Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese beurzen hoger het weekend in

Europese beurzen hoger het weekend in
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,7 procent tot 472,26 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 0,8 procent op 16.759,22 punten. De Franse CAC 40 sloot 1,3 procent in de plus bij een stand van 7.526,55 punten. De Britse FTSE sloot 0,5 procent hoger op 7.554,47 punten.

"De markten in Europa kenden opnieuw een positieve week met de DAX die voor de zesde week op rij steeg", zag marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. De FTSE100 noteert inmiddels weer op het niveau van half oktober.

Volgens Hewson was het Amerikaanse banenrapport beter dan verwacht en daalde de werkloosheid in de VS onverwacht. Hij wees verder op de stijgende olieprijzen, die aandelen als Shell en BP in Londen in het zadel hielpen. WTI-olie werd 3 procent duurder.

Volgens econoom Bernard Keppenne van CBC Banque "blijft de Amerikaanse arbeidsmarkt solide, wat het scenario van een zachte landing bevestigt".

Hij voegde eraan toe dat de kleine daling van de loongroei van 4,1 naar 4,0 procent goed nieuws is voor de Fed. Keppenne verwacht dat de centrale bank volgende week de rente ongemoeid zal laten.

Toch zal de Fed niet snel de rente gaan verlagen, waarschuwde hij. En dat zal voorzitter Powell vermoedelijk volgende week ook benadrukken bij het rentebesluit. Ook de Europese Centrale Bank komt volgende week met een rentebesluit.

SEB verwacht dat de ECB in maart volgend jaar de rente verlaagt. Eerder werd nog gerekend op een eerste verlaging in juni. In totaal gaat SEB nu uit van een renteverlaging in de eurozone met 100 basispunten in 2024. Eerder lag de verwachting van SEB op een verlaging met 75 basispunten.

PGIM voorziet een renteverlaging door de ECB niet eerder dan in de tweede helft van 2024.

De Duitse inflatie over november werd vrijdag bevestigd en dat betekende op jaarbasis een daling van 3,8 naar 3,2 procent. De prijzen daalden op maandbasis met 0,4 procent tegen een stabiel prijspeil in oktober.

De euro/dollar handelde rond het Europese slot op 1,0752.

Bedrijfsnieuws

In Parijs waren luxemerken in trek met winsten van zo'n anderhalf tot ruim 3 procent voor Kering, LVMH en Hermès. Zalando zat in de lift in Frankfurt, net als Sartorius, BMW en Rheinmetall.

Zakenbank Jefferies verhoogde het advies voor Ericsson van Houden naar Kopen, terwijl ook het koersdoel flink omhoog ging. Het koersdoel voor Nokia werd door de zakenbank juist werd verlaagd. Jefferies verwacht dat de grote netwerkdeal tussen AT&T en Ericsson zich uitbetaalt in margegroei voor Ericsson in 2024, terwijl Nokia deze opdracht juist miste. Ericsson sloot zo'n 2,5 procent hoger, Nokia steeg zelfs meer dan 3,5 procent.

Airbus heeft een bestelling ontvangen van Cathay Pacific Airways voor de levering van zes A350F vrachtvliegtuigen, waarmee een basisprijs van 2,7 miljard dollar gemoeid is. Het aandeel steeg 2,5 procent in Parijs.

Onder de hoofdaandelen in Amsterdam won Adyen bijna 3 procent op 1.187 euro. Citi Research verhoogde het advies voor de betaalspecialist van Verkopen naar Kopen en het koersdoel van 695 naar 1.400 euro. "We blijven van mening dat de concurrentie structureel is, maar zien de voordelen van het single platform van Adyen en het brede aanbod van betaalmethodes", aldus analisten van Citi. Ook zijn zij goed te spreken over het managementteam van de Amsterdamse betaalspecialist. Donderdag zette Jefferies Adyen al op de kooplijst.

Elia won in Brussel bijna 7 procent. Elia organiseerde vrijdag een beleggersdag en bevestigde de stevige investeringsplannen voor de komende jaren. Hoe dit te financieren is volgens Degroof Petercam nog een vraagteken. De korte termijn vooruitzichten voor de nettowinst zien er volgens Degroof goed uit vergeleken met de consensus volgens Bloomberg. Die consensus staat momenteel op 335 miljoen euro. Elia zei vanochtend voor 2024 te rekenen op 335 tot 385 miljoen euro.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot licht hoger.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20
CAC 40
DAX
PSI
STOXX Eur 600(P)-EUR

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

 1. BEL 20 23 feb
  3.707,48
  +0,31% +11,33
 2. CAC 40 23 feb
  7.966,68
  +0,70% +55,08
 3. DAX 23 feb
  17.419,33
  +0,28% +48,88
 4. PSI 23 feb
  6.242,11
  +0,69% +42,50
 5. 497,25
  +0,43% +2,15

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links