Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Automarkt zit Kendrion dwars

Gepubliceerd op 19 februari 2019 07:56 | Views: 4.448

Kendrion 17:35

9,63 +0,13 (+1,37%)

ZEIST (AFN) - Kendrion had vorig jaar veel last van tegenvallende verkoopcijfers bij autofabrikanten. De leverancier van elektromagnetische componenten zag daardoor omzet en winst dalen. Toch blijft het bedrijf positief over zijn kansen in de autobranche.

Vooral in de laatste maanden van het jaar ging het minder met de automotive-activiteiten van Kendrion. Per 1 september kregen autofabrikanten in Europa te maken met verplichte nieuwe emissietesten (WLTP) en dat zette een rem op hun verkopen. De industriële tak van het bedrijf bleef wel profiteren van gunstige omstandigheden in de Duitse machinebouwsector.

Topman Joep van Beurden houdt er rekening mee dat de 'slowdown' bij automotive nog even aanhoudt maar verwacht op termijn veel groei door bijvoorbeeld zelfrijdende auto's. Zo werkt Kendrion aan een oplossing die sensoren van auto's schoon kan houden. Wanneer een auto volledig afhankelijk is van sensoren is het erg belangrijk dat sneeuw en modder niet in de weg zitten. China is verder een belangrijke groeimarkt.

Opbrengsten

De totale jaaropbrengsten van Kendrion kwamen uit op bijna 449 miljoen euro, wat neerkomt op een daling van 3 procent. In het vierde kwartaal noteerde het bedrijf daarbij een omzetmin van 7 procent. Het bedrijfsresultaat (ebita) ging vorig jaar met 6 procent omlaag naar dik 35 miljoen euro. Onder de streep bleef 3 procent minder over met een nettowinst van bijna 23 miljoen euro.

Het bedrijf greep vorig jaar al in bij zijn tak voor de auto-industrie, die een simpelere opzet heeft gekregen. Zo werden banen geschrapt en afdelingen gesloten. Kendrion denkt dat de nieuwe structuur tot verbeteringen zal leiden, zowel op commercieel vlak als bij de productie.

Brexit

Volgens Van Beurden hebben wereldwijde handelsspanningen en de brexit geen directe impact op Kendrion. Ze kunnen natuurlijk wel zorgen voor een daling van het algehele consumenten- en ondernemersvertrouwen, zegt hij. De topman stelt verder dat Kendrion continu kijkt naar overnamekansen. Maar nu is er volgens hem op dit vlak niets concreets te melden, zei hij tegen het ANP.

Kendrion houdt vast aan zijn financiële doelstellingen voor de lange termijn. Het bedrijf stelt over 2018 een dividend voor van 0,87 euro per aandeel, evenveel als over 2017.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Kendrion 54% zegt verkopen 13 stemmen

Gerelateerd

Kendrion

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare