobels chemiepoot Specialty Chemicals de Amerikaanse private equity-partij Apollo zich in laat met het Duitse fijnchemieconcern Lanxess. Hoe ziet die mogelijke krachtenbundeling eruit?

  Eerst even uitleggen wat Lanxess is. Hoewel het concern maar 260 kilometer van Amsterdam af is gevestigd, in Keulen, is het tamelijk onbekend. Het is in 2004 van Bayer afgesplitst en maakt stoffen voor coatings, farmacie, agrochemie, vlamvertragers, ontsmettingsmiddelen, kunststoffen en - in Geleen - in een joint venture met Saudi Aramco synthetische rubbers.

  Lanxess is na de recente overname voor €2,4 mrd van het Amerikaanse Chemtura goed voor €9,2 mrd omzet met ruim 19.000 werknemers. Voor de goede orde: ‘AN Chemicals Holding’, zoals de afgescheiden chemiepoot van AkzoNobel voorlopig is gedoopt, is bijna de helft kleiner.

  AkzoNobel hoopt voor de chemietak meer dan €10 mrd te vangen. Ondernemingswaarde wel te verstaan. Dus inclusief de nettoschuld. AN Chemicals trekt volgens Akzo een financiering aan van €2,4 mrd. Dan is de beurswaarde van AN Chemicals – ondernemingswaarde minus schulden - €7,6 mrd.

  Hoeveel kan Lanxess zelf op tafel leggen? De Bayer-spin off had zelf aan het slot van de derde kwartaal een nettoschuld (brutoschuld minus wat er in kas zit) van €2,3 mrd. Dus hoeveel kunnen de Duitsers nog bijlenen? Financiers hanteren de vuistregel dat de nettoschuld in circa 2,5 jaar moet kunnen worden terugbetaald met het twaalfmaands brutobedrijfsresultaat (ebitda), het resultaat vóór rente, belastingen, afschrijvingen en verwerking van goodwill.

  Eind september was Lanxess' ebitda over twaalf maanden € 1225 mln. Dus de kredietruimte van Lanxess was eind september €3,1 mrd, waarvan al €2,3 mrd is vergeven. Met andere woorden, Lanxess kan nog €800 mln extra lenen. Natuurlijk kan Lanxess zijn aandeelhouders vragen extra te investeren in de transactie, zodat het meer op het kleedje kan leggen. Maar dat wordt erg ingewikkeld.

  Er is een meer voor de hand liggende constructie denkbaar. Apollo trekt de portemonnee en koopt AN Chemicals. Er wordt een nieuwe onderneming Newco gevormd. Daarin brengt Apollo zijn nieuwe aanwinst AN Chemicals onder en de aandeelhouders van Lanxess de Lanxess-activiteiten. De gezamenlijke beurswaarde van Newco is dan €13,5 mrd, namelijk €7,6 mrd van AN Chemicals en €5,9 mrd voor Lanxess (op basis van de koers van dinsdag). In de nieuwe onderneming krijgen de Lanxess-aandeelhouders dan een belang van 43,7%, Apollo wordt eigenaar voor 56,3%.

  En samen gaan ze de komende jaren de synergie uit de nieuwe onderneming winnen, met de Lanxess-top aan het roer en met de over de Duitse schouders meekijkende chemiespecialisten van Apollo vlak daarachter.
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare