Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Exxon-baas noemt najagen klimaatdoelen een schoonheidswedstrijd

Gepubliceerd op 6 maart 2020 08:57 | Views: 6.384

Exxon Mobil Corp 23 okt

34,16 -0,70 (-2,01%)

Royal Dutch Shell A 23 okt

10,87 +0,23 (+2,16%)

HOUSTON (AFN/BLOOMBERG) - De Amerikaanse olie- en gasreus ExxonMobil waagt zich niet aan het opstellen van eigen klimaatdoelen om de uitstoot van CO2 te verminderen zoals veel van de concurrenten wel doen. Volgens Exxon-baas Darren Woods is het opstellen van dergelijke doelen niets anders dan een schoonheidswedstrijd en halen zulke beloften van sectorgenoten voor het klimaat weinig uit.

Volgens Woods is het zaak dat energiebedrijven zich richten op wereldwijde systematische inspanningen om de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen te verminderen. Hij wijst erop dat sectorgenoten goede sier maken met het vervangen van zwaar vervuilende onderdelen voor schonere activiteiten, vooral om zichzelf er goed uit te laten zien. Maar met de verkoop van vervuilende onderdelen aan een ander bedrijf is volgens de Exxon-baas het probleem niet de wereld uit.

Het beleid van Exxon is er op gericht om stappen te zetten om het probleem voor de samenleving als geheel op te lossen. "Wij willen niet deelnemen aan een schoonheidswedstrijd."

Kloof

De woorden van Woods sluiten aan bij die van Chevron-collega Mike Wirth. Ze onderstrepen ook de kloof tussen Amerikaanse en Europese aanpak van klimaatverandering door grote energiebedrijven. Beide Amerikaanse oliereuzen zien de vraag naar olie en gas de komende jaren groeien. Ze weigeren ook om te gaan concurreren in de opkomende markt voor hernieuwbare energiebronnen waar ze weinig expertise hebben. Onder meer de Europese bedrijven Shell, Repsol en Eni zegden toe de uitstoot van CO2 op de lange termijn aanzienlijk te verminderen. BP beloofde onlangs dat het tegen 2050 CO2-neutraal wil zijn.

Volgens Exxon zal de opbrengst van hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zonne-energie ook niet voldoende zijn om aan de groeiende vraag te voldoen. Woods is wel van mening dat de energie-industrie echt iets moet doen aan de klimaatverandering en dat er grote technologische doorbraken nodig zijn op het gebied van CO2-afvang, alternatieve brandstoffen in het transport en het herzien van industriële processen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Royal Dutch Shell A 80% zegt kopen 10 stemmen
Exxon Mobil Corp 67% zegt kopen 9 stemmen

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
 1. barondehuile 6 maart 2020 09:41
  Wel altijd al een eigenwijze jongen geweest, deze Darren (is ook zo maar te zien aan zijn strenge uitstraling). Bovendien is hij nu ook een beetje onder het juk van Donald. Aan de andere kant heeft hij echter wel een punt, dat alternatieve bronnen de enorme groei naar energie in de komende jaren (nu even niet door COVID-19) niet kunnen aanvullen. Dus groei olie en gas ook de komende 10 jaren; met minder (schalie) aanbod over enkele jaren zal dit de olie en met name gasprijs stuwen. Voor het moment lijkt het mij zelfs goed dat China LNG Force Majeur heeft geclaimd. Ik zou dan dus ook de LNG productie flink beperken en wachten tot men er om gaat schreeuwen met aanzienlijk hogere prijzen. China heeft COVID-19 ogenschijnlijk onder controle, fabrieken draaien weer een beetje, laat ze nu maar even hun LNG tanks leeg trekken. Daarna is het weer kassa. Ook voor Darren!
 2. forum rang 4 Ronald Engels 6 maart 2020 15:48
  FlashHenk, Yolandia,

  Sorry, maar jullie heb geen bal verstand, wat EXXONMOBIL aan research en development doet om CO2 uitstoot met b.v. mogelijk zelfs 90 % te verminderen in zijn Olie & Chemie Complexen en daardoor tevens 80 % meer elektriciteit te produceren, enzv., enzv.

  EXXONMOBIl zou als enigste Oil en Gas Major de hele wereld weleens enorm kunnen verassen en verbazen over hoe enorm milieuvriendelijk ze zullen worden binnen nu en 10 15 jaar.

  Slaap lekker verder met jullie niets zeggende en geen oplossing brengende Milieu Hysterie, laat je lekker gek maken, door incompetente manipulerende dwazen zoals Klaver, Jetten, en b.v. ook Greta Thunberg.

  Doe het zelf eens beter als je kunt en met zekerheid kunnen jullie alleen zeuren en eikelen en zinloze niets brengende kritiek geven.

  Auto`s en Batterijen en Zonnepanelen en Windmolens, alles stoppen en naar de Schroothoop en zeker nooit meer vliegen, Wees niet Hypocriet en stop je Hysterische Aanstellerij.

  M.v.g. van een Olie & Gas, Krachtcentrales, Petrochemie en Polymeren-Plastics Veteraan-Chemische Technologie uit het zeer groene Land van Hulst, wat continue groener wordt als de Overheid/Ambtenarij er zich in Gods Naam maar nooit mee bemoeit. De Overheid en ambtenarij maken alles alleen maar veel slechter en miserabeler, dus Overheid ga voor eeuwig op vakantie en kom nooit meer terug.
 3. forum rang 4 Watermannetje2012 6 maart 2020 15:54
  quote:

  Stef Blok schreef op 6 maart 2020 14:01:


  Eindelijk een vent die eerlijk en realistisch durft te zijn. De voorgaande reacties? Allemaal klimaatdefaitisten... Ik had niet durven dromen dat dat er zoveel zouden zijn. Ontluisterend bijna!


  Uiteraard wordt deze vent door jou "eerlijk" en "realistisch" genoemd omdat het binnen jouw denkkader past. Dat betekent echter niet dat het ook zo is... enkel omdat jij dat ook zo vindt. Ik kan je geen ongelijk maar ook geen gelijk geven. "Klimaat" is een dusdanige grootheid die zich onttrekt aan het beperkte menselijk bevattingsvermogen/ We kunnen vanuit ervaring en herinnering wel constateren dat er wel degelijk veranderingen zijn in het klimaat, maar hoe die verandering is ontstaan, daar gissen de meeste geleerden over.

  Je mag de mensen die een andere gedachte houden over het aardse klimaat "klimaatdefaitisten" noemen, maar dat is ook maar een relatieve term die geen inhoud heeft. Het is enkel anders denken over "klimaat". Luister eens wat vaker naar wat mensen hebben te vertellen op gebieden waar je zo zwart-wit over denkt, dan zal ontluistering minder deel uitmaken van je leven.

 4. Floris Demmink 6 maart 2020 20:44
  quote:

  Watermannetje2012 schreef op 6 maart 2020 15:54:


  [...]

  Uiteraard wordt deze vent door jou "eerlijk" en "realistisch" genoemd omdat het binnen jouw denkkader past. Dat betekent echter niet dat het ook zo is... enkel omdat jij dat ook zo vindt. Ik kan je geen ongelijk maar ook geen gelijk geven. "Klimaat" is een dusdanige grootheid die zich onttrekt aan het beperkte menselijk bevattingsvermogen/ We kunnen vanuit ervaring en herinnering wel constateren dat er wel degelijk veranderingen zijn in het klimaat, maar hoe die verandering is ontstaan, daar gissen de meeste geleerden over.

  Je mag de mensen die een andere gedachte houden over het aardse klimaat "klimaatdefaitisten" noemen, maar dat is ook maar een relatieve term die geen inhoud heeft. Het is enkel anders denken over "klimaat". Luister eens wat vaker naar wat mensen hebben te vertellen op gebieden waar je zo zwart-wit over denkt, dan zal ontluistering minder deel uitmaken van je leven.


 5. Floris Demmink 6 maart 2020 22:03
  Wat het "klimaat" betreft zitten we dan op één lijn: dat is voor een mens inderdaad niet te bevatten. Een ongrijpbare grootheid. En er is geen ontkomen aan dat het aan verandering onderhevig is. Je zou kunnen zeggen dat verandering inherent is aan het klimaat. In de middeleeuwen was het hier gemiddeld warmer. Vanaf de Gouden Eeuw (mag ik dat zo benoemen?) tot pak 'm beet de Industriële Revolutie werd het weer wat frisser. Maar hoe kan een overheid dan een "klimaatbeleid" (laten) definiëren om dat vervolgens inderhaast op te leggen aan haar onderdanen? Waarom krijg je in de mainstream media enkel het geluid te horen van bijvoorbeeld Gerrit 'De Rode Klimaatridder' Hiemstra (die inmiddels een fortuin heeft overgehouden aan het klimaat) en onze Klimajugend (die, in plaats van drie keer, nog maar twee keer per jaar het vliegtuig pakt..)? Bovendien ken ik GroenLinksers die op zondagmorgen met hun motor door natuurgebieden jakkeren. Kicken, man..!! We zijn de maat volkomen kwijt. En dat laatste vind ik eerlijk gezegd zorgwekkender dan alle klimaatpraat bij elkaar.
 6. Koos investments 8 maart 2020 10:57
  Laat er geen onduidelijk over zijn, de mens is verandwoordelijk voor de huidige klimaat verandering. Maar de focus op Klimaat/CO2 is zeer ongelukkig. Dit is nl het gevolg van onze excessieve comsumptie maatschappij en uitwassen van kapitalisme.
  Zolang we nog zo achterkijk veel voedsel verspillen, grondstoffen onnodig over de wereld zeulen, plastic is zee dumpen, 28 varkens per minuut slachten, etc, etc . zal er niks veranderen.

  De focus zou moeten liggen op duurzaamheid, ciculiare economie, e.d. Kinderen (liefst ook volwassenen) leren dat je zorg moet dragen en verantwordlijkheid moet nemen over wat je verbruikt en gebruikt.
 7. Floris Demmink 8 maart 2020 20:26
  Hmm.. Dus de mens is de oorzaak van de klimaatverandering. Hoe komt u aan die wijsheid? Waarom dan al die klimaatinvesteringen waarvan men op voorhand al weet dat ze geen effect zullen sorteren? Afschaffen van de kinderbijslag is dan toch een veel simpelere oplossing? En waarom importeren we me dan mensen uit hoofdzakelijk landen waar het energieverbruik per inwoner veel lager ligt dan hier? Ik wil er tot slot nog wel even bij aantekenen dat ik niet xenofoob ben.
 8. freemee 8 maart 2020 21:45
  quote:

  Stef Blok schreef op 8 maart 2020 20:26:


  Ik wil er tot slot nog wel even bij aantekenen dat ik niet xenofoob ben.


  Die laatste zin is waarschijnlijk veelzeggend over u.Bij mensen die dit soort uitspraken over zichzelf doen, loop ik meestal met een grote boog omheen: helaas verspilde moeite.
 9. Floris Demmink 26 maart 2020 21:03
  quote:

  freemee schreef op 8 maart 2020 21:45:


  [...]

  Die laatste zin is waarschijnlijk veelzeggend over u.Bij mensen die dit soort uitspraken over zichzelf doen, loop ik meestal met een grote boog omheen: helaas verspilde moeite.


  Dit gezegd hebbende kwalificeert u zichzelf wellicht als xenofoob. Iemand met andere inzichten bij voorbaat uitsluiten van iedere vorm van interactie. Vindt u ook niet?
15 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare