Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Beurzen verder omlaag door groeizorgen

Gepubliceerd op 8 mrt 2019 om 12:01 | Views: 7.138

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen verloren vrijdag opnieuw terrein. De zorgen over een vertraging van de wereldwijde economie werden verder aangewakkerd door een forse daling van de Chinese export. Daarnaast waren beleggers in afwachting van het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,8 procent lager op 532,57 punten. De MidKap verloor bijna 1 procent tot 756,73 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 0,8 procent achteruit.

De export van China kelderde in februari met 20,7 procent. Dat is de sterkste daling in drie jaar tijd. Economen hadden gerekend op een daling van de uitvoer met 4,8 procent.

Onder druk

De banken bleven onder druk staan na de verlaging van de groeiverwachting door de Europese Centrale Bank (ECB) en het nieuwe pakket voor goedkope leningen aan banken. In Amsterdam verloren ING en ABN AMRO 2,7 en 2,8 procent. BNP Paribas zakte 1,6 procent in Parijs. Ook de Spaanse en Italiaanse banken werden opnieuw van de hand gedaan.

In Frankfurt daalden Deutsche Bank en Commerzbank 0,9 en 0,6 procent. Volgens het Duitse blad Focus praten de topbestuurders van de twee banken weer over een mogelijk samengaan van de financiële concerns.

Banen schrappen

Staalmaker ArcelorMittal was de grootste daler bij de hoofdfondsen op het Damrak met een min van 3,7 procent. Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield stond bovenaan met een plus van 1,6 procent. Bij de kleinere bedrijven daalde fietsenfabrikant Accell 0,5 procent na publicatie van de jaarcijfers. Automatiseerder Ctac, die ook met resultaten kwam, dikte 2,5 procent aan.

EssilorLuxottica raakte 5,5 procent kwijt in Milaan. De Frans-Italiaanse brillen- en lenzenreus heeft in het jaar van zijn fusie de omzet en winst licht zien dalen. Volkswagen zakte 2,6 procent. De autobouwer gaat naar verluidt op zijn thuisbasis in het Duitse Wolfsburg mogelijk 7000 banen schrappen.

De euro was 1,1215 dollar waard, tegen 1,1220 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,7 procent goedkoper op 55,70 dollar. Brent zakte 1,8 procent in prijs tot 65,11 dollar per vat.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Bonost
2
suske wiet
0
Denk het ook ,rustig blijven .
Maar had gelijk met de rente ,Amerika alleen kan dat niet houden .
Waarschijnlijk eerder een rente daling .
Je ziet wat Europa doet ,rente op nul en nog stimuli, geen beleid en bang voor het populisme .
Huawei ,Amerika kan dit niet verbieden .
iedereen luistert iedereen af ;dat is toch niks nieuws
De Russen gaan samenwerken met Amerikaans telecom ;
China mag niet te snel groot worden ,Welk handels akkoord komt er ?
Er is geen alternatief als de beurs ,zijwaartse beweging met dividend . .
betweeter
0
Zowel export als import dalen in China. Dat is gewoonweg logisch, het is TrumPing.
Kunnen maar geen datum vaststellen om een deal te sluiten.
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord