Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Energie nog schaarser na brand LNG-terminal Texas'

'Energie nog schaarser na brand LNG-terminal Texas'
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Een explosie in een grote Amerikaanse exportterminal voor vloeibaar aardgas beperkt de energie-import verder voor Europa, dat al kampt met onzekere levering vanuit Rusland. Dat meldt persbureau Bloomberg.

De exportterminal voor LNG in Freeport in de staat Texas zal minimaal drie weken dicht blijven na een brand woensdag, aldus het persbureau. De terminal is goed voor bijna een vijfde van de export van Amerikaanse aardgas naar andere continenten.

Tankopslagbedrijf Vopak is ook actief in Freeport, maar niet met een LNG-terminal, meldt Vopak desgevraagd aan ABM Financial News.

De VS verscheepte bijna driekwart van zijn LNG naar Europa in de eerste vier maanden van dit jaar. Bijna de helft van de brandstof voor stroomcentrales, verwarming en industrie die de EU verbruikt, haalt de unie nu van de overkant van de Atlantische oceaan.

Sommige Europese landen proberen zichzelf onafhankelijk te maken van Russische aardgas, na de Russische invasie van Oekraïne, maar dat is vooralsnog niet goed mogelijk.

De Freeport terminal kan 15 miljoen ton per jaar exporteren en levert onder andere aan BP en TotalEnergies. De sluiting van de terminal zal de prijzen voor LNG in Europa en Azië waarschijnlijk verder laten stijgen. Omdat er veel meer LNG-voorraden zullen zijn na de storing daalde de aardgasprijs in de VS woensdag flink, met 6,5 procent. 

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BP Plc
TOTALENERGIES 100% zegt kopen 1 stemmen
Vopak 80% zegt kopen 5 stemmen

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. BP Plc 30 nov
  5,790
  +2,21% +0,125
 2. TOTALENERGIES 30 nov
  60,310
  +2,32% +1,370
 3. 28,250
  +1,33% +0,370

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links